Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Vaaleahiuksinen nainen ja kaksi miestä venyttelevät ulkona.

Usein kysyttyä - aikuisten TULES-kurssi

Yleistä kurssista

Mitä kurssilla tehdään? Onko kurssilla esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Kurssin sisältöä kohdennetaan ryhmän toiveiden mukaan. Kursseille on suunniteltu keskustelevia asiantuntijaluentoja erilaisista aiheista, ja lisäksi kurssilla on erilaisia liikuntahetkiä, kuten esimerkiksi sauvakävelyä, jumppaa sekä muita harjoituksia.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä, kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kuntoutukseen?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille Coronariaan. Kelan paperisen päätöksen saatuamme, lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti. Lisäksi kurssityöntekijämme soittaa sinulle ennakkoyhteydenoton vielä ennen kuntoutusta. Mikäli sähköpostiisi saamasi lomakelinkki ei toimi, olettehan yhteydessä sähköpostissa olevaan puhelinnumeroon.

Howspace työtilan -linkki tai PIN-koodi ei toimi, mitä teen?

Etäkuntoutusjakson aikana on käytössä Howspace-työtila kurssiryhmälle. Työtilaan on rakennettu kurssiryhmälle soveltuvia tehtäviä ja tietopaketteja. Kirjaudut sisään työtilaan sähköpostiisi saamasi linkin ja PIN-koodin avulla. Mikäli saamasi linkki tai PIN-koodi työtilaan ei toimi, ole yhteydessä omaan kuntouttajaasi tai kuntoutuksen asiakaspalveluun.

Saanko lisätietoa kurssista ja käytännön asioista ennen kuin kurssi alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kurssista.

Mitä tarvitsen mukaan kurssille?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kurssin alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat, kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet sekä sisäliikuntaan että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kurssille

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, työterveys- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkärisi voi kirjoittaa lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannettasi laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voiko kurssille hakea ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan kustantamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.


Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisestä, voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa, puh. 010 525 8801.

Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi, puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16). Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat täältä: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää täältä: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kurssin aikataulu

Kauanko hakemuksen käsittelyyn Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta ajoittain Kelan käsittely voi olla ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut)

Milloin seuraavat kurssit alkavat?

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Voit tarkistaa alkavat kurssit Kelan kurssihausta.

Kirjoita Sanahaku-kenttään: Coronaria. Valitse Sairaus-alasvetovalikosta: "TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET”. Klikkaa sivun alalaidasta ”Suorita haku”.

Minä viikonpäivinä kurssi toteutetaan?

Kuntoutus toteutetaan arkipäivinä.

Monelta kurssi alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutetaan klo 8-16 välillä. Aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu yms). Kurssiaikataulu riippuu valitsemastasi kurssipaikasta, ja myös kurssikohtaiset muutokset voivat olla mahdollisia. Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kurssikohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön puhelimitse, kun olet saanut hänen yhteystietonsa.

Kurssin majoitus

Miten majoittuminen kuntoutuksessa on järjestetty?

Kelan kuntoutuksessa majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa. Huoneet jaetaan kurssilaisten kesken.

Voinko ottaa koirani mukaan kuntoutusjaksolle?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. 

Kuuluuko kurssiin ruokailut vai ovatko kaikki ruokailut omakustanteisia?

Kurssiin kuuluu täysihoito eli viisi ruokaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuntoutuksen aloitus- ja lopetuspäivinä toki esim. aamiainen/iltapala saattaa jäädä pois, koska päivä ei ole kokonainen.

Kurssin kustannukset

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia on mahdollista saada?

Kelasta on mahdollista hakea matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista. Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo, kuten linja-auto tai juna. Jos perhe ei pysty käyttämään julkista liikennettä lapsen terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, on mahdollista saada korvausta myös esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä. Maksat jokaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, ei loppuvuoden matkoista tarvitse enää maksaa omavastuuta. Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha