Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
nainen ja mies hymyilevat toisilleen ulkona

Seksuaalineuvonta

Seksuaalisuuteen liittyvien haasteiden ilmaantuessa voit saada tukea seksuaalineuvonnasta. Seksuaalineuvonta on tavoitteellista ja ammatillista ihmisen seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyvien asioiden ja ongelmien käsittelyä vuorovaikutussuhteessa. Seksuaalineuvonta sisältää yleensä 2–5 tapaamiskertaa ja sitä toteuttaa seksuaalineuvojakoulutuksen saanut ammattihenkilö.

Seksuaalisuus koskettaa meitä kaikkia. Seksuaalisuuteen, seksuaaliterveyteen ja sukupuolisuuteen liittyvät asiat ovat osa kuntoutuksen, terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattihenkilöstön normaaleja hoito-, kasvatus- ja huolenpitotehtäviä. Meiltä saa matalalla kynnyksellä apua eteen tulleisiin seksuaalisuutta koskeviin haasteisiin ja kysymyksiin.

Mitä on Seksuaali­neuvonta?

Seksuaalineuvonnassa on lupa puhua ja pyrimme antamaan asiakkaalle hänen tarvitseman tiedon ja tuen. Seksuaalineuvonnan keskeisiä elementtejä ovat:

  • luvan antaminen puhumiseen seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä asioista tai ongelmista
  • rajatun tiedon ja ohjeiden antaminen  
  • sekä jossakin määrin myös erityisohjeiden antaminen.

Mitä ovat tyypillisimmät seksuaali­neu­vontaa vaativat tilanteet?

  • seksuaalinen haluttomuus
  • tunteiden ilmaisun, vuorovaikutuksen ja läheisyyden ongelmat
  • itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyvät pulmat
  • eri elämäntilanteisiin liittyvät seksuaalielämän haasteet, kuten pienten lasten perheet ja ikääntyminen
  • sairauksien, toimenpiteiden, vammautumisen ja lääkitysten vaikutukset seksuaalisuuteen ja seksielämään.

Milloin on hyvä tulla vastaanotolle?

Seksuaalisuus koskettaa meitä kaikkia, joten haasteiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Oikea-aikainen seksuaalineuvonta ehkäisee seksuaaliongelmien pitkittymistä ja vaikeutumista parantaen elämänlaatua. Seksuaalineuvonnan keskeisiä elementtejä ovat ihmisen seksuaalisuuden hyväksyminen eli luvan antaminen sekä rajatun tiedon antaminen. Seksuaalineuvonnassa ei kosketa asiakkaaseen. Seksuaalineuvontaan voidaan tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Neuvontaa voidaan toteuttaa myös ryhmämuotoisena.

Kiinnostuitko? Näin voit varata ajan

Tällä hetkellä tarjoamme seksuaalineuvontaa lähi- ja etäneuvontana. Seksuaalineuvojamme työskentelevät Kokkolan, Vaasan ja Seinäjoen alueella. Voit varata ajan suoraan neuvontaa tarjoavalta terapeutilta sähköpostilla tai puhelimitse.