nainen ulkona lumisateessa

Sinikka sai asiantuntevaa boostia painonhallintaan Diabetes 2 -sopeutumisvalmennuksesta

Diabetes-kurssitSopeutumisvalmennuskurssit

Hakeutuessaan metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavien sopeutumisvalmennukseen Sinikka ei osannut odottaa, kuinka paljon asiantuntijatietoa hän saisi kurssilta. Kuusamon jylhissä maisemissa käynnistynyt diabetes 2
-sopeutumisvalmennus on vaikuttanut positiivisesti kolme vuotta eläkkeellä olleen Sinikan elämään, ja paino on lähtenyt putoamaan kohti tavoitelukemia.

”Tyypin 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä vaivasivat elämääni niin, että kaipasin boostia etenkin painonhallintaan. Törmäsin sattumalta netissä Coronarian Kuusamossa ja etänä järjestämään Kelan sopeutumisvalmennukseen, jota ehdotinkin heti seuraavalla vastaanotolla lääkärilleni.” rakennusalan toimistotöistä eläköitynyt 67-vuotias rovaniemeläinen Sinikka kertoo. Todettuaan Sinikan soveltuvuuden valmennukseen, lääkäri laittoi rattaat välittömästi pyörimään, sillä kurssin alkamiseen oli enää kaksi viikkoa aikaa: ”Oli hieno juttu, että lääkärini ja Kelan yhteistyöllä pääsin niin nopealla aikataululla kurssille mukaan.”

Sopeutumisvalmennuksen ensimmäinen osio järjestettiin Kuusamon Tropiikissa, jonka jälkeen muut tapaamiset ryhmän ja asiantuntijoiden kanssa on järjestetty etänä. Sinikan mielestä oli jännittävää opetella videopuheluohjelman käyttöä, mikä oli hänelle uutta: ”Koko ryhmän näki kerralla kasvotusten tietokoneen ruudun kautta etätapaamisissa.”

Diabeteksen syvimmän olemuksen jäljillä

Valmennukseen sisältyi laajasti eri alan ammattilaisten luentoja ja tapaamisia. Sinikka on tyytyväinen etenkin diabeteshoitaja Maaritin luentoihin ja etätapaamisiin, joista sai laajasti uutta tietoa diabeteksesta. ”Oli hienoa, että vaikka olen sairastanut diabetesta jo kuusi vuotta, pääsin silti kiinni sairauden syvimpään olemukseen valmennuksen avulla. Sain tarkkaa tietoa, mitä diabetes tarkoittaa ja kuinka sitä tulisi hoitaa.” Sinikka kertoo.

Sinikka tuntee saaneensa apua myös muilta asiantuntijoilta. Kurssilla käytiin läpi esimerkiksi psykologin johdolla hyvän unen merkitystä ja mielentaitoja: ”Mielenhallintaan liittyvät osiot olivat todella hyödyllisiä, koska oman mielen harjoittaminen ei ole aina ihan helppoa.” Sinikka kertoo.

Lisäksi tukea on tullut liikuntaan fysioterapeutin kautta. ”En ole innokas kuntosalilla kävijä, mutta sain fysioterapeutilta itselleni räätälöidyn voimisteluohjelman, jota voin tehdä kotona omassa rauhassa sauvakävelyn lisäksi. Koin, että fysioterapeuttinani toiminut Petteri oli todella tsemppaava ja hänen tapaamisistaan tuli hyvä mieli.”

Parasta on oma ryhtiliike

Erityisen ylpeä Sinikka on valmennuksen aikana aloitetusta ruokapäiväkirjastaan, jota hän on täyttänyt päivittäin jo kahden kuukauden ajan painonhallinnan tukena. Ruokapäiväkirjaa on käyty läpi myös diabeteshoitajan viikoittaisissa puheluissa. ”Ruokapäiväkirjasta voin myös seurata omaa edistymistäni, jos tuntuu, että tulee takapakkia. Ylipäätään kaikki valmennuksesta saatu tsemppaus on se, mikä on eniten vaikuttanut omaan motivaatioon.”

Sinikka kokee, että parasta sopeutumisvalmennukseen osallistumisessa on ollut oma ryhtiliike ja motivaation löytäminen. ”Olen aiemminkin laihduttanut, mutta kilot ovat tulleet takaisin. Nyt tavoitteena on, että pysyn tavoitepainossani.” Sinikka sanoo.

Lähtiessään valmennukseen Sinikka päätti, että tsemppaa täysillä itseään muutokseen ja kokee myös ylittäneensä odotukset: ”Motivaatio on kasvanut sitä mukaa, kun tietoa on kertynyt valmennuksen myötä lisää sairauden hoidosta ja hyvinvoinnista.”

mies ja nainen ulkoilemassa hymyilevat ja katsovat toisiaan

Metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavan sopeutumisvalmennus

  • Coronarian sopeutumisvalmennuskurssit on tarkoitettu metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastaville aikuisille.
  • Kurssit järjestetään upeissa maisemissa luonnon äärellä kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa.
  • Osallistumisen kustantaa Kela, joten kurssi on osallistujille maksuton.
  • Kursseilla saat ajankohtaista tietoa sairaudesta, ammattilaisten apua elämänhallintaan sairauden kanssa, vertaistukea ja hienon irtioton arjesta.
  • Kursseille kannattaa hakea ajoissa Kelan käsittelyaikojen vuoksi.

Lue lisätietoa kursseista