Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Lasten tyypin 1 diabetes

Usein kysyttyä diabetes 1, lasten perhekurssista

  1. Yleistä kurssista
  2. Hakeminen kurssille
  3. Kurssin aikataulu
  4. Kurssin majoitus
  5. Kurssin kustannukset

Yleistä kurssista

Mitä kurssilla tehdään? Onko kurssilla esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Kuntoutuskursseilla toiminta kohdistuu sopeutumiseen sairauden kanssa elämiseksi eli tarjotaan keinoja selvitä uuden tilanteen edessä. Kurssipäivät koostuvat mukavasta tekemisestä, liikkumisesta, asiantuntijaluennoista ja vertaistuellisista keskusteluista. Illalla kuntoutusohjelman päätyttyä perheillä on mahdollisuus käyttää kylpylää vapaasti.

Ketä kurssille saa osallistua, saako koko perhe osallistua?

Lasten perhekurssille osallistuu vähintään lapsi ja hänen huoltajansa, mutta kurssille on mahdollista osallistua kuntoutujalapsen lisäksi hänen päivittäiseen elämäänsä kuuluvat 1-2 aikuista läheistä sekä 1-2 kuntoutujalapsen sisarusta (eli yhteensä 5 henkilöä/perhe). Jos kuntoutukseen osallistuvia sisaruksia olisi tulossa kurssille tätä enemmän, Kela ottaa ensiksi palveluntuottajaan yhteyttä asian käytännön järjestelyjen sopimiseksi ja riittävien tilojen varmistamiseksi. Kaikki kurssille osallistuvat henkilöt osallistuvat lapsen kuntoutusohjelmaan. Sekä aikuisille että kuntoutujalapsen sisaruksille järjestetään omaa erillistä ikätasoista ohjelmaa vähintään 1 tunti/päivä.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta paperisen päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille. Paperisen päätöksen saatuamme lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti ja kurssityöntekijämme soittaa ennakkoyhteydenoton ennen kurssia.

Navisec-linkki ei toimi, mitä teen?

Navisec Health on sähköinen asiointijärjestelmämme, jonka kautta voit tietoturvallisesti lähettää viestejä asiantuntijoillemme ja jonka kautta mm. täytetään kurssin ennakkomateriaalit (kyselylomakkeet). Mikäli sähköpostiin saapunut kirjautumislinkki ei jostain syystä toimi, kokeile tunnistautua suoraan Navisecin kirjautumissivulta: https://coronaria.navisec.fi/ Ohjeet Navisec Healthin käyttöön löydät täältä

Saanko lisätietoa kurssista ja käytännön asioista ennen kuin kurssi alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kurssista.

Mitä tarvitsen mukaan kurssille?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kurssin alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat (kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet ym.) sekä sisäliikuntaan sopivia vaatteita että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kurssille

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, koulu- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkäri voi kirjoittaa lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannetta laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voinko hakea kurssille ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.

Mitkä ovat kurssin hakukriteerit?

Sopeutumisvalmennukseen osallistuvalla lapsella on diagnosoitu tyypin 1 diabetes. Kurssit kohdennetaan ikäryhmittäin:

  • alle kouluikäisille tyypin 1 diabetesta sairastavalle lapselle ja hänen perheelleen
  • alakoululaiselle tyypin 1 diabetesta sairastavalle lapselle ja hänen perheelleen

Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisessä voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa. Puh. 010 525 8801.
Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi: puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16), Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kurssin aikataulu

Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta Kelan käsittely voi olla ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut) tai voit tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa Kelan palvelunumerosta puh. 020 692 205.

Milloin seuraavat kurssit alkavat?

Voit tarkistaa alkavat kurssit Kelan kurssitarjonnasta kuntoutuskurssihausta.

Kirjoita Sanahaku-kenttään: Coronaria

Valitse Sairaus-alasvetovalikosta: "Diabetes, tyyppi 1".
Klikkaa alhaalta ”Suorita haku”

Minä viikonpäivinä kurssi toteutuu?

Kuntoutus toteutuu arkipäivinä.

Monelta kurssi alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutuvat klo 8-16 välillä. Aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu ym.). Kurssiaikataulu riippuu valitsemastasi kurssipaikasta ja myös kurssikohtaiset muutokset voivat olla mahdollisia. Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kurssikohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön puhelimitse tai Navisecin välityksellä, kun olet saanut hänen yhteystiedot.

Kurssin majoitus

Saanko oman huoneen hotellista kuntoutusjakson aikana?

Kuntoutuksessa majoitutaan yleensä hotellin perhehuoneissa.

Voinko ottaa koirani mukaan kuntoutusjaksolle?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. Katso kylpylähotelli Rauhalahden yhteystiedot täältä.

Kuuluuko kurssiin ruokailut vai ovatko kaikki ruokailut omakustanteisia?

Kurssiin kuuluu täysihoito eli viisi ruokaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuntoutuksen aloitus- ja lopetuspäivinä toki esim. aamiainen/iltapala saattaa jäädä pois, koska päivä ei ole kokonainen.

Kurssin kustannukset

Paljonko kuntoutus maksaa?

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia voin saada?

Voit saada Kelasta matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista.
Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo kuten linja-auto tai juna. Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, voit saada korvausta esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä.
Maksat jokaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta loppuvuoden matkoista.
Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Lapsen vanhemmalla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Voit saada myös palkkaa kuntoutuksen ajalta ja tällöin Kela maksaa kuntoutusrahan työnantajallesi. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha