Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Sopeutumisvalmennus aikuisille, joilla metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes

Kurssit ovat tarkoitettuja yli 18-vuotiaille metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastaville aikuisille. Kurssit järjestetään upeissa maisemissa ja rentouttavassa hotelli- ja kylpyläympäristössä luonnon äärellä. Kurssilla pääset rentoutumaan ja keskittymään hyvinvointiisi täysipainoisesti. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä sopeutumisvalmennuskurssit ovat? 

Kurssilta saat irtiottoa arjesta ihanissa maisemissa ja saat tärkeää vertaistukea muilta kurssilaisilta. Osallistumisen kursseille kustantaa Kela, joten se on osallistujalle maksutonta. Kuntoutuksen ajalta voit saada kuntoutus- tai osakuntoutusrahaa. Lisätietoja löydät Kelan sivuilta. Sopeutumisvalmennus on suunnitelmallista kuntoutustoimintaa, jossa tuetaan asiakkaan sopeutumista diagnoosin kanssa elämiseen ja etsitään keinoja mielekkään arjen rakentamiseen.

Kursseilla asiakas valitsee itselleen henkilökohtaiset tavoitteet yhdessä ammattilaistemme kanssa sekä luo itselleen suunnitelman. Kurssille osallistuu enintään 10 asiakasta. Kuntoutuspäivän jälkeen voit nauttia upeista puitteista ja lähteä vaikka iltavaellukselle ihailemaan luontoa.

Kurssilta asiakas saa 

 • Voimavaroja arkeen
 • Irtiottoa upeissa puitteissa luonnon äärellä
 • Vahvistusta elämänhallintaan ja ohjeita hyvinvoivaan arkeen
 • Tärkeää vertaistukea
 • Ajankohtaista tietoa sairaudesta

Kuntoutus sisältää 

Kurssi sisältää 3 vrk kuntoutusjakson kylpylähotellissa, johon kuuluu myös ruokailut, sekä sen jälkeen 12 viikon etäkuntoutusjakson, johon asiakas osallistuu kotoaan. Etäkuntoutusjakso sisältää 5 etäkuntoutuspäivää, joiden ajankohdat sovitaan kuntoutusjaksolla. Lisäksi etäkuntoutus sisältää yhteydenottoja sekä harjoituksia, joita asiakas voi tehdä 12 viikon aikana itselleen sopivana ajankohtana.  

Kenelle sopeutumisvalmennuskurssit on tarkoitettu? 

Kurssit ovat tarkoitettuja yli 18-vuotiaalle asiakkaalle. Lisäksi sopeutumisvalmennuskurssi kohdennetaan iän mukaan seuraavasti: 

 • alle 68-vuotiaille tai
 • työelämästä poissaoleville yli 68-vuotiaille  

Sopeutumisvalmennukseen osallistuvalla asiakkaalla on diagnosoitu metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes -sairaudet. Kuntoutus sopii asiakkaalle, jolla on 

 • ylipainoa (BMI yli 30), jonka hoito ei ole tuottanut tulosta 
 • diabeteslääkitys 
 • lääkitys rasva-aineenvaihdunnan häiriöön tai kohonneet rasva-arvot 

Missä ja milloin kursseja järjestetään?

Järjestämme kursseja Kuusamossa kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta.

Milloin kursseja järjestetään?

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Kirjoita Sanahaku-kenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-kentästä "Diabetes 2". 

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Miten kurssille haetaan?

1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, työterveyshuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
3. Kurssille haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, kuntoutushakemuslomakkeella KU132, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".

4. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeen täyttöohje täältä.

Kurssien asiantuntijat

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu diabeteshoitaja, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti ja erikoislääkäri sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita kuten psykologi, sosionomi, seksuaaliterapeutti tai jalkojenhoitaja. 

kuukkeli lintu istuu oksalla taustalla ruska

Tule kuntoutumaan Kuusamoon

Kuntoutuskurssilta saat irtiottoa arjesta ihanissa maisemissa ja lisäksi saat tärkeää vertaistukea muilta kurssilaisilta. Kuntoutuspäivän jälkeen voit lähteä ihastelemaan luontoa iltavaellukselle tai fatbike-safarille.

Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Mitä on sopeutumisvalmennus?

Mikä on sopeutumisvalmennuskurssi? Mistä kurssipäivät koostuvat? Videolla kerromme mm. kurssin sisällöstä, miksi kurssille kannattaa lähteä ja miten kurssille haetaan.

Sinikka sai asiantuntevaa boostia painonhallintaan diabetes 2 -sopeutumisvalmennuksesta

Hakeutuessaan metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavien sopeutumisvalmennukseen Sinikka ei osannut odottaa, kuinka paljon asiantuntijatietoa hän saisi kurssilta. Kuusamon jylhissä maisemissa käynnistynyt aikuisten diabetes 2
-sopeutumisvalmennus on vaikuttanut positiivisesti kolme vuotta eläkkeellä olleen Sinikan elämään, ja paino on lähtenyt putoamaan kohti tavoitelukemia.

Kun sairaus pysäyttää, tukea on tarjolla

Diagnoosin kuuleminen pysäyttää. Miksi näin kävi? Teinkö jotain väärin? Sairastuminen kakkostyypin diabetekseen tai metaboliseen oireyhtymään voi aiheuttaa syyllisyyttä ja hoitoväsymystä, mutta tukea voimavaroihin on onneksi saatavilla jo ennen, kuin väsymys ottaa vallan, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Liimatainen.


Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi


Kaikki Kuusamon kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Terameri Oy/Kuusamon Tropiikki

Kurssit järjestetään Kuusamossa kylpylähotelli Tropiikissa, katso lisää täältä


Tyypin 2 Diabetesta ja metabolista oireyhtymää sairastavan aikuisen kurssi

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.