Hoitotasapaino löytyi tyypin 1 Diabetes -sopeutumisvalmennuksesta

AsiakastarinaDiabetes-kurssitSopeutumisvalmennuskurssit

Nina, 40, sairastui diabetekseen raskaana ollessaan noin kymmenen vuotta sitten. Hoitotasapainoon pääsemiseen tarvittiin vuosia, kunnes Ninalle sopivat hoitokeinot ja toimintamallit löytyivät Coronarian tyypin 1 diabetesta sairastavan aikuisen sopeutumisvalmennuksesta.

”Elämäni diabeteksen kanssa alkoi keskimmäisen lapseni odotusaikana, jolloin minulle puhkesi raskausdiabetes. Tuolloin minulle puhuttiin kohonneesta diabetesriskistä ja hoitona oli ruokavalio- ja lääkehoito. Myös kolmannen lapsen kohdalla minulla oli raskausdiabetes. Asian hoito jäi kuitenkin synnytyksen jälkeen hieman kellumaan, enkä tiennyt onko kyseessä tyypin 1 vai 2 diabetes.”

Lopulta diagnoosiksi tuli tyypin 1 diabetes. Aluksi sairaus oli Ninalle vaikea hyväksyä: ”Ajattelin, että ei kai minulla nyt mitään sokeritautia voi olla ja kyllähän se menee hoitamatta ohitse. Varsinkin tyypin 1 diabeteksen diagnoosi oli vaikea hyväksyä, sillä siinä ruokavalio- ja elämänmuutokset eivät olekaan avuksi, vaan lääkitystä tarvitsee koko loppuelämän.”

Neulakammoa ja ketoruokavaliota

Sairauden hoitoa hankaloitti aluksi Ninan neulakammo. ”Yritin vältellä pistämistä olemalla ketoruokavaliolla, jolloin ei syödä hiilihydraatteja lainkaan, jotta verensokeri pysyisi tasaisena. Alkuun silloinen puolisoni hoiti pistämisen. Nykyään neulakammo on onneksi helpottanut ja pistäminen sujuu helpommin, koska olen saanut pienempiä neuloja käyttöön.”

Kolmen pienen erityislapsen kanssa arkea pyörittäessä ketoruokavaliosta kiinni pitäminen kävi kuitenkin raskaaksi. Ninasta tuntui siltä, että omasta hoidosta oli vaikeaa saada kunnolla kiinni. Lisäksi hän koki, että vuoden välein tapahtuvat diabeteshoitajan vastaanotot eivät olleet riittäviä hoitotasapainon löytämiseen.

”Pikkuhiljaa asiat menivät siihen, että aina kun söin, sokerit nousivat liian korkeiksi. Olin kyllästynyt siihen, että en saa tehtyä asialle mitään. Kun arki pyörii lasten kanssa kotona, niin on vaikea löytää aikaa itsensä hoitamiseen. Samalla tiesin, että olisi tärkeää voida hyvin jo lasten takia, jotta heitä jaksaa hoitaa.”

Sopeutumisvalmennus avain hoitotasapainoon ja armollisuuteen itseään kohtaan

Keväällä diabeteshoitajan käynnillä Nina huomasi seinällä ilmoituksen ykköstyypin diabeteksen sopeutumisvalmennuskurssista. Kurssit olivat ennalta tuttuja Ninalle jo hänen erityislastensa kautta. ”Mietin, olisiko nyt se hetki, kun ottaisin itselleni omaa aikaa muutaman päivän ja hoitaisin oman terveyteni kuntoon. Pyysin saman tien lähetettä hoitajalta, jotta saisin vihdoin kiinni hoitotasapainosta.”

Sopeutumisvalmennus avasi Ninan silmät sille, että tilanne menee vain huonompaan suuntaan hoitamatta: ”Kurssilla oli aikaa keskittyä omaan hoitoon ja sokeritasapainon löytämiseen. Opin pistämään ennen ruokailua, enkä sen jälkeen korjaavana hoitoa. Se on johtanut siihen, että verensokerit pysyvät paremmalla tasolla.”

Toinen tärkeä oppi sopeutumisvalmennuksesta oli armollisuus itseä kohtaan: ”Opin, että verensokeriarvot eivät voi olla aina täydelliset, eikä niistä kannata stressata, sillä arvot heittelevät jo pelkästään stressin takia. Omaa hoitoa kohtaan täytyy olla armollinen.”

Nykyisin Nina pitää huolen siitä, että eväät ovat aina mukana ja syöminen on säännöllistä. Hän on huomannut, että keho ei varsinaisesti ilmoita, että on nälkä, mutta päivän aikana tulee helposti kiukku, joka helpottaa vain syömällä: ”Aiemmin saatoin olla syömättä pitkiä aikoja ja söin työpäivien aikana vähän mitä sattui. Nyt ymmärrän, että hiilihydraatit eivät ole pahasta, vaan niitäkin tarvitaan.”

Jälkiseuranta ja vertaistuki motivoivat pitämään kiinni omasta hoitotasapainosta

Ninan mielestä valmennuksessa oli hienoa se, että vastaukset olivat koko ajan valmiina, jos mieleen tuli kysymyksiä. Normaalisti diabeteshoitajan kanssa tapaamiset ovat kerran vuodessa, joten kaikkeen ei ollut aiemmin saanut vastauksia.

”Sopeutumisvalmennuksessa kaikki oli jotenkin intensiivisempää. Koin myös hyödylliseksi muiden tarinat ja tuen. Oli silmiä avaavaa, että tässä veneessä ei ainakaan olla yksin, vaan samassa tilanteessa on muitakin.”

Nina on motivoitunut sopeutumisvalmennuskurssiin kuuluvasta jälkiseurannasta: ”Tulee pidettyä paremmin kiinni hoidosta ja rutiineista, kun tietää, että apua saa tarvittaessa myös jatkossa.”

Myös valmennuksessa olleille perustettu Whatsapp-ryhmä saa Ninalta kiitosta: ”Ryhmässä on vanhoja konkareita ja tuoreita tapauksia. Kokemuksia ja tukea jaetaan puolin ja toisin. Vertaistuki on yksi arvokkain asia, mitä valmennuksesta sain.”

Sopeutumisvalmennusta pohtiville Nina suosittelee mukaan lähtemistä lämpimästi. ”Koen, että minulle jäi kurssilta enemmän käteen sairauden hoidosta kuin aiempina vuosina yhteensä. Olisi hyvä, jos tällainen valmennus tulisi kaikille automaattisesti silloin kun diabetes todetaan. Ihmiset eivät ehkä kuormittuisi niin paljon, jos kursseille mentäisiin ajoissa.”

luonto maisema kuusamo

Tyypin 1 diabetesta sairastavan aikuisen sopeutumisvalmennuskurssi

  • Sopeutumisvalmennuskurssit ovat tarkoitettu yli 20-vuotiaille aikuisille, joilla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes.
  • Kurssit järjestetään upeissa maisemissa luonnon äärellä kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa.
  • Osallistumisen kustantaa Kela, joten kurssi on osallistujille maksuton.
  • Kursseilla saat ajankohtaista tietoa sairaudesta, ammattilaisten apua elämänhallintaan sairauden kanssa, vertaistukea ja hienon irtioton arjesta.
  • Kursseille kannattaa hakea ajoissa Kelan käsittelyaikojen vuoksi.

Lue lisää kursseista