Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
aiti ja lapsi istuvat sohvalla ja hymyilevat

Lapsen kehityksellisen kielihäiriön sopeutumisvalmennus, perhekurssi

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, joilla on kielellinen erityisvaikeus. Kurssi on perhekurssi ja se järjestetään kylpylähotelli Lohja Spa Resortissa sekä Vaasan kylpylähotelli Scandic Waskiassa. Kurssille voit osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä lasten kehityksellisen kielihäiriön sopeutumisvalmennus on?

Sopeutumisvalmennus on ryhmässä tapahtuvaa kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta. Mikäli Coronarian kurssiaikataulut -tai paikat eivät sovi sinulle, voit hakea myös sisaryhtiömme Medifamilian kielihäiriö-kursseille.

Kurssilta asiakasperhe saa:

  • tukea ja ohjausta elämäntilanteeseen
  • tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
  • voimavaroja ja valmiuksia arkeen ja sosiaalisiin suhteisiin
  • vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
  • rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Kenelle sopeutumisvalmennus on tarkoitettu?

Kehityksellisen kielihäiriön sopeutumisvalmennus on tarkoitettu alle kouluikäiselle, koulunsa aloittavalle, alakoululaiselle ja yläkoululaiselle lapselle ja hänen perheelleen. Lapsella voi olla puheen tuottamisen tai ymmärtämisen vaikeuksia ja hänellä on asianmukaisesti diagnosoitu kehityksellinen kielihäiriö.

Lisäksi:

  • lapsella on kuntoutuksellisen tuen ja ohjauksen tarve.
  • terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja asiakasperhe hyötyy siitä.
  • lapsiasiakkaan toimintakyky on arvioitu riittäväksi, jotta hän voi osallistua sopeutumisvalmennukseen täysipainoisesti.

Kurssikokonaisuus sisältää

Kurssikokonaisuus koostuu viiden ja kolmen päivän kuntoutusjaksoista. Jaksot järjestetään mukavissa puitteissa kylpylähotellissa. Kurssilla majoitutaan hotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta. Myös ruokailut kuuluvat valmennukseen kurssin ajalle.

Kurssijakson lisäksi kurssi sisältää ennakko-, väli- ja seurantayhteydenotot. Kun olet saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille, olemme Coronarialta yhteydessä sinuun.

MISSÄ JA MILLOIN KURSSEJA JÄRJESTETÄÄN? 

Järjestämme kursseja Lohjalla, Lohja Spa Resortilla sekä Vaasassa kylpylähotelli Scandic Waskiassa. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta. Lisäksi sisaryhtiömme Medifamilia toteuttaa kursseja Oulussa ja Nokialla.

Milloin kursseja järjestetään?

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahaku-hakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Puheen ja kielen kehityshäiriöt".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Miten sopeutumisvalmennuskurssille haetaan?

1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
3. Kurssille haetaan Kelan kautta, kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria Lohja" tai "Coronaria Vaasa" valitsemasi kuntoutusjakson mukaan.
4. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen tai vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kautta.
5. Harkinnanvaraiseen kuntoutukseen haetaan lomakkeella KU132 ja vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen lomakkeella KU 104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan.

6. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeiden täyttöohjeet täältä: KU132 / KU104

KURSSIEN ASIANTUNTIJAT

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa erikoislääkäri, puheterapeutti, psykologi, sosionomi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita. Perhe saa omaohjaajan kurssille sekä tarpeen mukaista avustusta.


Palvelupäällikkö Katja Irmola

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Katja Irmola
Palvelupäällikkö, moniammatilliset kuntoutuspalvelut
Coronaria Kuntoutuspalvelut
katja.irmola@coronaria.fi


Kaikki Lohjan kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Contextia Oy/Lohja

Kaikki Lohjan kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Contextia Oy/Scandic Waskia