Arki hallintaan suunnittelulla – toimintaterapeutti kertoo miten

Toimintaterapia

Syksyn lähestyessä ja kesämenojen siirtyessä muistoihin alkaa itse kunkin elämässä pikkuhiljaa arki. Se, mistä arki koostuu, vaihtelee – eri elämäntilanteissa arki voi tuntua mukavalta, kaoottiselta, tylsältä jne. Tärkeintä olisi, että jokainen voisi elää itselle mahdollisimman merkityksellistä ja tarkoituksenmukaista arkea.

Hyvässä ja toimivassa arjessa eri toimintakokonaisuudet, kuten itsestä huolehtiminen, asioiminen ja kotielämä, koulu ja opiskelu, ansiotyö ja vapaaehtoistyö, yhteiskunnallinen osallistuminen, vapaa-aika, leikki ja lepo, ovat tasapainossa, eikä mihinkään näistä ole liian vähän aikaa tai mihinkään kulu ns. liikaa aikaa.

Kiireen ja kaaoksen keskellä voi olla tarpeen istahtaa alas, ja pohtia hetki omaa ajankäyttöä. Mihin sinä haluat arjessasi käyttää aikaa? Mitä tehtäviä muut ihmiset tai yhteiskunta odottavat sinun suorittavan? Minkä tekemisestä nautit? Miten lepäät ja rentoudut?

Suunnittelu säästää aikaa

Etukäteissuunnittelun avulla konkretisoit itsellesi sitä, mitä asioita haluat tai mitä sinun tulee arjessasi tehdä. Etukäteen suunnittelemalla sinulla on myös mahdollisuus varata riittävä aika haluamillesi asioille, ja varmistaa, että saat tehtyä asiat silloin, kun pitääkin. Asioiden suunnittelu etukäteen voi myös säästää aikaa – esimerkiksi yksi etukäteen suunniteltu kauppareissu vie vähemmän aikaa kuin pienten ostosten tekeminen useampana päivänä erikseen.

Aloita suunnittelu tekemällä itsellesi listat asioista, joita teet/sinun odotetaan tekevän arjessasi päivittäin (esim. ruuanlaitto), viikoittain (esim. kaupassa käynti, viikkosiivous, harrastukset), kuukausittain tai vuosittain (esim. harrastuksiin ilmoittautuminen, läheisten merkkipäivät, hammaslääkärin ajanvaraus). 

Saatuasi listat valmiiksi, tee vielä esimerkkiviikko, johon suunnittelet, milloin konkreettisesti teet asiat, jotka listasit päivittäin- ja viikoittain -listoillesi. Esimerkkiviikon tehtyäsi pysähdy hetkeksi pohtimaan seuraavia asioita: 

  • Miltä arkesi näyttää? 
  • Mikä arjessasi tuottaa iloa? 
  • Mikä arjessasi on sinulle tärkeää? 
  • Onko arjessa jotain, mikä kuormittaa tai ärsyttää sinua erityisesti? Miksi tämä asia kuormittaa sinua? Mitä asialle voisi tehdä? Voitko saada joltakin apua tämän suorittamiseen?
  • Toimiiko arkesi tällaisena? Onko arjessasi jotakin liikaa, jotakin liian vähän? 
  • Onko levolle ja vapaa-ajalle riittävästi aikaa? Onko nyt aika aloittaa uusi harrastus, vai pitääkö kenties joku harrastus jättää tauolle, jotta aikaa saa johonkin muuhun?

Kalenteri apuun

Ota käyttöösi kalenteri. Kalenteri voi olla joko paperinen tai sähköinen, mutta suosittelen tekemään kaikki merkinnät samaan kalenteriin. Aikatauluta kalenteriin viikoittain toistuvat menosi. Suunnittele, milloin teet kuukausittain tai vuosittain toistuvien asioiden listalle merkkaamasi asiat ja merkitse asiat kalenteriin. Pohdi, pitääkö kalenteriin merkata myös joitakin päivittäin toistuvia asioita. 

Muista kuitenkin, että kalenterimerkintöjen tarkoitus olisi auttaa sinua arjen hallinnassa eikä aiheuttaa lisää kaaosta. Talleta tekemäsi listat päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja vuosittain tehtävistä asioista. Päivitä näitä myöhemmin, lisää listalle tarvittaessa uusia asioita ja poista sellaisia, jotka eivät enää ole tarvitse sinun huomiotasi.

Toivottavasti nämä harjoitukset auttoivat sinua jäsentämään itsellesi, mistä asioista arkesi koostuu ja mihin kaikkeen huomiotasi tarvitaan. Ja ennen kaikkea, toivottavasti löysit arjestasi myös asioita, jotka tuottavat sinulle iloa ja mahdollistavat sinulle itsesi näköisen arjen elämisen. Mukavaa arkea!

Lisää arjenhallinnasta voit lukea:

Suomen Mielenterveysseuran Arjen aapinen

Mielenterveystalon Arjen perusteet -sivusto