Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Usein kysyttyä - aikuisten neurologinen yksilökuntoutus SV

Yleistä kuntoutuksesta

Mitä kuntoutuksessa tehdään? Onko kuntoutuksessa esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Kuntoutuksen sisältöä kohdennetaan kuntoutujan ja ryhmän toiveiden mukaan. Kuntoutukseen on suunniteltu keskustelevia asiantuntijaluentoja erilaisista aiheista, ja lisäksi kurssilla on erilaisia liikuntahetkiä, kuten esimerkiksi sauvakävelyä, jumppaa sekä muita harjoituksia.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä, kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kuntoutukseen?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille Coronariaan. Kelan paperisen päätöksen saatuamme, lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti. Lisäksi kurssityöntekijämme soittaa sinulle ennakkoyhteydenoton vielä ennen kuntoutusta. Mikäli sähköpostiisi saamasi lomakelinkki ei toimi, olettehan yhteydessä sähköpostissa olevaan puhelinnumeroon.

Howspace työtilan -linkki tai PIN-koodi ei toimi, mitä teen?

Etäkuntoutusjakson aikana on käytössä Howspace-työtila kurssiryhmälle. Työtilaan on rakennettu kurssiryhmälle soveltuvia tehtäviä ja tietopaketteja. Kirjaudut sisään työtilaan sähköpostiisi saamasi linkin ja PIN-koodin avulla. Mikäli saamasi linkki tai PIN-koodi työtilaan ei toimi, ole yhteydessä omaan kuntouttajaasi tai kuntoutuksen asiakaspalveluun.

Saanko lisätietoa kuntoutuksesta ja käytännön asioista ennen kuin kuntoutus alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kuntoutuksesta.

Mitä tarvitsen mukaan kuntoutukseen?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kuntoutuksen alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat, kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet sekä sisäliikuntaan että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kuntoutukseen

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, työterveys- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkärisi voi kirjoittaa lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannettasi laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voiko kuntoutukseen hakea ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan kustantamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.


Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?


Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisestä, voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa, puh. 010 525 8801.

Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi, puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16). Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat täältä: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää täältä: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kuntoutuksen aikataulu

Kauanko hakemuksen käsittelyyn Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta ajoittain Kelan käsittely voi olla ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut)

Milloin seuraavat kuntoutuksen alkavat?

Kuntoutuksia järjestetään pitkin vuotta. Kuntoutuksen aloituksesta sovitaan aina henkilökohtaisesti kuntoutujan kanssa.

Minä viikonpäivinä kuntoutus toteutetaan?

Kuntoutus toteutetaan arkipäivinä.

Monelta kuntoutus alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutetaan klo 8-16 välillä. Aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu yms). Kuntoutuksen aikataulu riippuu valitsemastasi kuntoutuspaikasta, ja myös paikkakohtaiset muutokset voivat olla mahdollisia. Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kuntoutuskohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kuntoutuksen vastuuhenkilöön puhelimitse, kun olet saanut hänen yhteystietonsa.

Kuntoutuksen majoitus

Miten majoittuminen kuntoutuksessa on järjestetty?

Kelan kuntoutuksessa majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa. Huoneet jaetaan kurssilaisten kesken.

Voinko ottaa koirani mukaan kuntoutusjaksolle?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. 

Kuuluuko kuntoutukseen ruokailut vai ovatko kaikki ruokailut omakustanteisia?

Kuntoutukseen kuuluu täysihoito eli viisi ruokaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuntoutuksen aloitus- ja lopetuspäivinä toki esim. aamiainen/iltapala saattaa jäädä pois, koska päivä ei ole kokonainen.

Kuntoutuksen kustannukset

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia on mahdollista saada?

Kelasta on mahdollista hakea matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista. Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo, kuten linja-auto tai juna. Jos perhe ei pysty käyttämään julkista liikennettä lapsen terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, on mahdollista saada korvausta myös esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä. Maksat jokaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, ei loppuvuoden matkoista tarvitse enää maksaa omavastuuta. Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha