Nainen seisoo talvisessa maisemassa ja hymyilee

Oma väylän jälkeen

Oma väylä -kuntoutus

Vihreä raitiovaunu kolisee ohi. Nostan pääni karttasovelluksesta ja katson ympärilleni. Helsinkiläisen kaupunginosan perjantaiaamupäivä on aurinkoinen ja rauhallinen, joskin näin pikkupaikkakuntalaisen silmin vilinää riittää. Olen saapunut tapaamaan Oma väylä -asiakastani kuntoutuksen seurantakäynnille, joka toteutetaan 12 kk mittaisen Oma väylä -kuntoutuksen päätyttyä. Nuori asiakkaani on saanut toivomansa opiskelupaikan ja asunnon pääkaupungista. Olen iloinen mahdollisuudesta tulla paikan päälle katsomaan hänen uutta elämäänsä.

Oma väylä -kuntoutus koostuu 27 yksilökäynnistä ja kymmenestä nuorten ryhmätapaamisesta sekä 1-2 läheisten ryhmästä vuoden aikana.  Käytännössä kuntoutus tarkoittaa kuitenkin jopa puolitoista vuotta kestäviä asiakassuhteita, sillä kokonaisuuteen kuuluu 1-3 seurantatapaamista 2-6 kuukautta varsinaisen kuntoutuksen päättymisestä. On antoisaa seurata nuoren elämän käänteitä näin pitkään ja nähdä, kuinka yhdessä työskentelyn myötä alkuun suurenkin näköisiä esteitä kaatuu. Nuoren vaikuttamisen tunne omaan arkeensa kuin huomaamatta kasvaa, alussa hahmotellut haasteet pienenevät ja haaveet konkretisoituvat tai vähintäänkin tarkentuvat etenemissuunnitelmaksi. Jälleen yhden prosessin ollessa loppusuoralla pohdin, mikä Oma väylässä oikein vaikuttaa ja mikä onkaan näiden seurantakäyntien merkitys.

Ohjaajan näkökulmasta tuntuu, että nuoren arki alkaa usein jäsentyä kuin itsestään pysähdyttäessä toistuvasti sen ääreen. Oma väylä -kuntoutus on kätevästi paikasta toiseen liikkuva tukitaho, joka haluaa pysyä kartalla siitä, mitä kaikkea nuoren elämään kuuluu. Yhdessä työskennellen näkökulma laajenee. Esimerkiksi kotikäynnit, joita järjestetään kuntoutujan niin toivoessa, mahdollistavat ihan oikeassa arjessa mukana olemisen. Käynneillä voi olla mukana kuntoutujan lähipiiriä, jolloin kuntoutuksen sisällöt sekä nuoren toivoma apu kirkastuvat ja konkretisoituvat myös heille. Oma tärkeä paikkansa on verkostotapaamisilla, joita toteutetaan tilanteen mukaan vaikkapa terveydenhuollon, oppilaitosten tai työpaikkojen kanssa.

Löydän ajoissa oikeaan osoitteeseen ja kodin esittelykierroksen jälkeen rupattelemme teekupposen ääressä viime kuukausien kuulumiset. Aurinko siivilöityy sälekaihtimien raosta ja katselemme hiljaista pihaa. Unisen lämmin kissa kiehnää jaloissa. Miten paljon onkaan tapahtunut sen jälkeen, kun Oma väylää käynnisteltiin toissa kesänä! Tämäkin matka starttasi tutustumisella ja tavoitteen asettelulla, jota seurasi intensiivinen kuntoutustyöskentely. Seurantakäynnin aikana keskitymme nykytilanteen ja alkaneiden opintojen tarkasteluun. Millaisista asioista uusi arki koostuu ja millä tavoin sen sujuvuutta voi helpottaa?

Seurantakäynnit tarjoavat arvokkaan tilaisuuden varmistaa, että yhdessä rakennettu suunnitelma etenee tarkoituksenmukaisesti. Lisäksi haluan varmistaa, että kuntoutujalla on edelleen käytettävissään yksilölliseen tilanteeseensa nähden riittävä tukiverkosto ja -palvelut. Suunnitelmaa päivitetään: Omaohjaaja auttaa ongelmakohdissa ja varmistaa, että asiakas saa yhä toivomaansa tukea. Joskus ohjaajan kiitollinen rooli on vain juoda teetä ja iloita kaikesta hienosta, mitä nuoren elämässä on tapahtunut.

Seurantakäynneillä on helppoa edelleen alleviivata asiakkaan vahvuuksia ja muistuttaa voimavaroista, sillä ne ovat tulleet varsin tutuiksi pitkän työskentelyn kautta. Moni kuntoutusjakson tapaamisten loputtua paikkaansa etsinyt palanen ikään kuin loksahtaa paikalleen ja tulee tunne, että haikeudesta huolimatta voidaan sanoa heihei ja näkemisiin. Tämä prosessi on riittävän valmis ja kuntoutuja on löytänyt repuistaan työkalut, joilla taltuttaa tulevia vastoinkäymisiä ja iloita onnistumisista.

Hyppään ratikkaan ja hymyilen. Puolitoista tuntia kului nopeasti, kun keskusteltiin pienistä ja isoista asioista, kalenterihankinnoista elämän ihmeellisyyteen ja takaisin. Kaduilla ohiviliseviä ihmisiä katsellessa ajattelen, miten paljon lisää merkityksellisyyden tunnetta saan omaan työhöni, kun seurantakäynneillä kuulen minulle tärkeän nuoren tarinan jatkumisesta.

Työssään jokainen meistä Oma väylä -ohjaajista pääsee tukemaan nuorta kohti omannäköistä ja mielekästä elämää, rauhassa ja kärsivällisyydellä, jota usein opettelemme yhdessä. Saamme kaikella lempeydellä vähän töniä ja haastaa sekä kaivaa ihmistä ADHD-, ADD- tai autisminkirjon diagnoosin alta. Ja mitä huipputyyppejä he ovatkaan! Me kuljemme rinnalla ja muistutamme heitä siitä, mikäli se joskus sattuu kuntoutujalta unohtumaan.

Nuori nainen rannalla huppu paassa hymyilee

Oma väylä -kuntoutusta ympäri Suomen

Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu 16-29-vuotiaalle nuorelle tai aikuiselle, jolla on ADHD-, ADD- tai autismikirjon diagnoosi. Kuntoutuksen tavoitteena on tarjota nuorelle yksilöllistä tukea arkeen, sosiaalisiin suhteisiin, opintoihin tai työelämään. Kelan palveluna Oma väylä -kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Lue lisää kuntoutuksesta