vammaisurheilija Pirjo Pappila

Laadukkaalla kuntoutuksella tuetaan huipputasolla olevaa vammaisurheilua

AsiakastarinaToimintaterapia

Olen Pirjo, 52, oululainen huipputason vammaisurheilija. Lajinani on pyörätuolitanssi, joka vei sydämeni viisi ja puoli vuotta sitten. Kilpaurani alkoi heti puolen vuoden harrastamisen jälkeen, vuoden 2016 alusta. Sen jälkeen olen kilpaillut kotimaassa, Euroopassa ja Aasiassa yhteensä 30 kertaa. Saldoksi mitalikaappiini on kertynyt 47 mitalia. 

Nykyään kilpailen Single- ja Single freestyle -kategorioissa. Olen Suomen edustusjoukkueessa myös päässyt edustamaan Suomea EM-kisoissa vuonna 2018 ja MM-kisoissa 2019.  Tätä nykyä olen yksi maajoukkuetanssija kahdeksan muun tanssijan lisäksi.

Tämä on minulle kunnia asia, sillä vaikean liikuntavammaisuuteni ja sähköpyörätuolilla liikkumisen vuoksi minua ei heti mielletä huippu-urheilijaksi. Urheilun lisäksi minulla on luottamustehtävät seurassani Pirkanmaan pyörätuolitanssijat ry:ssä ja lajiliittomme Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry:n hallituksessa.

Toimintaterapeutti on unelmien mahdollistaja

Urheilun ja luottamustehtävien lisäksi elämäni täyttää kahden nuoren vanhemmuus, yksityisyrittäjyys ja kirjailijan ura. Kotonani pyörii myös seitsemän ihanaa lemmikkiä, jotka täyttävät sydämeni, ja sieluni rauhoittuu akvaariotani katsellessa. Muita tärkeitä asioita elämässäni ovat oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, isänmaallisuus ja luonto. Saan energiaa kaikista käsilläni tuottamista asioista esimerkiksi erilaisista käsitöistä. 

Todellisuudessa en pystyisi toteuttamaan edellä mainittuja asioita ja omia unelmia ilman laadukasta kuntoutusta, jota saan lakisääteisesti Kelan kustantamana. Minulla on pitkäaikainen terapiasuhde toimintaterapeuttiini jo vanhemmuuteni alkumetreistä alkaen.

Tämä suhde on ollut pelkästään rikkaus, sillä hänen ammattitaitonsa avulla monet rajoitteet on saatu poistettua tai minimoitua. Se tunne, kun saat avattua omalle kolmevuotiaalle pojalleni jogurtin ilman avustajan apua tai läsnäoloa veistä ja pikkulusikkaa apuvälineinä käyttäen. Tai se hymy, joka syntyi ruokaa valmistaessani, kun lasten isä poti vuoteessa flunssaansa eikä avustaja ollut paikalla. Sokerina asialle oli lasten kehut, että olisin parempi kokki kuin isänsä!

Uskalla haaveilla ääneen

Toimintaterapia palauttaa usein jäykkyyden takia poisjääneitä taitoja, vahvistaa itsetuntoa, rohkaisee tekemään asioita itse ja jopa vahvistaa kommunikaation uskallusta lievän puhevammaisen arjessa.  Vaikka ikä karttuu, olen silti saanut monia taitoja: hoidan kaikki asiani itse puhelimella, kaksikätisyyteni on jo lähes löytynyt, ulottuvuuteni on parantunut, voimani on kasvanut ja liikeratani on laajentunut. Näistä asioista saan olla todella ylpeä, sillä diagnoosini mukaan minun ei pitäisi pystyä lähes mihinkään itse. 

Jopa tanssissa olen pystynyt parempiin suorituksiin, sillä terapia on pystytty yhdistämään harjoitteluuni siten, että se tukee urheiluani ja arkielämääni! Se huipputunne, kun saat itse syötyä ruokailussa, jossa samassa pöydässä istuu koko komea Suomen pyörätuolitanssin edustusjoukkue tai mitalikahveilla uskallat ottaa kaksikätisesti otteen samppanjalasista valokuvan oton ajaksi. 

Lopuksi haluan kiteyttää, että jokaisella ihmisellä on oikeus saavuttaa omia unelmia rajoituksistaan huolimatta! Ja muistutan, että jokainen pienikin onnistuminen jossakin asiassa tuottaa sinulle energiaa. Siksi on tärkeää, että uskallat haaveilla ääneen – vääränlaisia haaveita ei ole.

Kiitos Coronaria Terameri Oy yhteistyövuodestamme ja siitä, että ammattitaitoiset terapeuttinne mahdollistavat elämiemme unelmat!

Pirjo Pappila

Seuraa Pirjon kuulumisia hänen Facebook-sivullaan.