Pöydällä aseteltuna aamiaistarpeita; mysliä, maitoa ja mustikoita.

Oikeanlainen Ravitsemus auttaa suolistoa voimaan hyvin

Yleinen

Suolisto on erittäin tärkeässä roolissa hyvinvointiamme ajatellen. Sanotaan, että suolisto on meidän toiset aivot. Oikeanlainen ravinto, liikunta ja riittävä nesteensaanti luovat pohjan suoliston hyvinvoinnille.

Hyvinvoivan suoliston perustana on terveellinen, monipuolinen ja kuiturikas ruokavalio. Suolisto rakastaa kasviksia ja täysjyväkuituja –niitä olisi siis hyvä nauttia päivän jokaisella aterialla. Myös hedelmät, marjat ja hyvät kasvirasvat hellivät suolistoa. Kuituja tulisi syödä vähintään 25 grammaa päivässä. Esimerkiksi yhdessä ruisleipäviipaleessa on 2–3 grammaa kuitua. Jos ruokavalio ei sisällä tarpeeksi kuituja, voi avuksi ottaa apteekista saatavaa kuitulisää.

Hyvät ja pahat suolistobakteerit

Suolistossa elää tuhansia bakteereita, jotka kamppailevat elintilastaan. Vähentämällä punaista lihaa, kovia maitorasvoja sekä sokeria vähennät huonojen suolistobakteerien määrää ja edistät suolistosi hyvinvointia.

Myös se, miten syöt on yhtä tärkeää kuin mitä syöt. Rauhallinen ruokailutahti ja huolellinen pureskelu ovat tärkeitä asioita, sillä ruoansulatus alkaa jo suussa. Pureskelu ja syljestä erittyvät ruoansulatusentsyymit tekevät ruoasta mahalle helpommin käsiteltävää. Isot ruoan palaset mahassa aiheuttavat suolistolle ekstratyötä ja vaikeuttavat ravintoaineiden imeytymistä.

Ravitsemusterapiasta apua, kun ruokavalio vaatii muutosta

Jotkut sairaudet, kuten keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet ja ärtyvän suolen oireyhtymä saattavat vaatia isojakin muutoksia ruokavalioon, jotta suolisto voisi hyvin. Tämän kaltaisissa tilanteissa ei omat konstit ja ohjeet välttämättä aina riitä ja käynnistä ravitsemusterapeutilla voi olla paljon hyötyä.

Ravitsemusterapia on lääkkeetöntä hoitoa, jossa huomioidaan yksilölliset tarpeet ja tilanteet, arvioidaan ja suunnitellaan jokaiselle oma ravitsemushoito.

Coronarialla ravitsemusterapiasta vastaa terveydenhuollon asiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti. Ravitsemusterapeutin palvelut toteutetaan lähipalveluna Helsingin Uniklinikalla ja etäpalveluina kaikkialle Suomeen. Ravitsemusterapeutin palveluihin voi kaikki Coronarian asiakkaat varata ajan. Helsingin Coronaria Uniklinikka sijaitsee Tilkan Viuhkassa, osoitteessa Mannerheimintie 164 A. Rakennus on Tilkan sotilassairaalan edustalla oleva uudisrakennus.