Näin saat kaiken hyödyn irti fysioterapiasta

Fysioterapia

Polvikipu vaivaa, tai kenties selkä tai olkapää, ja fysioterapia-aika on varattu. Ehkä kuntoutus on jo alkanut, tai ehkä haluat saada kotikonstein jonkin vaivan parempaan kuntoon. Tässä on muutamia seikkoja, joilla voit itse vaikuttaa siihen, että kuntoutusprosessisi sujuu mahdollisimman hyvin.

Mikä vaivaa?

Fysioterapeutin vastaanotolla perehdytään ensin perusasioihin: mikä tuo sinut vastaanotolle? Omia oireita voi pohtia etukäteen esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla: mistä vaiva alkoi? Mikä helpottaa oireita, entä pahentaa? Miten oireet vaikuttavat arkeesi?

Kysymysten miettiminen etukäteen helpottaa tilanteesi kuvailemista terapeutille. Tämä taas auttaa fysioterapeuttisen diagnoosin tekemistä ja sopivan hoitosuunnitelman laatimista. Älä kuitenkaan suotta stressaa pilkuntarkoista vastauksista ennen käyntiä, sillä hyvä fysioterapeutti auttaa sinua yhdessä jäsentämään tilannettasi ja osaa poimia olennaisen tiedon.

Mihin tähtään?

Samoin kuin oireita, myös tavoitteita voi pohtia jo ennen fysioterapeutin tapaamista. Minkä haluaisin muuttuvan? Mitä sellaista haluaisin pystyä tekemään, mitä oireeni estävät? Fysioterapeutti auttaa ja keskustelee vastaanotolla myös näiden asioiden hahmottamisesta.

Usein fysioterapiaan saavutaan jonkin kipuoireen vuoksi, ja tuolloin äkkiä ajateltuna halutaan kivusta eroon, luonnollisesti. Asiaa kannattaa kuitenkin miettiä hieman tarkemmin, sillä tavoitteet voivat vaikuttaa hyvinkin paljon kuntoutusprosessiin. Esimerkiksi kipeän olkapään kuntoutus voi näyttää hyvin erilaiselta, jos yhdellä on tavoitteena paidan kivuton pukeminen ja toisella painonnostokilpailut.

On siis tärkeää, että asiakas ja terapeutti osaavat tähdätä kohti samaa lopputulosta. Muutoin vaikkapa mainittu olkapään kuntoutus voi kyllä edistyä, mutta jos konkreettisia tavoitteita ei ole selvitetty, niiden saavuttaminenkin voi jäädä puolitiehen.

Miten kuntoutan?

No, fysioterapia on alkanut ja on aika ryhtyä konkreettisiin kuntoutustoimenpiteisiin. Mistä tietää mikä on paras keino? Hieronta? Treeni? Venyttely? Ultraääni? Lepo? Näissä asioissa ei ole yksiselitteistä vastausta, vaan kannattaa luottaa hoitavaan fysioterapeuttiin. Kuitenkin lähes aina aktiivinen harjoittaminen on tehokkaampaa kuin passiiviset menetelmät, joten siihen kannattaa panostaa niin terapeutin luotsaamassa kuin omatoimisessakin kuntoutuksessa.

Toisaalta sama kuntoutuskaava ei toimi kaikilla samalla tavalla, joten toimenpiteistä voi aina neuvotella terapeutin kanssa. Jos jokin asia kuntoutuksessa tuntuu junnaavan, voi lähestymistapaa vaihtaa. Huomioitakoon, että aktiivisen kuntoutuksen keinojakin on valtaisa määrä, ja yhden keinon osoittautuessa epäsopivaksi ei ole tarpeen jäädä pelkkien laitehoitojen varaan.