Jalkapohjan kipu

Fysioterapia

Ihmisen jalkaterä on monimutkainen kokonaisuus, johon kuuluu 28 luuta, yli 30 lihasta ja nivelsidettä. Leonardo da Vinci sanoi ihmisen jalan olevan tekniikan ja taiteen mestariteos. Sitä se onkin, sillä se pystyy kannattelemaan koko kehon painoamme päivittäin. Kuitenkin moni meistä kärsii jossain vaiheessa, joko hetkellisesti tai pidempiaikaisesti jalkapohjan kivusta.

Jalkapohjan kivun syyt

Jalkapohjan kivun syitä ovat yleensä muuttunut tai lisääntynyt rasitus, joka voi tapahtua nopeasti tai pidemmän ajan saatossa. Rasituksen muutoksia voivat olla työtehtävien muutos tai liikunnan lisääntyminen. Korona-aikana ihmiset ovat alkaneet kävelemään paljon lenkkipoluilla ja metsässä. Tämä on ollut hieno muutos, mutta liikkumisen lisääminen tulisi tehdä maltilla, jotta siitä ei aiheutuisi ongelmia.

Jalkapohjan kipujen syynä voi olla uudet kengät

Uudet kengät voivat myös aiheuttaa rasituksen muutoksen jaloillemme. Kesäisin käytetään paljon ohuempipohjaisia kenkiä ja varvassandaaleita, jotka lisäävät rasitusta jalkapohjaan. Suomen neljä vuodenaikaa kuormittavat jalkoja eri tavalla, koska käytämme erilaisia kenkiä eri vuodenaikoina. Monesti olisi hyvä käyttää useita erilaisia kenkiä pitkin vuotta, jolloin jalkamme saavat monipuolista rasitusta ja näin kehittyvät sietämään muutoksia.

Onko kipu kantapäässä vai jalkapohjassa?

Jalkapohjan kipu voi olla pelkästään jalkapohjan alueella, mutta monesti myös kantapää voi kipeytyä. Kantapään kipeytyminen yhdessä jalkapohjan alueen kivun kanssa voi viitata plantaarifaskian eli kantakalvon kiputilaan. Yleisimmin tämä ilmenee aamuisin ja liikkeelle lähtiessä.

Jalkapohjan kipu voi olla myös ilman kantapään kipua, jolloin kipu tulee yleensä rasituksen aikana ja poistuu levossa. Jalkapohjan väsymisen tunne on myös yleistä. Tällöin kipu tulee yleensä muista pehmytkudoksista kuin kantakalvosta. Nopea ja repivä rasitus jalkapohjaan voi aiheuttaa pienen venähdyksen jalkapohjan kudoksiin. Venähdys voi tapahtua tyypillisesti harrastuksissa, joissa on nopeita suunnanmuutoksia.

Jalkapohjan kivun hoito

Kivun syy tulee aina ensin selvittää ennen kuin päätetään hoitotoimenpiteet. Jalkapohjan kipuun saadaan välitöntä helpotusta erilaisilla teippauksilla ja pohjallisilla. Riippuen jalan mallista pohjallinen voi olla joko valmispohjallinen tai yksilöllinen pohjallinen. Pitkäaikaisen hoitotuloksen saamiseksi tarvitsee aina tehdä kotiharjoitteita, jotka määräytyvät tilanteen mukaan. Harjoitteiden tehtävänä on ratkaista kivun taustalla oleva syy.


Alaraajafysioterapeutti auttaa jalkapohjan kivun hoidossa

Alaraajafysioterapia on alaraajojen ja jalkaterien toimintahäiriöiden tutkimista, kuntouttamista ja korjaamista.

Lue lisää alaraajafysioterapiasta

Varaa aika fysioterapeutille alaraajatutkimukseen

Huomaathan aikaa varatessasi, että valitset palveluksi alaraajatutkimuksen.

Ajanvaraus

Footcare pohjalliset

Yksilölliset ja hoitavat pohjalliset auttavat alaraaja ja selkäongelmiin.

Footcare