Tyttö kiikkuu renkailla

Tue lapsen liikkumista kodin sisustuksella – fysioterapeutin vinkit

Fysioterapia

Lapsi liikkuu luonnostaan paljon. Jo vauvana kehittyy voimakas tarve päästä liikkeelle ja nousta ylös. Lapsi kokeilee omien taitojensa rajoja ja yrittää aina uudelleen. Lapsella on luontainen tarve kiipeillä, juosta, hyppiä, kokeilla kuinka pieneen tilaan mahtuu piiloon ja kieppua oikein- ja väärinpäin. Riittävä liikunta ja aktiivisuus on yksi läpi elämän kestävistä terveyden peruspilareista.

Nykyään on kuitenkin lapsia, jotka eivät osaa tai jaksa juosta ja hyppiä. Keskittymisen haasteiden kerrotaan lisääntyneen ja erilaiset mediat vievät suuren osan myös lasten ajasta. On syytä aidosti pohtia, millä keinoin jo varhain voidaan lisätä lasten liikkumista ja aktivoida lapsia.

Yksi idea on tuoda liikkumista lisääviä asioita sisustukseen. Uusissa kouluissa esimerkiksi huomioidaan usein lisääntynyt tarve liikkumisen ja keskittymisen tukemiseen myös sisustuksen kautta. Perinteisten pulpettien sijaan esimerkiksi sohvilla, jättimäisillä säkkituoleilla ja jumppapalloilla on saatu tuotua vaihtelua yksipuolisiin istuma-asentoihin pitkien koulupäivien ajaksi. Myös koulujen pihoja on pyritty monipuolistamaan liikkumisen näkökulmasta.

Tyttö tasapainottelee pallolla

Yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää on oman asuinympäristön huomioiminen. Onko kotona mahdollisuuksia juosta, kiipeillä tai hyppiä? Sisällä liikkuminen vaatii usein paljon tilaa. Sisustuksessa on hyvä huomioida, ettei kodista tule liian täysi. Onko olohuoneen pöytä esimerkiksi jokaisessa kodissa välttämätön tai riittäisikö jokin pienempi vaihtoehto?

Kotien sisustamiseen käytetään paljon vaivaa ja rahaa, ja siinä on perinteisesti arvostettu estetiikkaa ja käytännöllisyyttä. Yhtä lailla sisustukseen voidaan lisätä koko perhettä aktivoivia elementtejä. Lapsiperheessä voidaan miettiä, minkälainen sohva tai sänky tarjoaa mahdollisuuksia kiipeilyn tai hyppäämisen harjoitteluun sen sijaan, että sohva valittaisiin ainoastaan istumista varten. Lapsiperheessä voi hyvin hyödyntää myös käytettyjä kalusteita niiden joutuessa kovemmalle kulutukselle, mikäli esimerkiksi uuden sohvan uhraaminen temmellyskentäksi kuulostaa liian kalliilta ratkaisulta.

Puolapuut mahdollistavat arkipäiväisen kiipeilyn

Portaissa kulkeminen on yksi arkipäiväisimmistä kiipeämisen muodoista ja on yksi perusliikkumisen taidoista. Lisäksi portaat tarjoavat hyvän harjoittelupaikan niin lapsille kuin aikuisille. Myös puolapuita myydään yksityiseen käyttöön ja ne mahdollistavat hieman vaativampaa kiipeilyä ja roikkumista sekä ison joukon kuntoiluun sopivia harjoitteita koko perheelle. Puolapuita saa useissa väreissä ja esimerkiksi valkoiset puolapuut ovat näyttävä sisustuselementti jo itsessään.

Tyttö kiipeilee puolapuilla

Puolapuiden kiinnityksellä saadaan lisättyä niiden monipuolisuutta. Kattoon kiinnitetyissä puolapuissa pääsee tekemään täysin erilaisia harjoituksia kuin seinää vasten olevissa, ja niihin voi kiinnittää halutessaan renkaat tai trapetsin. Katosta kiinnitettävät renkaat tai köydet ovat yläraajoja ajatellen monipuolisia harjoitteluvälineitä ja houkuttelevat niin lapsia kuin aikuisia riippumaan, kiipeämään ja keinumaan. Myös renkaista ja köysistä voi saada upeita sisustuksellisia ratkaisuja.

Kaiteet

Kodista löytyviä kaiteita voi hyödyntää leikeissä ja liikkumisessa, ja kotiin voi asentaa kaiteita. Miltä kuulostaisi pienen balettitanssijan huoneessa peilin edessä oleva barre eli tanko, jonka avulla tanssitunnin harjoituksia voi tehdä vielä kotonakin?

Sisätiloissa esimerkiksi keinutuolit ja riippukeinut sopivat monenlaiseen sisustukseen ja tarjoavat vaihtoehdon paikallaan istumiseen. Tasapainoiluun istuen, konttausasennossa ja seisten soveltuviin jumppapalloihin saa kauniita virkattuja päällisiä ja kätevimmät neulovat niitä itse. Niin jumppapallon päällä kuin keinutuolissakin istuen pelaaminen ja television katselu toimivat rauhallisempana tekemisenä, mutta huolehtivat samalla pienestä liikkeestä ja tasapainoilusta.

Jumppapallon avulla voi lisäksi aloittaa käsilläseisonnan alkeita tukeutuen pallon ylitse yläraajojen varaan. Itse käsillä seisontaan riittää mainiosti sopiva alue tyhjää seinää ilman pelkoa potkaista tauluja alas.

ALUSTAT

Sisustuksessa voi hyödyntää myös erilaisia alustoja, jotka voivat toimia niin mattoina kuin harjoittelualustoina. Villasukat jaloissa laminaatilla voi liukua upeita pitkiä liukuja, pitävältä alustalta voi kokeilla vauhditonta pituushyppyä tai tehdä kärrynpyöriä. Pehmeämmät alustat toimivat erilaisissa tempuissa, kuten kuperkeikan tekemisessä tai päällä seisonnassa hyvin. Erilaisilla jumppamatoilla voi saada lastenhuoneeseen samalla aktiivista ja pirteää ilmettä.

Lisäksi erituntuiset materiaalit ovat hyödyllisiä jalalle. Suomen kesä tarjoaa useimmiten hyvin lyhyen ajanjakson, jolloin paljain jaloin voi ulkona kävellä nurmikolla tai hiekalla. Jalan toiminnan kannalta sensoriset kokemukset ja erilaiset alustat ovat tärkeitä ja ennaltaehkäisevät erilaisia jalan ongelmia. Tärkeää onkin myös sisällä kulkea ajoittain ihan paljain jaloin. Alustalta löytyvät viivat, raidoitukset ja rajapinnat mahdollistavat viivakävelyä ja houkuttelevat erilaisiin tapoihin edetä alustalla. Saatavilla on myös mattoja, joissa on valmiina esimerkiksi hyppyruudukkoja. Erilaiset tasapainoiluun tarkoitetut askelmat voivat olla näyttävä väripilkku lastenhuoneessa.

Tunnelit

Lapset rakastavat pujahdella tunneleista ja sopivista raoista. Samalla lapsi saa kokemuksia oman kehon koosta, kehon rajoista ja tilan hahmottamisesta. Kotona on hyvä olla jotain, jonka alitse voi mennä tai minkä läpi voi ryömiä. On hyvä, jos lapsella on mahdollisuus rakentaa tunneleita tuoleista tai kulkea pöydän alta leikeissään.

Nainen ja tyttö majassa

Silloin tällöin pystytetyt majat ja pesät ovat lapsiperheessä tuttu näky, ja niille voi olla kodissa myös oma tilansa tai paikkansa, kuten portaiden alustat tai erilaisten korkeampien lastensänkyjen alustat. Kerrossänky tai muu korkeampi sänky tarjoaa mahdollisuuksia myös kiipeilyyn ja nykyään on saatavilla sänkyjä jopa liukumäellä varustettuna. Sängyn alla voi olla tilaa leluille tai juuri majan rakennukselle. Omassa sohvatyynyistä rakennetussa majassa sadun lukeminen kaikessa rauhassa yhdessä vanhemman kanssa jättää parhaimmillaan lämpöisiä lapsuusmuistoja loppuelämäksi.

Myös rauhoittuminen, keskittyminen ja rentoutuminen ovat tärkeitä taitoja oppia jo lapsena

Yhtä lailla kuin kaikki liikkuminen, myös rauhoittuminen, keskittyminen ja rentoutuminen ovat tärkeitä taitoja oppia jo lapsena. Useimmissa urheiluharrastuksissakin keskittyminen on tärkeä ominaisuus liikunnallisten taitojen kehittymisessä. Rentoutumisen ja rauhoittumisen taito helpottaa nukahtamista, joka taas on ensiarvoisen tärkeää palautumiselle ja oppimiselle.

Tärkeintä on, että lapsi pääsee arjessa riittävästi liikkumaan niin sisällä kuin ulkonakin. Vanhemman kannustus, oman ikäisten seura ja virikkeellinen ympäristö tukevat liikunnallisten elämäntapojen omaksumista. Toisinaan median parissa käytettävän ajan tarkkailu ja tarvittaessa rajoittaminen voivat olla paikallaan, mutta liikkumista koskien on tärkeää, ettei liikkumista opeteta varomaan tai kielletä liian herkästi.

Aina hyvät ulkoiset edellytyksetkään eivät riitä, ja lapsen motorisen kehityksen eteneminen mietityttää vanhempia tai lasta itseään. Silloin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin tai lasten fysioterapeuttiin, jonka kanssa kehitystä voidaan arvioida ja tukea yksilöllisesti. Monet lapset ja vanhemmat hyötyvät fysioterapeutin ohjeistuksesta, vaikka taustalla ei olisi mitään sairautta.