Aikuinen nainen ja tämän iäkkäämpi äiti halaavat.

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kohdunkaulan syövän seulonnan tavoitteena on löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpä. Seulonnan avulla kohdunkaulan syövän esiintymistä on saatu vähennettyä 80 prosentilla Suomessa. Seulontatutkimuksia tehdään Suomessa 30-65-vuotiaille naisille viiden vuoden välein. Joissain kunnissa myös 25-vuotiaat kutsutaan seulontoihin.

Suomessa kohdunkaulan syövän seulontaan eli joukkotarkastukseen kutsutaan vuosittain kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55-, 60- ja 65-vuotiaat naiset. Joissakin kunnissa kutsun saavat myös 25-vuotiaat. Seulontaan osallistuminen on maksutonta. 

Miten seulontatutkimukseen pääsee?

Seulottavat poimitaan vuosittain väestötietojärjestelmästä. Kutsu seulontaan saapuu kirjeellä, jossa on valmiiksi varattu aika näytteenottoon. Jos varattu aika ei sovi, ajan voi vaihtaa kirjeessä olevan ohjeen mukaisesti sähköisesti tai soittamalla kutsussa olevaan puhelinnumeroon.

Turvakieltoasiakkaille ei lähetetä kutsua automaattisesti. Turvakieltoasiakkaita pyydämmekin ottamaan yhteyttä laboratorion toimistoon näytteenottoajan sopimiseksi.

Mitä seulontatutkimuksessa tapahtuu?

Seulontakäynnin aikana täytetään esitietolomake, jossa kysytään edellisten kuukautisten alkamisaika, mahdollinen käytössä oleva ehkäisy tai hormonikorvaushoito sekä viimeisimmän irtosolunäytteen ajankohta ja tulos. 

Näyte otetaan emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Näytteenottoa ei suositella kuukautisten aikana. Käytössä oleva paikallishoito (emätinpuikko tms.) pyydetään keskeyttämään näytteenottopäivän ajaksi. Raskaus ei ole yleensä este näytteenotolle. 

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimusvastaus lähetetään kirjeellä kotiosoitteeseen.

Normaali tulos

Seuraava kutsu seulontatutkimukseen lähetetään viiden vuoden kuluttua.

Lievä muutos

Vastauksessa annetun suosituksen mukaisesti varaa itse aika terveyskeskukseen kontrollinäytteeseen. Lisäksi kutsu seuraavaan seulontatutkimukseen lähetetään aikaistetusti, 1-2 vuoden kuluttua.
(ASC-US ja alle 30-vuotiaan LSIL)

Vahvempi muutos

Kutsu jatkotutkimuksiin sairaalaan kolposkopiaan.
(ASC-H, HSIL, AGC-NOS, AGC-FN, yli 30-vuotiaan LSIL,
toistuva ASC-US)

Lähikuva naisen käsistä käyttämässä älypuhelinta.

Kysymyksiä ja vastauksia Näytteen ottoon liittyen

Heräsikö sinulla ajatuksia tai kysymyksiä? Katso yleisimmät kysymykset ja vastaukset kohdunkaulansyövän seulonnasta syöpäjärjestöjen sivulta. Pääset sivuille alla olevasta linkistä.

Lue lisää syöpäjärjestöjen sivulta


Coronarian sydän valkoisena ja sinisellä taustalla.

Lisätietoa kohdunkaulan syövän seulonnasta

Haluatko lukea lisää kohdunkaulan syövän seulonnasta? Voit ladata ilmaisen Suomen Syöpärekisterin esitteen:

Hyvä tietää kohdunkaulan syövän seulonnasta. Seulontaan kannattaa osallistua – syöpä voidaan ehkäistä!

Esitteessä kerrotaan kohdunkaulan syövästä, riskitekijöistä ja ennaltaehkäisemisestä.

Lataa Suomen Syöpärekisterin esite tästä