Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
ruska maisema kuusamo

Usein kysyttyjä kysymyksiä Diabetes-kurssista

  1. Yleistä kurssista
  2. Hakeminen kurssille
  3. Kurssin aikataulu
  4. Kuka voi osallistua kurssille
  5. Kurssin majoitus
  6. Kurssin kustannukset

Yleistä kurssista

Mitä kurssilla tehdään? Onko kurssilla esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Kurssin sisältöä kohdennetaan ryhmän toiveiden mukaan. Kursseille on suunniteltu keskustelevia asiantuntijaluentoja erilaisista aiheista, kuten ravinnosta. Lisäksi kurssilla on erilaisia liikuntamuotoja, esimerkiksi sauvakävelyä sekä muita harjoituksia.

Saako kurssilla ravintoneuvontaa ja apua painonhallintaan?

Kyllä, kursseilla on asiaa ravinnosta ja painonhallinnasta. Ravitsemusterapeutin materiaalit antavat näistä lisätietoa ja kurssilla on ainutlaatuinen tilaisuus löytää myös vertaistukea.

Saako kurssille tulla puoliso mukaan?

Ainoastaan kuntoutuja voi osallistua itse kuntoutusohjelmaan. Puoliso voi tulla mukaan, mutta ei voi osallistua kuntoutusohjelmaan. Puolison kustannukset tulee maksaa itse.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta paperisen päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille. Paperisen päätöksen saatuamme lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti ja kurssityöntekijämme soittaa ennakkoyhteydenoton ennen kurssia.

Nordhealth Connect -linkki ei toimi, mitä teen?

Nordhealth Connect on sähköinen asiointijärjestelmämme, jonka kautta voit tietoturvallisesti lähettää viestejä asiantuntijoillemme ja jonka kautta mm. täytetään kurssin ennakkomateriaalit (kyselylomakkeet). Mikäli sähköpostiin saapunut kirjautumislinkki ei jostain syystä toimi, kokeile tunnistautua suoraan Nordhealth Connectin kirjautumissivulta: coronaria.connect.nordhealth.com. Ohjeet Nordhealth Connectin käyttöön löydät täältä.

Saanko lisätietoa kurssista ja käytännön asioista ennen kuin kurssi alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kurssista.

Mitä tarvitsen mukaan kurssille?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kurssin alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat (kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet ym.) sekä sisäliikuntaan sopivia vaatteita että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kurssille

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, työterveys- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkärisi voi kirjoittaa lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannettasi laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voinko hakea kurssille ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.

Mitkä ovat kurssin hakukriteerit?

Hakijalla on todettu asianmukaisen diagnostisen arvion perusteella metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes sairaudet

Kuntoutus sopii asiakkaalle, jolla on:
• ylipainoa (BMI yli 30), jonka hoito ei ole tuottanut tulosta
• diabeteslääkitys
• lääkitys rasva-aineenvaihdunnan häiriöön tai kohonneet rasva-arvot

Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisessä voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa. Puh. 010 525 8801.
Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi: puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16), Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta. Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kurssin aikataulu

Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta Kelan käsittely voi olla ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut) tai voit tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa Kelan palvelunumerosta puh. 020 692 205.

Milloin seuraavat kurssit alkavat?

Voit tarkistaa alkavat kurssit Kelan kurssitarjonnasta kuntoutuskurssihausta.

Kirjoita Sanahaku-kenttään: Coronaria

Valitse Sairaus-alasvetovalikosta: "UMPIERITYS-, RAVITSEMUS-, JA AINEENVAIHDUNTASAIRAUDET".
Klikkaa alhaalta ”Suorita haku”

Minä viikonpäivinä kurssi toteutuu?

Kuntoutus toteutuu arkipäivinä.

Millainen on kurssin etäkuntoutusjakso?

Diabetes-kurssit alkavat 3 päivän laitosjaksolla kylpylähotellissa, joka on läsnäoloa vaativaa kuntoutusta. Laitosjakson jälkeen alkaa etäkuntoutusjakso, joka kestää 12 vkoa. Etäkuntoutusjaksoon sisältyy etäkuntoutuspäivä, jolloin osallistutaan etäkuntoutusohjelmaan oman tietokoneen välityksellä. Nämä päivät toteutuvat myös arkipäivinä. Etäkuntoutukseen sisältyy lisäksi ajasta ja paikasta riippumatonta kuntoutusta, jossa voi edetä omaan tahtiin. Lisää etäkuntoutuksesta täällä.

Monelta kurssi alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutuvat klo 8-16 välillä. aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu ym.). Kurssiaikataulu riippuu valitsemastasi kurssipaikasta ja myös kurssikohtaiset muutokset voivat olla mahdollisia. Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kurssikohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön puhelimitse tai Nordhealth Connectin välityksellä, kun olet saanut hänen yhteystiedot.

Kuka voi osallistua kurssille?

Olen 68-vuotias, osallistunko alle vai yli 68-vuotiaiden kurssille vai voinko osallistua ylipäätään?

Kyllä, voit hakeutua kurssille. Oletettavasti osallistut yli 68-vuotiaiden kurssille, josta löydät paremmin myös vertaistukea ikätovereista.

Kurssin majoitus

Saanko oman huoneen hotellista kuntoutusjakson aikana?

Kelan kuntoutuskurssilla majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa. Huoneet jaetaan kurssilaisten kesken. Yhden hengen huone on mahdollista saada lääkärin todistuksella, josta ilmenee perustelu tarpeelle majoittua yhden hengen huoneessa.

Jos haluan hotellissa yhden hengen huoneen, miten minun tulisi toimia?

Jos sinulla on lääkärin todistus, josta ilmenee perustelu tarpeelle majoittua yhden hengen huoneessa, ota yhteys kurssin vastuuhenkilöön mahdollisimman pian. Voit lähettää todistuksen hänelle tietoturvallisesti Nordhealth Connectin kautta liitteenä.
Jos sinulla ei ole lääkärin todistusta, mutta haluaisit vaihtaa yhden hengen huoneeseen omakustanteisesti, ole yhteydessä kurssisi vastuuhenkilöön, joka neuvoo sinulle oikean yhteyshenkilön hotellilta.
Ilman lääkärin todistusta yhden hengen huoneessa majoittuminen kustantaa yhden hengen huoneen lisän, joka vaihtelee hotellikohtaisesti välillä +30-40€/pvä.

Voinko ottaa koirani mukaan kuntoutusjaksolle?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. Katso Kuusamon Tropiikin yhteystiedot täältä.

Kuuluuko kurssiin ruokailut vai ovatko kaikki ruokailut omakustanteisia?

Kurssiin kuuluu täysihoito eli viisi ruokaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuntoutuksen aloitus- ja lopetuspäivinä toki esim. aamiainen/iltapala saattaa jäädä pois, koska päivä ei ole kokonainen.

Kurssin kustannukset

Paljonko kuntoutus maksaa?

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia voin saada?

Voit saada Kelasta matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista.
Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo kuten linja-auto tai juna. Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, voit saada korvausta esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä.
Maksat jokaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta loppuvuoden matkoista. Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha