mies katsoo merelle ulkona rannalla

”Tuntui, etten pysty samaan kuin muut” – Oma väylä -kuntoutuksesta tukea ADHD-nuorille

AsiakastarinaOma väylä -kuntoutus

Oma väylä on ADHD-, ADD- tai autismikirjon diagnoosin saaneille nuorille suunnattu yksilöllistä tukea tarjoava kuntoutus. Kuntoutukseen osallistuva Tuomas Yildirim kertoo nyt, minkälaista apua hän on saanut Oma väylästä.

”Teini-iässä koin olevani jotenkin erilainen. En oikein ymmärtänyt muita, eivätkä muut ymmärtäneet minua. Mutta laitoin hankaluudet teini-iän piikkiin. Eikö kaikilla ole vähän vaikeaa siinä iässä?” muistelee nyt 23-vuotias Tuomas Yildirim, joka sai ADHD-diagnoosin vasta aikuisiällä.

Työelämään siirtyessään Tuomas huomasi, että ohjeiden muistaminen ja niiden noudattaminen tuntui olevan hänelle tavanomaista vaikeampaa.

”Tein asiat aina jotenkin väärällä tavalla ja kyllästyin hirveän helposti.”

Myös kotona ja muissa ihmissuhteissa oli haasteita.

”Jouduin riitoihin ja ikävyyksiin. Sanat eivät tulleet suustani niin kuin olisin halunnut niiden tulevan. Tuntui, etten pysty samaan kuin muut, ja ruoskin siitä jatkuvasti itseäni henkisesti.”

Kun Tuomas sai ADHD-diagnoosin, se oli helpotus.

”Olin joutunut keksimään erilaisia selviytymiskeinoja arkisiin asioihin, jotka tuntuivat olevan muille ihan tavallisia. Diagnoosi selitti sitten monta asiaa.”

Yksilölliset tavoitteet ohjaavat kuntoutusta

Oma väylä -kuntoutukseen voi hakeutua, jos henkilöllä on ADHD- tai autismikirjon diagnoosi. 

Tuomas löysi kuntoutukseen, kun hänen vaimonsa sattumalta törmäsi siihen Facebookia selaillessaan. 

”Innostuin heti, sillä Oma väylään hakeminen kuulosti sopivan yksinkertaiselta. Mihinkään kovin monimutkaiseen mielenkiintoni kun ei riitä”.  

Oma väylä on 16–29-vuotiaille tarkoitettu Kelan kustantama kuntoutus, jonka tavoitteena on auttaa nuorta haasteissa, joita tavallisessa arjessa tai esimerkiksi sosiaalisissa suhteissa esiintyy.

Tuomaksen yksi haasteista oli, että hän tunsi itsensä vääränlaiseksi – omaa paikkaa ei tuntunut löytyvän.

”Sätin itseäni siitä, etten pystynyt tavallisiin asioihin. Ja siitä, etten ollut kiinnostunut samoista asioista kuin muut. Mutta kuntoutuksessa olen löytänyt itsestäni puolia, joista olen ylpeä.”

Vertaistukea ja yksilökuntoutusta

Oma väylä -kuntoutus kestää 12 kuukautta. Se sisältää 27 yksilötapaamista, 10 ryhmätapaamista ja myös muutamia perhetapaamisia, joihin läheiset saavat osallistua.

”Minun elämästäni puuttui yhteenkuuluvuuden tunne. Ajattelin, ettei edes ole olemassa sellaisia ihmisiä, jotka kokisivat asiat samalla tavalla kuin minä”, Tuomas kuvailee. 

Ryhmätapaamisissa Tuomas on vihdoin löytänyt ihmisiä, joiden kanssa hän kokee olevansa samalla aaltopituudella. 

”ADHD:n kanssa voi olla todella yksinäinen. Mutta ryhmätapaamisissa tutustuin juuri sellaisiin tyyppeihin, joiden kanssa voi hypätä small talkin yli ja siirtyä suoraan asiaan.”

Oma väylä -kuntoutuksen tiimit koostuvat neuropsykiatrian ammattilaisista: psykologeista, toimintaterapeuteista, sairaanhoitajista, sosionomeista ja kuntoutuksen ohjaajista. Jokainen asiakas saa oman ohjaajan kuntoutuksensa ajalle. 

”Kuntouttajani on osannut haastaa silloin, kun on pitänyt, eikä hän ole luovuttanut silloin, kun minä olisin jo luovuttanut. Olen tapaamisten aikana tunnistanut asioita, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia, ja toisaalta oppinut näkemään hyvät puolet itsessäni”, Tuomas kiittelee.

Tukea arjen hallintaan

Oma väylä -kuntoutuksen aikana etsitään sopivia tapoja, joilla arjen hallinta helpottuu. Tuomas on löytänyt apua selkeistä rutiineista ja niiden seurannasta.

”Kaaosta syntyy, jos en pysyttele hyväksi havaitussa rutiineissa. Mutta kun seuraan sitä, minkälaisia asioita olen tehnyt, ei yksi vähän huonommin mennyt päivä saa enää ajattelemaan, että koko viikko on pilalla.”

Myös säännöllinen meditaatio on auttanut Tuomasta. Sen kautta hän kokee helpommaksi olla läsnä tässä ja nyt. Mitä meditaation aikana sitten tapahtuu? Sitä on vaikea kuvailla tyhjentävästi – ja Tuomaksen mukaan ADHD:n kanssa on vähän sama juttu:

”Eniten harmittaa, kun ADHD yritetään laatikoida esimerkiksi keskittymisen vaikeutena tai toiminnan ohjauksen ongelmina. Mutta kun diagnoosin laatikoi, ei pääse lähellekään sitä, mistä on kyse. ADHD-aivot operoivat eri käyttöjärjestelmällä kuin muiden”, Tuomas kiteyttää.

Nuori nainen rannalla huppu paassa hymyilee

Oma väylä -kuntoutusta ympäri Suomen

Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu 16-29-vuotiaalle nuorelle tai aikuiselle, jolla on ADHD-, ADD- tai autismikirjon diagnoosi. Kuntoutuksen tavoitteena on tarjota nuorelle yksilöllistä tukea arkeen, sosiaalisiin suhteisiin, opintoihin tai työelämään. Kelan palveluna Oma väylä -kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Lue lisää