Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
lapset ja vanhemmat lukemassa kirjaa lattialla

Kehitysvammaisen, kehityshäiriöisen tai monivammaisen lapsen sopeutumisvalmennus

Järjestämme neurologisten kehityshäiriöiden sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, joilla on kehitysvamma, monimuotoinen kehityshäiriö tai monivamma. Kurssi on perhekurssi ja se järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläpuitteissa. Kurssille voi osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Osan kuntoutuksista toteuttaa Medifamilia, joka on osa Coronariaa.

Mitä lapsen neurologisen kehityshäiriön sopeutumisvalmennus on?

Lapsen neurologisen kehityshäiriön sopeutumisvalmennus on ryhmässä tapahtuvaa kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta.

Kurssilta asiakasperhe saa:

 • tukea, ohjausta ja valmennusta elämäntilanteeseen
 • tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
 • voimavaroja ja valmiuksia elämään sairauden kanssa
 • vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
 • rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Kenelle sopeutumisvalmennus on tarkoitettu?

Lapsen neurologisen kehityshäiriön sopeutumisvalmennus on tarkoitettu kaikille yli 1-vuotiaille lapsille aina yläkouluikään asti. Sopeutumisvalmennus on perhekurssi, johon osallistuu myös lapsen perhe.

Sopeutumisvalmennukseen osallistuvalla lapsella on asianmukaisesti diagnosoitu kehitysvamma, monimuotoinen kehityshäiriö tai monivamma.

Lisäksi:

 • lapsella on haasteita arjen ympäristöissä, kuten päiväkodissa, koulussa tai kotona.
 • terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja että asiakasperhe hyötyy siitä.
 • lapsiasiakkaan toimintakyky on arvioitu riittäväksi, jotta hän voi osallistua sopeutumisvalmennukseen täysipainoisesti.

mitä Kurssikokonaisuus sisältää?

Kurssikokonaisuus sisältää viiden (5) päivän kurssijakson ja majoituksen kylpylähotellissa. Kurssilla majoitutaan hotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta. Myös ruokailut kuuluvat valmennukseen kurssin ajalle.

Lisäksi kurssi sisältää ennakko- ja seurantayhteydenotot. Kun olet saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille, olemme yhteydessä sinuun.

Missä ja milloin kursseja järjestetään? 

Coronaria järjestää kursseja kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta.

Myös Medifamilia, joka on osa Coronariaa järjestää lasten neurologisten kehityshäiriöiden kursseja Nokian Scandic Edenissä, Kuopion Rauhalahdessa ja Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, Oulun kupeessa. Medifamilian kurssin diagnoosiryhmät poikkeavat hieman Coronarian kurssista. Lisätietoa Medifamilian neurologisten kehityshäiriöiden kurssista voit lukea täältä.

Kaikkien kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahaku-hakukenttään "Coronaria" (Kuusamon kurssi) tai "Medifamilia" (Nokian, Kuopion ja Kempeleen kurssit) ja valitse Sairaus-hakukenttään "Kehitysvammat, kehityshäiriöt tai monivammaisuus".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Miten sopeutumisvalmennuskurssille haetaan?

 1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
 2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
 3. Kurssille haetaan Kelan kautta, kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria" tai "Medifamilia".
 4. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta tai vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kautta.
 5. 5. Harkinnanvaraiseen kuntoutukseen haetaan lomakkeella KU132 ja vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen lomakkeella KU104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan.
 6. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeiden täyttöohjeet täältä: KU132 KU104

Kurssien asiantuntijat

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat muun muassa erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, sosionomi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita. Perhe saa omaohjaajan kurssille.


Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi


Kuusamon kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Coronaria Terameri Oy/Kuusamon Tropiikki

Lisätiedot:
Petteri Kangas
Palvelupäällikkö, Kuusamo
p. 040 614 7002
petteri.kangas@coronaria.fi

Nokian kurssit toteuttaa Medifamilia, joka on osa Coronariaa. Kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Medifamilia Oy/Scandic Eden Nokia

Lisätiedot kurssista: https://medifamilia.fi/sopeutumisvalmennuskurssit/kehitysvammaiset-kehityshairioiset-ja-monivammaiset/

Kuopion kurssit toteuttaa Medifamilia, joka on osa Coronariaa. Kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Medifamilia Oy/Kylpylähotelli Rauhalahti

Lisätiedot kurssista: https://medifamilia.fi/sopeutumisvalmennuskurssit/kehitysvammaiset-kehityshairioiset-ja-monivammaiset/

Oulun kurssit toteuttaa Medifamilia, joka on osa Coronariaa. Kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Medifamilia Oy/Oulu

Lisätiedot kurssista: https://medifamilia.fi/sopeutumisvalmennuskurssit/kehitysvammaiset-kehityshairioiset-ja-monivammaiset/


Kehitysvammaisen, kehityshäiriöisen tai monivammaisen lapsen sopeutumisvalmennus

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.