Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
isa ja poika istuvat sohvalla vierekkain

Sopeutumisvalmennus lapsille, joilla luusto- tai rakennepoikkeama

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, joilla on harvinainen luustosairaus tai muu synnynnäinen rakennepoikkeavuus. Kurssi on perhekurssi ja se järjestetään rentouttavassa hotelli- ja kylpyläympäristössä. Kurssille voit osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä luusto- tai rakennepoikkeamaa sairastavan lapsen sopeutumisvalmennus on?

Luusto- tai rakennepoikkeamaa sairastavan lapsen sopeutumisvalmennus on ryhmämuotoista kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta.

Kurssilta asiakasperhe saa:

  • Tukea, ohjausta ja valmennusta elämäntilanteeseen
  • Tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
  • Voimavaroja ja valmiuksia elämään sairauden kanssa
  • Vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
  • Rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Kenelle sopeutumisvalmennus on tarkoitettu?

Sopeutumisvalmennukseen osallistuvalla lapsella on asianmukaisesti diagnosoitu harvinainen luustosairaus tai muu synnynnäinen rakennepoikkeavuus. Sopeutumisvalmennus on tarkoitettu alle kouluikäiselle sekä ala- ja yläkouluikäiselle lapselle ja hänen perheelleen.

Lisäksi terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja että asiakasperhe hyötyy siitä.

Sopeutumisvalmennus kohdennetaan ryhmittäin seuraavasti:

  • Harvinaiset luustosairaudet
  • Muut synnynnäiset rakennepoikkeavuudet

mitä kurssikokonaisuus sisältää?

Kurssikokonaisuus sisältää viiden päivän kurssijakson kylpylähotellissa. Kurssilla majoitutaan hotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta. Myös ruokailut kuuluvat valmennukseen kurssin ajalle.

Kuntoutusjakson lisäksi kurssi sisältää ennakko- ja seurantayhteydenotot. Kun olet saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille, olemme Coronarialta yhteydessä sinuun.

Missä ja milloin kursseja järjestetään?

Järjestämme kursseja Kuusamossa kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta.

Milloin kursseja järjestetään?

Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahaku-hakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Synnynnäiset epämuodostumat, rakennepoikkeavuudet ja kehityshäiriöt".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Miten sopeutumisvalmennuskurssille haetaan?

1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
3. Kurssille haetaan Kelan kautta kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa.
5. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella KU132 tai vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lomakkeella KU104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".

6. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeiden täyttöohjeet täältä: KU132 / KU104

Kurssien asiantuntijat

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, sosionomi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita. Perhe saa omaohjaajan kurssille ja tarpeen mukaista avustusta.


Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi


Kaikki Kuusamon kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Terameri Oy/Kuusamon Tropiikki

Kurssit järjestetään Kuusamossa kylpylähotelli Tropiikissa, katso lisää täältä


Luusto- tai rakennepoikkeamaa sairastavan lapsen sopeutumisvalmennuskurssi

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.