perhe metsässä kesällä

Perhe ja työ – täydellistä ja uuvuttavaa

Ekaluokasta tässä kuussa selvinneen Maija-tyttöni todistusanalyysiä lainatakseni: ”Mun todistuksessa kaikki kohdat oli täydellisiä, paitsi matikka uuvuttava. Stipendin sain, koska halaan siivojaa ja muita, ja ne on iloisia!”

No johan sitä ymmärtää hyvin tuon yhden uuvuttavankin arvostelun. Eihän nuo luvut taitu äidilläkään helposti psykoterapeutin koulutuksella ja varsinkaan mukavuusalueella, vaikka työmaana onkin johtamisen haasteet. Täytynee kokeilla tuota Maijan halaustekniikkaa, se paikkaa varmasti vajavaisuutta pääkonttorillakin.

Työuran usein uuvuttavimpaan vaiheeseen, eli alkuun, kuuluu myös työelämän osaamisen ja pelisääntöjen opettelun lisäksi perheen perustaminen ja aikuiselämän rakennus. Alallamme on pulaa asiantuntijoista ja työt aloitetaan usein suoraan koulunpenkiltä, pikkuhiljaa perehtyen ja lisäkouluttautuen kohti haastavampaa asiakas- tai potilastyötä.  

Arki on kuin 1000 palan suurkaupunkikuvioisen palapelin rakennus: Miten aika voi ikinä riittää kaikkeen täydellisesti? Meillä on töissä paljon kympintyttöjä- ja poikia. Supertunnollisia, fiksuja, asiakkaan tai potilaan etuun orientoituneita ja usein täydellisyyttä tavoittelevia. Meidän firmassamme työskentelee myös paljon äitejä ja isejä. Tarkoitan todella paljon. Vajaa kolmasosa koko henkilöstöstä on erilaisilla perhevapailla. Iloisia veronmaksajia syntyy lisää, mistä me kaikki piskuisen Suomenmaan asukkaat olemme kiitollisia. 

Kuinka yhdistää perhearki ja työ?

Loma haastaa miettimään, tuleeko vietettyä perheen ja lasten kanssa riittävästi aikaa ja mielellään ihan läsnäollen. Kauhuartikkelit vanhusten kuolinvuoteellaan laukomista totuuksista siitä, mitä eniten elämässä kaduttaa vilisee mielessä. Teinkö niitä asioita, joita todella halusin vai suoritinko sata lasissa?

Ja onhan se lomalla autuaan ihanaa lorvia ja lapset saa aikaa. Ei tarvitse yhtään stressata työhommista ja ajatus ei ole jossain muualla kuin kukkien kastelussa tai pillimehuissa. Kroppa ja mieli kaipaa palautumista. Palautuminen on pakollista, samoin kuin jatkuva itsensä muistuttaminen siitä, ettei vaativassa työssä jaksa, jos ei huolehdi itsestään. Tämä pitäisi pystyä muistamaan myös, kun arki rullaa eteenpäin ja erilaiset deadlinet painavat päälle.

Työnantajien pitää voida vaikuttaa positiivisesti työpaikan ympäristötekijöihin ja työntekijän täytyy ottaa vastuu palautumisesta, mutta myös mahdollisen itseruoskinnan maltillistamisesta. Joskus voi oikaista (Apetitilta saa tosi hyvää pakastepinaattikeittoa!).

Ajattelisin kepeästi näin: Lapsilla on vain yhdet vanhemmat. He ovat parhaimmat, jotka he voivat saada. Muusta he eivät tiedä ja eivätkä takuulla muuta halua. Sama juttu kuin lapsen lempiyönallessa. Äiti/Isi voi olla nuhruinen, paikattu, mutta silti niin rakas ja se ykkönen. Ehkä tunnistamme nallen kuvauksesta itsemme ennen lomaa.

Täydellistä reseptiä siitä, miten emme saisi yhtään uuvuttavaa arvosanaa elämässä vaadittaisiin paksu ja äitelä lifestyle-opus. Mutta aihetta miettiessäni tuli tunne, että teemme Coronaria Kuntoutuksessa ja työelämänpalveluissa arvokasta ja etuoikeutettua työtä. Meillä on etuoikeus työaikanamme vaikuttaa tuhansien yksilöiden, perheiden ja työpaikkojen hyvinvointiin kuntoutuksella, valmennuksella ja ohjauksella – sen vuoksi meidän on pidettävä huoli omasta jaksamisesta, olla armollisia omalle tekemiselle ja luottaa siihen, että osaamme kyllä.

Pari uuvuttava arvosanaakin on muuten täydelliselle paketille siis enemmän kuin hyvä. Palauttavia kesäpäiviä ja Kohti sujuvampaa arkea Coronaria Kuntoutuksen sloganin mukaisesti!

Anu Karinen,
toimitusjohtaja, Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy

Coronaria Kuntoutuspalveluissa henkilöstön hyvinvointiin on panostettu konkreettisten tukitoimenpiteiden kautta toteutettavalla työkyky- ja työhyvinvoinnin strategialla, jonka keskiössä on 

  • työn kuormittavuustekijöiden minimointi
  • palautumisen ja unen merkitys
  • nopea reagointi ongelmiin
  • esimiesten jatkuva valmennus kohtaamaan työarjen haasteet tiiminsä hyvinvoinnin edistämiseksi