Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Usein kysyttyä - lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus

Yleistä kurssista

Mitä kuntoutuksessa tehdään? Onko kuntoutuksessa esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Yksilökuntoutuksessa toiminta keskittyy sopeutumiseen sairauden kanssa elämiseksi eli tarjotaan keinoja selvitä uuden tilanteen edessä. Kuntoutuspäivät koostuvat yhteisestä mukavasta tekemisestä, liikkumisesta, asiantuntijaluennoista ja vertaistuellisista keskusteluista. Illalla kuntoutusohjelman päätyttyä perheillä on mahdollisuus viettää vapaa-aikaa ja käyttää kylpylää vapaasti.

Ketä kuntoutukseen saa osallistua, saako koko perhe osallistua?

Lapsen ja nuoren yksilökuntoutukseen osallistuu myös kuntoutuvan lapsen tai nuoren perhe. Kurssille on mahdollista osallistua siis kuntoutujan lisäksi hänen päivittäiseen elämäänsä kuuluvat 1-2 läheistä aikuista sekä 1-2 kuntoutujan sisarusta (eli yhteensä 5 henkilöä/perhe).

Jos kuntoutukseen osallistuvia sisaruksia olisi tulossa kurssille tätä enemmän, Kela ottaa ensiksi palveluntuottajaan yhteyttä asian käytännön järjestelyjen sopimiseksi ja riittävien tilojen varmistamiseksi. Kaikki kurssille osallistuvat henkilöt osallistuvat lapsen kuntoutusohjelmaan. Sekä aikuisille että kuntoutuvan sisaruksille järjestetään omaa erillistä ikätasoista ohjelmaa vähintään 1 tunti/päivä.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä, kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kuntoutukseen?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille Coronariaan. Kelan paperisen päätöksen saatuamme, lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti. Lisäksi kurssityöntekijämme soittaa sinulle ennakkoyhteydenoton vielä ennen kuntoutusta. Mikäli sähköpostiisi saamasi lomakelinkki ei toimi, olettehan yhteydessä sähköpostissa olevaan puhelinnumeroon.

Howspace työtilan -linkki tai PIN-koodi ei toimi, mitä teen?

Etäkuntoutusjakson aikana on käytössä Howspace-työtila kurssiryhmälle. Työtilaan on rakennettu kurssiryhmälle soveltuvia tehtäviä ja tietopaketteja. Kirjaudut sisään työtilaan sähköpostiisi saamasi linkin ja PIN-koodin avulla. Mikäli saamasi linkki tai PIN-koodi työtilaan ei toimi, ole yhteydessä omaan kuntouttajaasi tai kuntoutuksen asiakaspalveluun.

Saanko lisätietoa kuntoutuksesta ja käytännön asioista ennen kuin kuntoutus alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kuntoutuksesta.

Mitä tarvitsen mukaan kuntoutukseen?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kurssin alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat, kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet sekä sisäliikuntaan että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kurssille

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, koulu- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkärisi voi kirjoittaa B-lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannettasi laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voiko kuntoutukseen hakea ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan kustantamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.

Mitkä ovat kuntoutuksen hakukriteerit?

Hakijan tulee olla alle 18-vuotiaa lapsi tai nuori, jolla on asianmukaisesti diagnosoitu neurologinen, neuropsykiatrinen tai muu kehityksellinen sairaus tai vamma, johon liittyy yksilöllisen ja tehostetun kuntoutuksen tarve.

Kuntoutukseen voi hakea myös 18-25-vuotias nuori aikuinen tilanteessa, jossa nuoren sairaus, elämäntilanne sekä kuntoutumisen tarve edellyttävät tiivistä yhteistyötä koko perheen voimin.

Lisäksi lapsella tai nuorella on:

  • Sairaudesta aiheutuvia oireita tai rajoitteita, jotka luovat haasteita sosiaalisissa ympäristöissä kuten päiväkodissa, koulussa tai kotona.
  • Mahdollisesti muita sairauksia tai vammoja, jotka edellyttävät niihin liittyvää kuntoutumisen erityisosaamista.

Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisessä voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa. Puh. 010 525 8801.


Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi: puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16), Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta

Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kuntoutuksen aikataulu

Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta Kelan käsittely voi olla ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut) tai voit tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa Kelan palvelunumerosta puh. 020 692 205.

Milloin kuntoutusjaksoja pidetään?

Kuntoutusta järjestetään pitkin vuotta. Kuntoutuksen aloitusaika sovitaan aina yksilöllisesti yhdessä asiakasperheen kanssa.

Minä viikonpäivinä kuntoutus toteutuu?

Kuntoutus toteutuu arkipäivinä.

Monelta kuntoutus alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutetaan klo 8-16 välillä. Aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu yms). Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kurssikohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön puhelimitse, kun olet saanut hänen yhteystietonsa.

Kuntoutuksen majoitus

Missä kuntoutuksen aikana majoitutaan?

Kelan kuntoutuksessa majoitutaan kylpylähotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kuntoutukseen myös ilman majoitusta, jos he näin haluavat.

Kuuluuko kuntoutukseen ruokailut vai ovatko kaikki ruokailut omakustanteisia?

Kuntoutukseen kuuluu täysihoito eli viisi ruokaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuntoutuksen aloitus- ja lopetuspäivinä toki esim. aamiainen/iltapala saattaa jäädä pois, koska päivä ei ole kokonainen.

Voiko perheen lemmikkikoiran ottaa mukaan kuntoutukseen?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. 

Kuntoutuksen kustannukset

Paljonko kuntoutus maksaa?

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia on mahdollista saada?

Kelasta on mahdollista hakea matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista. Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo, kuten linja-auto tai juna. Jos perhe ei pysty käyttämään julkista liikennettä lapsen terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, on mahdollista saada korvausta myös esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä.

Jokaisesta matkasta maksetaan enintään 25 euron omavastuuosuus. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, ei loppuvuoden matkoista tarvitse enää maksaa omavastuuta. Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Lapsen vanhemmalla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Voit saada myös palkkaa kuntoutuksen ajalta ja tällöin Kela maksaa kuntoutusrahan työnantajallesi. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha