Ammatillisen kuntoutuksen asiakas Niina kirjastossa

”Jo valmistuessani tiesin, etten kykenisi tekemään sitä työtä” – Ammatillinen kuntoutus selkeytti Niinan suunnitelmat

Ammatillinen kuntoutusAmmatillinen kuntoutusselvitysTyöllistymistä edistävä kuntoutus

Valmistumisensa kynnyksellä Niina Tikkanen joutui toteamaan, ettei voisi tehdä töitä, joista oli haaveillut. Hän päätti hakeutua ammatilliseen kuntoutukseen selvittääkseen, minkälainen työ tukisi hänen jaksamistaan.

Kun Niina Tikkanen oli 18-vuotias, hänellä diagnosoitiin sekamuotoinen sidekudostauti, MCTD. Se on harvinainen reumasairaus, jonka oireet ovat sekoitus useampaa eri reumaa.

”Teinivuosina kaikki tuntui menevän alamäkeä. Niin terveys, opinnot kuin sosiaaliset suhteetkin”, Niina aloittaa.

Niinalla oli myös mielenterveyshaasteita. Ne jäivät reuman aiheuttamien kipujen alle piiloon, eikä kukaan tuntunut huomaavan niitä. Lopulta lukio jäi kesken.

Myöhemmin Niina päätti opiskella lähihoitajaksi. Hänen fyysinen kuntonsa ei kuitenkaan kestänyt lähihoitajan työtä.

”Jo valmistuessani tiesin, etten kykenisi tekemään niitä hommia.”

Seuraavaksi Niina lähti opiskelemaan sosionomiksi. Reuma hankaloitti opintoja, ja sairauspoissaoloja alkoi jälleen kertyä.

Sitten tuli koronapandemia.

”Tavallaan se oli minulle onnenpotku, koska opintoja oli mahdollista suorittaa etänä”, Niina sanoo.

Hän kuitenkin huomasi, ettei kykene tekemään kaikkea samassa tahdissa kuin muut.

”Siksi tein esimerkiksi opintoihin kuuluvat harjoittelut kevennettyinä.”

Mitä lähemmäs sosionomiksi valmistuminen tuli, sitä varmempi Niina oli siitä, ettei voisi tehdä haaveilemaansa työtä. Siinä vaiheessa hän päätti hakeutua ammatilliseen kuntoutusselvitykseen.

Oman polun ensimmäinen askel

”Kun en itsekään tiennyt, mikä seuraava askel polullani olisi, ammatillinen kuntoutusselvitys tuntui oikealta vaihtoehdolta. Palvelun nimikin kertoo, että siellä ammatillista suuntaa selvitetään”, Niina sanoo.

Akse eli ammatillinen kuntoutusselvitys on Kelan tukema kartoitus ammatillisesta nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnasta.

Niina lähti Akseen innoissaan. Mielessään hänellä oli suuria tavoitteita – ja varsinkin vaatimuksia itselleen.

”Aksen ammattilaisten avulla ymmärsin, että riittää, kun otan ensin yhden askeleen.”

Niinan tärkein tavoite muotoutui nopeasti: tehdä ammatillinen suunnitelma. Vasta sitten olisi aika katsoa seuraavan etapin suuntaan. Se etappi oli TEAK, työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus.

Niina pääsi TEAKiin ja sitä kautta myös työkokeiluun. Nyt päivät täyttyvät kuntouttavan päivätoiminnan ohjaajana.

”On ollut kiva päästä työkokeilun kautta testaamaan, olisiko tämä se minun juttuni. Suuntaa voi sitten sen jälkeen säätää.”

Kohti jaksamista tukevaa työtä

Kun Akse kestää joitakin päiviä, TEAK on pidempikestoisempi kokonaisuus. Kuntoutuksen aikana on tarkoitus löytää tie takaisin mielekkääseen työelämään.

”Minä pohdin TEAKin omaohjaajani kanssa paljon sitä, minkälainen työ tukisi jaksamistani ja olisi järkevää tilanteessani.”

Niinan sairastama sidekudosreuma tuo omat haasteensa työn tekemiseen.

”Aamulla ei voi tietää, missä kipu juuri sinä päivänä on. Jos se oli eilen nilkassa, tänään se voi olla polvessa”, hän kuvailee. Joskus kivut ovat niin kovia, ettei edes vaatteita saa puettua päälle.

Siksi Niinan lähtökohtana on ollut, että hän pääsisi koulutustaan vastaaviin töihin niin, että voisi samalla huomioida omat voimavaransa.

Siinä onkin yksi niistä tärkeistä oivalluksista, joita Niina on kuntoutuspolkunsa aikana saanut.

”Vaikka osaisin jonkin työn todella hyvin, mutta jos se kuormittaa liikaa, en voi tehdä sellaista työtä tulevaisuudessa.”

Uuden edessä

Niinan kokemukset sekä Aksesta että TEAKista ovat hyviä.

”Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei kenenkään tarvitse löytää suuntaansa yksin. Tällaiset palvelut on tehty auttamaan.”

Erityisesti Coronarian ammattilaiset saavat Niinalta kiitosta.

”Molemmat ohjaajani ovat olleet mahtavia. Heidän avullaan olen saanut kirkastettua omia ajatuksiani. Niitä, joita en ole itse osannut pukea sanoiksi.”

Entä sitten tästä eteenpäin? Tulevaisuus on vielä kysymysmerkki. Varsinkin siksi, että Niinan kuntoutustuki päättyy pian. TEAKin kautta saatu työkokeilu on kuitenkin luonut uskoa tulevaan, kun töitä on päässyt kokeilemaan käytännössä.

”Jatkossakin haluan testata erilaisia oman alani työtehtäviä, jotta sitten huomaan, kun se minulle sopivin juttu tulee kohdalle”, Niina sanoo ja kertoo odottavansa myös pääsyä ADHD-tutkimuksiin.

Ammatillisen kuntoutuspolun aikana psykologi oli ottanut puheeksi, voisivatko jotkin Niinan arjen haasteet ollakin aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön oireita. Oli hän itsekin kysynyt asiaa vuosia sitten lääkäriltään.

”Silloin lääkäri sanoi, ettei kyseessä voi olla ADHD, koska tykkään lukea. Nyt kun olen tutustunut tarkemmin aiheeseen, moni itselleni tuttu toimintamalli on saanut selityksen.”

”Tämä tuli ammatillisen kuntoutuksen kautta vähän niin kuin bonuksena”, Niina päättää.

Ammatillinen kuntoutus tarjoaa uuden polun kohti työelämää

Ammatillinen kuntoutus sopii sinulle kun terveyshuolesi jarruttavat sinua ammatillisella saralla, oma ala ei meinaa löytyä tai pitkän työttömyyden kierrettä on vaikea katkaista. Ammatillinen kuntoutus räätälöidään tarpeitasi vastaavaksi ja se on sinulle maksutonta.

Tutustu ammatilliseen kuntoutukseen