fysioterapiakuntoutuja Pyry Kivikoski istuu hoitopöydällä

Kävelyrobotti henkilökohtaiseksi apuvälineeksi?

Fysioterapia

Olin hiljattain kuntoutujan mukana Validiassa Helsingissä vielä aika harvinaisen apuvälineen sovituksessa – nimittäin Indego-kävelyrobotin sovituksessa. Indego-kävelyrobotti on "ulkoinen tukiranka", jonka avulla esimerkiksi tapaturman seurauksena selkäydinvammautunut ja alaraajahalvaantunut kuntoutujani pystyy kävelemään ja toimimaan pystyasennossa kävelytukeen tai kyynärsauvoihin nojaten. On kuulemma hurja tunne kävellä, kun ei tunne jalkojaan lainkaan!

Kuntoutujallani Pyry Kivikoskella on yhteensä kolme sovitusta Validia-kuntoutuksen ammattitaitoisten fysioterapeuttien kanssa, minkä jälkeen sekä fysioterapeutit että kuntoutuja yhdessä päättävät, voiko kuntoutuja sitoutua noin 50 tunnin harjoittelujaksolle. Tämän harjoittelujakson jälkeen kuntoutujan on mahdollista saada Indego Personal -kävelyrobotti henkilökohtaiseksi apuvälineekseen.  

Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Kävelyrobotti on mahdollista pukea itsenäisesti ja sillä voi liikkua sekä sisällä että ulkona normaalissa toimintaympäristössä. Kävelyrobotti päälle puettuna voi myös siirtyä vaikka auton kyytiin. Kävelyrobotti avustaa istumasta seisomaan nousun sekä laskee takaisin istumaan ja sen asetuksia ohjataan esim. iPhonen sovelluksella. Sovelluksesta on mahdollista säätää kaikkea lonkka- ja polvikulmista askelkorkeuteen ja -pituuteen asti. 

Kävelyrobottia ohjataan painoa eteenpäin nojaamalla, jolloin laite aloittaa askelluksen tai seisomaan nousun. Kävellessä pysähtyminen tapahtuu painoa taemmas jättämällä, jonka jälkeen laite ottaa vielä tasaavan askeleen toisen viereen. 

Kävelyrobotista monia hyötyjä

Kuntoutuja Pyry Kivikoski.

Liikkuminen Indegolla vaatii paljon harjoittelua, mutta siitä on monia terveyshyötyjä (näistä tosin tarvitaan vielä lisää luotettavia tutkimuksia!): kävelyrobotilla kävely itsessään on intensiivistä kuntoutusta ja parantaa kehonhallintaa sekä monipuolistaa harjoittelua. Lisäksi pystyasennossa liikkuminen parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä ehkäisee kiputiloja, nivel- ja luusto-ongelmia, painehaavaumia ja keuhkoinfektioita. 

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, hyötynä on sosiaalisen kanssakäymisen mahdollistuminen pystyasennossa samassa tasossa muiden kanssa! Kävelyrobotin vaikutuksista tulee varmastikin uusia tutkimuksia tulevaisuudessa.

Kävelyrobotilla kävely vaatii hyvää liikkuvuutta erityisesti lonkista, polvista ja nilkoista. Kyseinen kuntoutuja onkin toteuttanut mm. pystyasennon harjoittelua seisomatelineessä joka päivä jo ennen mitään tietoakaan kävelyrobotista. Ja jälkikäteen täytyy todeta, että onneksi olemme pitäneet hyvää huolta liikkuvuuksista myös fysioterapiassa! 

Teknologiakuntoutus kehittyy ja meidän terapeuttien tehtävä onkin pitää huolta siitä, että mahdollisuuksien mukaan sitä voidaan hyödyntää osana kuntoutusta!