Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Lasten tyypin 1 diabetes

Usein kysyttyä lasten diabetes 1, perhekurssi

  1. Yleistä kurssista
  2. Hakeminen kurssille
  3. Kurssin aikataulu
  4. Kurssin majoitus
  5. Kurssin kustannukset

Yleistä kurssista

Mitä kurssilla tehdään? Onko kurssilla esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Kuntoutuskursseilla toiminta keskittyy sopeutumiseen sairauden kanssa elämiseksi eli tarjotaan keinoja selvitä uuden tilanteen edessä. Kurssipäivät koostuvat mukavasta tekemisestä, liikkumisesta, asiantuntijaluennoista ja vertaistuellisista keskusteluista. Illalla kuntoutusohjelman päätyttyä perheillä on mahdollisuus käyttää kylpylää vapaasti.

Ketä kurssille saa osallistua, saako koko perhe osallistua?

Lasten perhekurssille osallistuu vähintään kuntoutuva lapsi ja hänen huoltajansa, mutta kurssille on mahdollista osallistua kuntoutujan lisäksi hänen päivittäiseen elämäänsä kuuluvat 1-2 läheistä aikuista sekä 1-2 kuntoutujan sisarusta (eli yhteensä 5 henkilöä/perhe).

Jos kuntoutukseen osallistuvia sisaruksia olisi tulossa kurssille tätä enemmän, Kela ottaa ensiksi palveluntuottajaan yhteyttä asian käytännön järjestelyjen sopimiseksi ja riittävien tilojen varmistamiseksi. Kaikki kurssille osallistuvat henkilöt osallistuvat lapsen kuntoutusohjelmaan. Sekä aikuisille että kuntoutujalapsen sisaruksille järjestetään omaa erillistä ikätasoista ohjelmaa vähintään 1 tunti/päivä.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta paperisen päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille. Paperisen päätöksen saatuamme lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti ja kurssityöntekijämme soittaa ennakkoyhteydenoton ennen kurssia.

Nordhealth Connect -linkki ei toimi, mitä teen?

Nordhealth Connect on sähköinen asiointijärjestelmämme, jonka kautta voit tietoturvallisesti lähettää viestejä asiantuntijoillemme ja jonka kautta mm. täytetään kurssin ennakkomateriaalit (kyselylomakkeet). Mikäli sähköpostiin saapunut kirjautumislinkki ei jostain syystä toimi, kokeile tunnistautua suoraan Nordhealth Connectin kirjautumissivulta: coronaria.connect.nordhealth.com. Ohjeet Nordhealth Connectin käyttöön löydät täältä.

Saanko lisätietoa kurssista ja käytännön asioista ennen kuin kurssi alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kurssista.

Mitä tarvitsen mukaan kurssille?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kurssin alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat (kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet ym.) sekä sisäliikuntaan sopivia vaatteita että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kurssille

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, koulu- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkäri voi kirjoittaa lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannetta laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voinko hakea kurssille ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.

Mitkä ovat kurssin hakukriteerit?

Sopeutumisvalmennukseen osallistuvalla lapsella on diagnosoitu tyypin 1 diabetes. Kurssit kohdennetaan ikäryhmittäin:

  • alle kouluikäisille tyypin 1 diabetesta sairastavalle lapselle ja hänen perheelleen
  • alakoululaiselle tyypin 1 diabetesta sairastavalle lapselle ja hänen perheelleen

Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisessä voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa. Puh. 010 525 8801.

Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi: puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16), Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta

Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kurssin aikataulu

Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta ajoittain Kelan käsittely voi olla hyvinkin ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut) tai voit tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa Kelan palvelunumerosta puh. 020 692 205.

Milloin seuraavat kurssit alkavat?

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Voit tarkistaa alkavat kurssit Kelan kuntoutuskurssihausta.

Kirjoita Sanahaku-kenttään: Coronaria

Valitse Sairaus-alasvetovalikosta: "Diabetes, tyyppi 1".
Klikkaa alhaalta ”Suorita haku”

Minä viikonpäivinä kurssi toteutetaan?

Kuntoutus toteutetaan arkipäivinä.

Monelta kurssi alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutuvat klo 8-16 välillä. Aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu ym.). Kurssiaikataulu riippuu valitsemastasi kurssipaikasta ja myös kurssikohtaiset muutokset voivat olla mahdollisia.

Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kurssikohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön puhelimitse tai Nordhealth Connectin välityksellä, kun olet saanut hänen yhteystiedot.

Kurssin majoitus

Missä kurssin aikana majoitutaan?

Kelan kuntoutuskurssilla majoitutaan kylpylähotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta, jos he näin haluavat.

Voiko perheen lemmikkikoiran ottaa mukaan kuntoutuskurssille?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. Katso kylpylähotelli Rauhalahden yhteystiedot täältä.

Kuuluuko kurssiin ruokailut vai ovatko kaikki ruokailut omakustanteisia?

Kurssiin kuuluu täysihoito eli viisi ruokaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuntoutuksen aloitus- ja lopetuspäivinä toki esim. aamiainen/iltapala saattaa jäädä pois, koska päivä ei ole kokonainen.

Kurssin kustannukset

Paljonko kuntoutus maksaa?

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia on mahdollista saada?

Kelasta on mahdollista hakea matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista. Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo, kuten linja-auto tai juna. Jos perhe ei pysty käyttämään julkista liikennettä lapsen terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, on mahdollista saada korvausta myös esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä.

Jokaisesta matkasta maksetaan enintään 25 euron omavastuuosuus. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, ei loppuvuoden matkoista tarvitse enää maksaa omavastuuta. Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha