Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
lapset ja vanhemmat lukemassa kirjaa lattialla

Sopeutumisvalmennus lapsille, joilla kehitysvamma, kehityshäiriö tai monivamma

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, joilla on diagnosoitu neurologinen kehityshäiriö. Kurssi on perhekurssi ja se järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläpuitteissa. Kurssille voi osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä lapsen neurologisen kehityshäiriön sopeutumisvalmennus on?

Lapsen neurologisen kehityshäiriön sopeutumisvalmennus on ryhmässä tapahtuvaa kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta.

Kurssilta asiakasperhe saa:

 • tukea, ohjausta ja valmennusta elämäntilanteeseen
 • tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
 • voimavaroja ja valmiuksia elämään sairauden kanssa
 • vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
 • rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Kenelle sopeutumisvalmennus on tarkoitettu?

Lapsen neurologisen kehityshäiriön sopeutumisvalmennus on tarkoitettu kaikille yli 1-vuotiaille lapsille aina yläkouluikään asti. Sopeutumisvalmennus on perhekurssi, johon osallistuu myös lapsen perhe.

Sopeutumisvalmennukseen osallistuvalla lapsella on asianmukaisesti diagnosoitu esimerkiksi jokin seuraavista:

 • Kehitysvamma, monimuotoinen kehityshäiriö tai monivamma
 • Down-oireyhtymä
 • CP-oireyhtymä tai muu synnynnnäinen liikuntavammaisuus
 • Klinefelterin oireyhtymä
 • Turnerin oireyhtymä tai muu sukukromosomipoikkeavuus
 • 22q11.2-deleetio- tai duplikaation-oireyhtymä
 • Harvinainen endokrinologinen sairaus tai aineenvaihduntasairaus

Lisäksi:

 • lapsella on haasteita arjen ympäristöissä, kuten päiväkodissa, koulussa tai kotona.
 • terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja että asiakasperhe hyötyy siitä.
 • lapsiasiakkaan toimintakyky on arvioitu riittäväksi, jotta hän voi osallistua sopeutumisvalmennukseen täysipainoisesti.

mitä Kurssikokonaisuus sisältää?

Kurssikokonaisuus sisältää viiden (5) päivän kurssijakson ja majoituksen kylpylähotellissa. Kurssilla majoitutaan hotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta. Myös ruokailut kuuluvat valmennukseen kurssin ajalle.

Lisäksi kurssi sisältää ennakko- ja seurantayhteydenotot. Kun olet saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille, olemme yhteydessä sinuun.

Missä ja milloin kursseja järjestetään? 

Coronaria järjestää kursseja kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa, Nokian Scandic Edenissä, Kuopion Rauhalahdessa ja Kempeleen Zemppi-Keskuksessa. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta.

Kaikkien kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahaku-hakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Kehitysvammat, kehityshäiriöt tai monivammaisuus".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Miten sopeutumisvalmennuskurssille haetaan?

 1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
 2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
 3. Kurssille haetaan Kelan kautta, kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".
 4. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella KU132 tai vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lomakkeella KU104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan.
 5. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeiden täyttöohjeet täältä: KU132 KU104

Kurssien asiantuntijat

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, sosionomi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita. Perhe saa omaohjaajan kurssille.


Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Katri Ojala

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy
Kuntoutus majoituksella (Helsinki, Hyvinkää, Nokia, Turku)

Hanna Määttä

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy / Sote, Posio
Kuntoutus majoituksella (Kempele, Kuopio, Kuusamo)

Kuusamon kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Terameri Oy/Kuusamon Tropiikki

Kurssit järjestetään Kuusamossa kylpylähotelli Tropiikissa, katso lisää täältä

Nokian kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Kuntoutuspalvelut ryhm./Scandic Eden Nokia

Kurssit järjestetään Nokialla kylpylähotelli Scandic Edenissä, katso lisää täältä

Kuopion kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Kuntoutuspalvelut ryhm./Kylpylähotelli Rauhalahti

Kurssit järjestetään Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahdessa, katso lisää täältä

Kempeleen kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Kuntoutuspalvelut ryhm./Oulu

Kurssit järjestetään Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, katso lisää täältä


Kehitysvammaisen, kehityshäiriöisen tai monivammaisen lapsen sopeutumisvalmennus

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.