nainen ja kaksi lasta tietokoneella hymyilemassa

LAKU-kuntoutus voidaan rakentaa perheen tarpeita ja tavoitteita vastaavaksi

KuntoutuskurssitLAKU-perhekuntoutus

Maaliskuussa käynnistyi Kelan moniammatillinen LAKU-perhekuntoutus 5-15-vuotiaille neuropsykiatrisen diagnoosin saaneille lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen. Coronarian Kuntoutuspalvelut toimii Kelan LAKU-kuntoutuksen palveluntuottajana eri puolilla Suomea. 

Turussa toiminta on käynnistynyt usean perheen kanssa. Koronasta huolimatta yhteistyö perheiden kanssa on alkanut hyvin ja tapaamisia on toteutettu sekä läsnä- että etäkuntoutuksena perheiden toiveiden mukaisesti. 

Alkuvaiheessa fokus suhteen luomisessa

Kuntoutusprosessin alkuvaiheessa työskentelyn fokus on suhteen luomisessa, tutustumisessa ja tavoitteiden asettamisessa. Autismin kirjon nuorille ei aina ole helppoa luoda suhdetta uusiin ihmisiin. Hankaluudet sosiaalisissa suhteissa näkyvät toisinaan myös kuntoutuksessa. Välillä tarvitaan paljon aikaa ja hitaasti etenemistä. Usein väylä aukeaa yhteisen toiminnan kautta, jossa huomioidaan nuoresta lähteneet ideat tai mielenkiinnonkohteet. 

LAKU-kuntoutuksessa hyvää on se, että kuntoutuskokonaisuus voidaan rakentaa perheen tarpeita ja tavoitteita vastaavaksi. Perheiden haasteet ja muutostoiveet vaihtelevat paljon. Osalla kuntoutujista voi olla haastetta koulunkäynnissä, toisilla taas kotona esimerkiksi perheen välisissä suhteissa ja vuorovaikutuksessa tai kaverisuhteissa/yksinäisyyden kokemuksessa. Joillakin haasteet liittyvät mielialaan tai esimerkiksi ikäkauteen liittyviin kehitystehtäviin. Joissain perheissä vanhemmat kaipaavat tukea vanhemmuuteen, tietoa ja vinkkejä arjen sujumiseen tai rinnalla kulkemista arjessa. Tapaamisia voidaan toteuttaa kuntoutujan yksilötapaamisina, perhetapaamisina eri kokoonpanoissa tai aikuisten tapaamisina perheen tarpeen mukaan. Teemme myös yhteistyötä eri toimijoiden, kuten päivähoidon, koulun ja hoitavan tahon kanssa. Kuntoutukseen sisältyy kaksi kuntoutusviikonloppua, jotka Varsinais-Suomen asiakasperheille toteutetaan Porin Yyterissä. 

Asiakkaan omat kiinnostuksenkohteet ovat merkityksellisiä

Heinäkuussa tavattiin yhden asiakasperheen kanssa mopoilun merkeissä helteisenä päivänä kuntoutujan ehdotuksesta. Tapaamisella oli tarkoitus perehtyä hänen osaamisalueeseensa ja hän lupasi myös meitä aikuisia opastaa skootterin käytössä. Perheen luvalla muutama kuva ja äidin kommentti tästä merkityksellisestä tapaamisesta, jossa nuori esittelee taitojaan ja äiti ja me "LAKU-tyypit" saadaan opastusta ja kokeilla skootterilla ajamista. 

Äidin kommentti: "LAKU kuntoutus lähti alun takkuamisen/välttelyn jälkeen käyntiin sen jälkeen, kun toiminta alkoi täysin 15-vuotiaan ehdoilla ja hänen sen hetken suurimman erityisen kiinnostuksenkohteen perusteella. Tapaamisen aiheeksi otettiin "mopotemppujen harjoittelua", jossa poika oli itse päättävässä roolissa. Kun nämä "LAKU-tyypit" olivat olleet mukana tuossa, itse asiassa tosi kivassa yhteisessä mopoajelujutussa, itse siihen myös osallistuen, alkoi yhteistyö pelittämään ja poika hyväksyi nämä "LAKU-tyypit" elämäänsä ja siinä rinnalla kulkemiseen."

Itse koen erityisen tärkeänä perheiden kanssa työskennellessä, että löytyy riittävästi hyviä kohtaamisen hetkiä ja yhdessä tekemistä siten, että voidaan puhua myös hyvistä ja toimivista asioista, lapsen/nuoren ja perheen vahvuuksista ja toimivista asioista. Näitä vahvistamalla jää vähemmän tilaa ikäville ja haastaville asioille, joita tämän kohderyhmän perheillä usein on kasaantunut paljonkin.

Toimintaterapeutti ensimmäistä kertaa skootterin puikoissa kuntoutujan opastuksella.

Janna Kujanpää
Perhe- ja paripsykoterapeutti
Turun LAKU-työryhmä