nainen nauraa ja sylissä vauva

Mitä äitiysfysioterapeutti tekee?

Fysioterapia

Äitiysfysioterapeutti on perehtynyt raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin, raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen liikuntaan sekä synnytykseen valmistautumiseen. Äitiysfysioterapiassa tavoitteena on huomioida asiakas kokonaisuutena. Jokaisen yksilölliset käytössä olevat voimavarat huomioidaan ja edetään niiden mukaan.

Milloin vastaanotolle kannattaa tulla?

Voit hakeutua äitiysfysioterapian vastaanotolle missä vain raskauden vaiheessa tai synnytyksen jälkeen. Yleisimmät asiat, jotka naisia mietityttävät ovat keskivartalon ja lantionpohjan palautuminen, virtsankarkailu sekä liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen. Vastaanotolle kannattaa tulla erityisesti silloin, jos tunnet painetta lantionpohjassa, kärsit virtsan-, ulosteen- tai ilmankarkailusta tai erilaisista kiputiloista kehossa. Äitiysfysioterapiaan tullessa ei tarvitse välttämättä olla mitään erityistä vaivaakaan, vaan voit myös tulla ihan vain juttelemaan sinua mietityttävistä asioista.

Mitä äitiysfysioterapiassa tehdään?

Ensimmäinen ja tärkein asia on haastattelu. Vastaanotolla edetään aina asiakkaan omien voimavarojen ja ongelman/vaivan mukaan. Hyvin usein ensimmäinen kerta sisältää keskivartalon tutkimista sekä lantionpohjan hahmottamis- ja aktivointiharjoituksia. Lantionpohjan kuntoa voidaan arvioida myös manuaalisella sisätutkimuksella tai emättimeen asetettavan anturin kautta EMG-laitteella. Kiputiloja voidaan hoitaa manuaalisella käsittelyllä. Äitiysfysioterapeutti antaa myös kotiharjoitteita ja tärkeää onkin yhdessä miettiä, mihin arjen askareen lomaan harjoitteet on helppoa yhdistää.


Apua äitiysfysioterapiasta

Raskaus ja synnytys tuovat mukanaan muutoksia kehossa ja sen toiminnassa. Äitiysfysioterapia on terapiamuoto, jonka tavoitteena on edistää ja ylläpitää äidin kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä raskauden ajan sekä synnytyksen jälkeen jokaisen yksilölliset voimavarat huomioiden.

Tutustu lisää äitiysfysioterapiaan

Miten äitiysfysioterapiaan pääsee?

Äitiysfysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeuttimme vastaanotolle voit tulla itsemaksavana asiakkaana ilman lähetettä, lääkärin lähetteellä, palvelusetelin kanssa tai maksusitoumuksella. Varaa aika asiantuntijallemme. Olemme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja.

Varaa aika äitiysfysioterapiaan