Nuorehko tummahiuksinen mieslääkäri keskustelee miespotilaan kanssa.

Gastroskopia

Gastroskopia eli mahalaukun tähystys on yleinen ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystystoimenpide, jolla tutkitaan ihmisen yläruoansulatuskanavaa ja maha-suolikanavan rakenteita. Tähystystutkimus on ainoa keino nähdä maha-suolikanavan sisälle. Gastroskopian tekee aina gastroenterologi tai gastrokirurgi, joka on mahaan ja suolistoon erikoistunut lääkäri.

Ylävatsaoireet ovat hyvin yleisiä ja oireiden syitä ja hoitomahdollisuuksia selvitellään gastroskopialla. Gastroskopiassa erikoislääkäri näkee ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen yksityiskohtaisesti ja pystyy tutkimaan maha-suolikanavan rakenteita. Gastroskopia tehdään lääkärin määräyksestä selvitettäessä syitä mm. seuraaviin oireisiin ja vaivoihin:

  • Närästys
  • Nielemisen vaikeus
  • Ylävatsakivut
  • Selittämätön laihtuminen
  • Anemia
  • Epäilys keliakiasta
  • Toistuva oksentelu ja pahoinvointi

Tähystyksen kulku

Tutkimukseen tullaan ennalta annettujen ohjeiden mukaisesti ja annettuna ajankohtana. Aikaa tutkimuskäynnille on varattu kokonaisuudessaan 20 minuuttia. Tutkimus edellyttää vähintään kuuden tunnin ravinnotta oloa. Ennen tutkimusta täytyy olla myös kaksi tuntia juomatta. Näin mahalaukku on varmasti täysin tyhjä tutkimukseen tultaessa.

Ennen tutkimusta voidaan antaa nielupuudutus ja lääkettä jännityksen lievittämiseksi. Näistä sovitaan aina ennen toimenpidettä. Mikäli käytetään rauhoittavaa lääkitystä, tulee mukana olla saattaja.

Tutkimuksessa on mukana lääkäri ja hoitaja. Mikäli asiakas haluaa, saa saattaja tai tukihenkilö tulla mukaan tutkimushuoneeseen.

Tutkimuksessa potilas on kylkimakuulla. Tähystys tapahtuu taipuisalla tähystimellä, joka ohjataan suun kautta ruokatorveen, siitä mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen saakka. Tähystyksen yhteydessä voidaan ottaa näytteitä ja tehdä myös pieniä toimenpiteitä. Tällaisia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi polyyppien poisto. Polyypit ovat pientä, hyvänlaatuista limakalvon liikakasvua. Itse tutkimus kestää vain noin 10 minuuttia.

Tähystys ei yleensä aiheuta kipua. Näytteen otto on kivutonta, sillä limakalvon pinnalla ei ole tuntoa. Tähystin voi aiheuttaa monille yökkäilyä ja tuntua siksi epämiellyttävältä, mutta on täysin vaaratonta. Yökkäily ei aiheuta oksennusta, koska mahalaukku on tyhjä.

Tutkimuksen jälkeen

Kaikki, mitä lääkäri pystyy tutkimuksen aikana näkemään, hän kertoo asiakkaalle jo tutkimuskäynnin aikana. Asiakas saa myös mukaansa tähystyskertomuksen.

Tähystyksen vuoksi ei tarvita sairauslomaa, mutta rauhoittavan lääkityksen jälkeen ei autolla saa ajaa ja tarvittaessa kirjoitetaan sairauslomatodistus tutkimuspäivästä tai käyntitodistus työnantajalle. Noin 30 minuuttia tähystyksen jälkeen saa syödä ja juoda jo normaalisti. Nielupuudutus on tuolloin jo hävinnyt eikä muita ohjeita tähystyksen jälkeen ole.

Mikäli tutkimuksen yhteydessä on otettu näytteitä, saa vastaukset omalta hoitavalta lääkäriltä n. neljän viikon kuluessa tutkimuksesta. Kiireellisissä tapauksissa tulokset tulevat 1-2 viikossa.


Valmistautumisohjeet gastroskopiaan

Oman tähystysklinikkasi valmistautumisohjeet vatsalaukuntähystykseen eli gastroskopiaan löydät alla olevien painikkeiden takaa.


ISO 9001:2015 -sertifikaatti

ISO 9001:2015 -sertifikaatti

Mittaamme palvelumme vaikuttavuutta ja asiakastyytyväisyyttä osana laadunhallintaamme. Coronaria GE Oy:lle on myönnetty ISO 9001:2015 laadunhallintajärjestelmä, joka varmistaa toiminnan laadun ja kehittämisen virtaviivaisuuden. Varmistamme, että palvelumme täyttävät asetetut vaatimukset, ja pyrimme koko ajan parempaan. Sekä asiakkaiden että henkilöstön tyytyväisyys toimintaamme on kiitettävällä tasolla. Voimassa olevat sertifikaatit ovat nähtävissä KIWA-sertifikaattipalvelun internetsivuilta.

Lue lisää