Nainen katsoo auringonlaskua merellä.

NUOTTI-valmennuksesta omalle polulle

AsiakastarinaNUOTTI-valmennus

Irene päätyi hakemaan NUOTTI-valmennukseen Kelan tarjottua hänelle ammatillisia kuntoutuspalveluita. Valmennus tuntui sopivalta Irenen sen hetkiseen elämäntilanteeseen, jossa voimavarat riittivät toipumiseen rankasta elämäntilanteesta, mutta ei vielä urasuunnitelmien ja koulutuksen pohtimiseen.

”Teini-ikäni oli rankka. Rakas ystäväni menehtyi ja katkeroiduin pahasti. Koin jääväni elämään yksin. Aloin juomaan alkoholia paljon ja itsetuhoisesti.” Irene kertoo. Vasta raskaaksi tuleminen lopetti Irenen juomisen lopullisesti: ”Viinakrampit toivat mukanaan pelon jäädä eloon aivovamman kanssa, jonka takia juomiseni vähentyi rutkasti. Myöhemmin raskauden myötä lopetin kokonaan. Siitä alkoi oma kasvuni ja kehitykseni.”

Raskauden myötä löysin taas rakkauden. ”Vauvamahan kanssa opin uudelleen rakastamaan. Opin rakastamaan myös itseäni ja sitä kautta myös muita, kuten lastani. Opin rakastamaan myös elämää ja opin nauttimaan elämästä. Kun rakastaa elämää, rakastaa olla myös selvin päin.”

Vaikka moni asia oli Irenen elämässä hyvin, elämässä tuli vastaan uusia haasteita. ”Kompastuskiveni olivat liian korkeat tavoitteet ja liian nopeasti. Meni kauan hyväksyä, että en pysty kaikkeen, mihin tahtoisin.” Irene kertaa. ”Hain apua uupumukseeni siinä vaiheessa, kun en kestänyt enää ääniä ja telkkarin valoa.

Pienillä askelilla ja tavoitteilla eteenpäin

Nuotti-valmennuksen alussa Irene tutustui valmentajaansa Emiliaan. Yhdessä Irene ja Emilia määrittelivät Irenelle itselleen sopivat tavoitteet: ”Emilia antoi minun valita itse, missä asiassa kehitykseni mitataan, olipa kyse sitten kuinka pienistä tai isoista asioista tahansa. Ensimmäinen tavoitteeni oli, että en lykkäisi päivittäisten asioiden hoitamista, sillä se aiheutti minulle stressiä. Tavoitteena saattoikin olla ensin esimerkiksi jonkin virallisen asian hoitaminen puhelimitse.” Irene kertoo.

Myös uupumuksesta toipuminen otettiin yhdeksi Irenen tavoitteeksi: ”Emilian johdolla tunnistin omat voimavarani, joiden avulla asetimme minulle sopivia tavoitteita. Kerran mietimme, mitä voisin tehdä, kun en jaksa tehdä mitään. Erilaiset pohdinnat ja haaveileminen siitä, mitä minä haluan, herättelivät motivaatiota, jota ilman eteneminen on vaikeaa.”

Tällä hetkellä Irenestä tuntuu, että asiat ovat paremmin kuin hyvin. ”Vaikka joudunkin etenemään asioissa jarrutellen, niin silti tuntuu siltä, että asiat etenevät. Asioilla on tapana järjestyä viimeistään joskus, joten antaa ajan vain kulua. Ei kuitenkaan kannata jäädä vain laakereille makaamaan, vaan tiedostaa ongelmat, jotta niihin voi kiinnittää huomiota ja huomata jossakin vaiheessa, että ongelma on poistunut.”

NUOTTI-valmennuksen aikana Emilia ja Irene löysivät myös puolivahingossa Irenelle sopivan koulutuksen, joka ei ollut liian tiivis opetustahdiltaan. ”Meistä molemmista koulutus tuntui minulle sopivalta. On mahtavaa, että minulle löytyi koulutus, joka vastaa voimavarojani ja voin kaikesta huolimatta opiskella. Koulutuksen suorittamisesta tuli samalla myös yksi pitkän aikavälin tavoitteistani.” Irene iloitsee.

nuori punahiuksinen nainen katsoo horisonttiin ulkona veden aarella

Apua NUOTTI-valmennuksen kautta

Auttaisiko NUOTTI-valmennus myös sinua tai läheistäsi? Valmennus on suunnattu 16-29v nuorille, joilla on tulevaisuuden suunta hukassa tai haasteita elämänhallinnan kanssa. Valmennukseen hakeminen on helppoa, soitto Kelaan riittää. Järjestämme NUOTTI-valmennusta ympäri Suomen, ja valmennus on Kelan kustantamaa.

Tutustu NUOTTI-valmennukseen