Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

TULES -kuntoutuskurssi

Tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville

Kelan kustantamien tuki- ja liikuntaelinsairaille suunnattujen kurssien tavoitteena on lisätä hyvinvointia arjen eri tilanteissa. Työelämässä mukana oleville suunnatuilla kursseilla etsitään uusia tapoja selviytyä työtehtävistä sairauden aiheuttamat rajoitukset huomioiden. Kurssilla osallistujat oppivat vaikuttamaan itse omaan terveyteensä ja vähentämään oireita.

Mitä tules-kurssi oikein on?

Tules-kurssi on tuki- ja liikuntaelinkivuista kärsiville suunnattu ryhmässä toteutettava kuntoutuskurssi. Kurssilla etsitään tuki- ja liikuntaelimistön kannalta oikeanlaisia työ-, lepo- ja liikkumistapoja. Työryhmän asiantuntijoiden ohjauksessa kartoitetaan työhyvinvointia ylläpitäviä ja sitä heikentäviä asioita, sekä suunnitellaan uusia pysyviä hyvinvointia lisääviä toimintatapoja arkielämän eri tilanteisiin.

Tules-kurssi sisältää liikuntaryhmiä, jotka erityisesti soveltuvat tuki- ja liikuntaelinsairaille. Kurssilta asiakkaat saavat myös yksilöllistä ohjausta omatoimiseen harjoitteluun.

Ryhmäkeskustelujen aiheita ovat muun muassa terveysliikunta, tuki- ja liikuntaelimistön toiminta, kivunhoito, työhyvinvointi, terveellinen ravinto sekä rentoutuminen ja palautuminen. Sisällöiltään eri tavoin painottuneet kurssit järjestetään kolmessa jaksossa.

Kenelle tules-kurssi on tarkoitettu?

Tules-kurssi on tarkoitettu yli 18-vuotiaille tuki- ja liikuntaelinvaivoista, kuten selkä-, alaraaja- tai hartiaseudun kivuista kärsiville.

Työelämässä oleville suunnattu tules-kurssi on kohdennettu sairausryhmittäin:

  • selkäoireisille
  • alaraajaoireisille
  • niska- ja hartiaoireisille.

Työelämästä poissaoleville suunnattu tules-kurssi:

  • alle 68-vuotiaille
  • yli 68-vuotiaille.

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä, niin autamme eteenpäin


Asiakkaidemme kokemuksia kuntoutuksesta:

"Kurssi oli mieltä virkistävä. Ryhmä muodosti oman Whatsapp-ryhmän, jossa saadaan jakaa kokemuksia."

"Kuntoutuskokemus oli hyvä, henkilökunta pätevää ja tunsin, että minusta pidetään huolta."

"Kuntoutusjakso oli erittäin monipuolinen ja asiasisältö kattava."

"Sain erittäin hyviä neuvoja kuntoutukseeni liittyen. Tulin kuulluksi, sain yksilöllistä opastusta ja kokonaisvaltaista ymmärrystä tilanteesta."

"Sain olla kuntoutuksessa omana itsenäni ja tunsin oloni turvalliseksi. Osaavat ammattilaiset osasivat ottaa huomioon sairauteni ja erityistarpeeni. Sain tärkeitä ja hyviä neuvoja, joilla voin parantaa omaa elämänlaatuani. Sain kurssilta myös uusia ystäviä."

Kysyimme asiakkailtamme kuinka tyytyväisiä he ovat kokonaisuutena kuntoutuksiimme ja kuinka todennäköisesti he suosittelisivat niitä muille (NPS). Palautteet kerätty 01/2023-05/2024.


Mitä tules-kurssi pitää sisällään?

Kuntoutus kestää 13 vuorokautta ja se toteutetaan kolmessa (3) jaksossa rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä. Myös ruokailut kuuluvat kuntoutukseen kurssin ajalle. Kuntoutusjaksolla asiakkaan on mahdollista yöpyä myös kotona oman valintansa mukaan.

Tules-kurssi sisältää myös ennakkoyhteydenoton ennen ensimmäisen kuntoutusjakson alkua sekä yhteydenotot kuntoutusjaksojen välissä ja niiden jälkeen. Kuntoutuskurssille osallistuu samaan aikaan 10 kuntoutujaa. Ryhmämuotoinen kuntoutus sisältää sekä aktivoivia harjoituksia että ohjattuja ryhmäkeskusteluja yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioiden.

Missä ja milloin tules-kursseja järjestetään?

Järjestämme kursseja Nokian Scandic Edenissä, Turun Caribiassa, Hyvinkään Hotelli Sveitsissä ja Helsingin Hotelli Haagassa.

Kurssien alkamisajankohdat löydät: kela.fi/kuntoutuskurssihaku. Kirjoita Kelan kuntoutuskurssihaussa Sanahaku-hakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukentästä "Tuki- ja liikuntaelin sairaudet".

Kurssien asiantuntijat

Kuntoutuksen asiantuntijoina kursseilla toimivat erikoislääkäri, fysioterapeutti, psykologi, sairaanhoitaja ja sosionomi sekä ravitsemusterapeutti. Lisäksi kurssien toimintaan osallistuu tarvittaessa muita terveysalan ammattilaisia.

Miten tules-kurssille haetaan?

  1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
  2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, työterveyshuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
  3. Kurssille haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, lomakkeella KU132, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".
  4. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeen täyttöohje täältä

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Katri Ojala

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy
Kuntoutus majoituksella (Helsinki, Hyvinkää, Nokia, Turku)

Hanna Määttä

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy / Sote, Posio
Kuntoutus majoituksella (Kempele, Kuopio, Kuusamo)

Tules-kurssi majoituksella

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Helsingin kurssien aikataulut ja kurssit löydät osoitteesta: kela.fi/kuntoutuskurssihaku

Kurssit järjestetään Helsingissä Hotelli Haagassa, katso lisää täältä

Hyvinkään kurssien aikataulut ja kurssit löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku

Kurssit järjestetään Hyvinkäällä Hotelli Sveitsissä, katso lisää täältä

Nokian kurssien aikataulut ja kurssit löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku

Kurssit järjestetään Nokialla kylpylähotelli Scandic Edenissä, katso lisää täältä

Turun kurssien aikataulut ja kurssit löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku

Kurssit järjestetään Turussa kylpylähotelli Caribiassa, katso lisää täältä