Sopeutumisvalmennus sairauden alkuvaiheessa antoi Jonnalle perinpohjaista tietoa tyypin 1 diabeteksesta

AsiakastarinaDiabetes-kurssitSopeutumisvalmennuskurssit

Diabetes-diagnoosi tuli Nokialla asuvalle Jonnalle, 43, täysin yllätyksenä. Ensikosketuksen sairauteen hän oli saanut kuitenkin jo lapsena siskon sairastuessa diabetekseen. Ensimmäiset viitteet diabeteksesta Jonna sai raskausajan diabeteksena, joka kuitenkin aluksi loppui aina synnytykseen.

Hoitolalla työskentelevä Jonna päätti testimielessä mitata paastoarvonsa työpaikalla: ”Nähdessäni tulokset ajattelin, että ei voi olla totta. Mittarin on pakko olla rikki, eikä minulla voi olla diabetesta. Sen jälkeen testasin vielä neljä muuta mittaria ja sain kaikilla samat lukemat.”

Jonna ei kuitenkaan vieläkään uskonut tuloksia, vaan otti virtsakokeen, jonka perusteella kyseessä todellakin oli diabetes. ”Siinä kohdassa aloin uskoa tuloksia ja varasin ajan lääkärille. Mitään oireita minulla ei missään vaiheessa ollut eli oli ihan sattumien summa, että sairaus löytyi. Tilanteen oli täytynyt olla päällä kuitenkin jo vähän aikaa, sillä pitkäaikaissokeri ei nouse niin ylös hetkessä.”

Diagnoosin sisäistäminen vaati aikaa – tukea sai omalta siskolta ja sopeutumisvalmennuksesta

Tyypin 1 diabeteksen diagnoosin saamisen jälkeen Jonnalla kesti pitkään hyväksyä sairaus. ”Verensokeriarvot pysyivät pitkään hyvänä, minkä takia ajattelin, että olen ehkä parantunut sairaudesta ja se oli sittenkin ohimenevä juttu. Samaan aikaan tiesin kuitenkin sisimmässäni, että diabetes on ihan selvää pässinlihaa.”

Aluksi sairauden kanssa tukena oli Jonnan sisko, joka oli sairastanut tyypin 1 diabetesta lapsesta asti: ”Olen saanut paljon tukea siskoltani asiaan matkan varrella. Hän on auttanut esimerkiksi laskemaan oikeita insuliinimääriä. Muuten tuntui kuitenkin, että jäin sairauden kanssa ihan yksin, eikä apua ollut saatavilla riittävästi.”

Kun diagnoosista oli kulunut noin kaksi kuukautta, Jonna päätti hakeutua kuntoutukseen. ”Koin olleeni tuuliajolla sairauteni kanssa ja mielessäni oli monta kysymystä, vaikka sainkin heti diagnoosin jälkeen ajan diabeteshoitajalle seuraavalle päivälle. Halusin kuitenkin polttavasti saada lisää tietoa ja että joku perehtyy asioihini.”

Jalat, hampaat ja muut tärkeät asiat, joita ei ilman valmennusta olisi hoksannut

Jonna kertoo imeneensä tietoa valmennuksessa kuin pesusieni ja koki saavansa tukea konkreettisesti etenkin verensokerien läpikäyntiin ja hyvän hoitotasapainon löytämiseen. ”On aivan erilaista, kun käsitellään omaan sairauteen liittyviä asioita. Tarvitsin paljon tietoa ja apua juuri omaan tilanteeseeni, vaikka ammatiltani olenkin lähihoitaja.”

Valmennuksessa käsiteltiin asioita perinpohjaisesti ja Jonna sai paljon sellaista tietoa, jota hän ei sanojensa mukaan olisi osannut itse ajatella ollenkaan. Hän loi valmennuksen aikana itselleen hoitopolun ja -suunnitelman tulevaisuudessa huomioitavista asioista sairauden kanssa.

”Ymmärsin esimerkiksi sen, miten tärkeää on huolehtia suun ja jalkojen hyvinvoinnista diabeteksen kanssa. Varasin ajat hammas- ja jalkahoitoon saman tien jo valmennuksen aikana ja ostin itselleni myös kunnon kengät.”

Myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitys selkeytyi Jonnalle kurssin aikana, sillä moni asia vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja sairauden kanssa tasapainossa elämiseen.

verraton vertaistuki

Erityisen arvokkaaksi Jonna näkee sopeutumisvalmennuksen tarjoaman vertaistuen. ”Kurssilla oli omalla tavallaan hyvää se, että yhdessä oli juuri sairastuneita, mutta myös vanhempia konkareita. Sain paljon hyviä neuvoja etenkin kokeneilta kurssilaisilta.”

Ilman tukea Jonna ei jää jatkossakaan, sillä kurssin aikana perustetusta Whatsapp-ryhmästä on ollut apua valmennuksen jälkeenkin. Ryhmässä jaetaan kurssilaisten kesken tietoa ja kokemuksia sekä tuetaan toisia. Myös itse valmennukseen kuuluu jälkiseuranta, joka Jonnan mielestä on arvokas jatkumo kurssille. ”Kurssin jälkeenkin olen saanut nopeasti vastauksia kysymyksiini, eikä ole tarvinnut jonottaa diabeteshoitajalle tai terveyskeskuksen ajanvaraukseen. En ole jäänyt yksin sairauteni kanssa”

Jonna on tyytyväinen, että päätti hakeutua ajoissa sopeutumisvalmennukseen: ”Olen iloinen siitä, että pääsin varhaisessa vaiheessa diagnoosin jälkeen osallistumaan valmennukseen. Uskon, että sen avulla ennaltaehkäistiin paljon ongelmia, kun sairauden hoidon oppi heti alusta pitäen oikein.”

luonto maisema kuusamo

Tyypin 1 diabetesta sairastavan aikuisen sopeutumisvalmennuskurssi

  • Sopeutumisvalmennuskurssit ovat tarkoitettu yli 20-vuotiaille aikuisille, joilla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes.
  • Kurssit järjestetään upeissa maisemissa luonnon äärellä kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa.
  • Osallistumisen kustantaa Kela, joten kurssi on osallistujille maksuton.
  • Kursseilla saat ajankohtaista tietoa sairaudesta, ammattilaisten apua elämänhallintaan sairauden kanssa, vertaistukea ja hienon irtioton arjesta.
  • Kursseille kannattaa hakea ajoissa Kelan käsittelyaikojen vuoksi.

Lue lisää kursseista