Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Nainen vesipullo kädessä.

Silmu-kurssi - mielenterveyden tueksi

Tukea masennukseen, ahdistuneisuuteen tai kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön

Silmu-kurssi sopii lievää tai keskivaikeaa masennusta, ahdistuneisuushäiriötä tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville aikuisille. Kuntoutus on Kelan kustantamaa ja osallistujalle maksutonta.

Mitä Silmu-kurssi oikein on?

Silmu-kurssin tavoitteena on tarjota tukea ja ohjausta elämäntilanteeseesi ja arjessa selviytymiseen. Kurssilla pyritään lisäämään voimavarojasi ja valmiuksiasi niin, että pystyisit monipuolisesti osallistumaan toimintoihin omassa elinympäristössäsi ja yhteiskunnassa.

Kurssi toteutetaan ryhmäkuntoutuksena, ja se sisältää muun muassa ryhmäkeskusteluja ja pienryhmätyöskentelyä sekä yksilöllisiä haastatteluja, tapaamisia ja keskusteluja eri asiantuntijoiden kanssa.

Silmu-kurssi kestää yhteensä 15 vuorokautta ja se toteutetaan kolmessa (3) jaksossa. Kurssi sisältää majoituksen ja ruokailut, mutta voit halutessasi yöpyä myös kotonasi ja käydä kuntoutuksessa päivittäin kotoa käsin. Osallistumisen kursseille kustantaa Kela, joten se on osallistujalle maksutonta. 

Kenelle Silmu-kurssi sopii?

Silmu-kurssi on tarkoitettu yli 18-vuotiaille lievää tai keskivaikeaa masennusta, ahdistuneisuushäiriötä tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville aikuisille. Kursseille voi hakeutua erilaisissa tilanteissa olevat, kuten opiskelijat tai työelämässä olevat, työelämään palaavat tai kuntoutustuella olevat. Myös läheisesi aikuinen voi osallistua kurssille yhtenä päivänä.

Kurssi toteutetaan kohderyhmittäin seuraavasti:

  • lievä tai keskivaikea masennus ja/tai ahdistuneisuushäiriö
  • kaksisuuntainen mielialahäiriö

missä ja milloin Silmu-kursseja järjestetään?

Järjestämme kursseja Kempeleen Zemppi-Keskuksessa. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta. Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta.

Kirjoita Kelan kurssihaun Sanahaku-kenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Mielenterveyden häiriöt".  

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Miten Silmu-kurssille haetaan?

  1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
  2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, työterveyshuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
  3. Kurssille haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, lomakkeella KU132, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".
  4. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeen täyttöohje täältä

Kurssien asiantuntijat 

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu erikoislääkäri, psykologi, fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita.


Ota yhteyttä, niin autan eteenpäin: 

Kurssit järjestetään Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, katso lisää täältä


Kysy kurssista

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.