Nainen hymyilee ja katsoo hammaslääkäriä.

Hampaat kuntoon unten mailla

Artikkelit Hammaslääkäripelko Nukutushammashoito

Aina tavallinen hammashoito ei onnistu. Voimakas hammaslääkäripelko voi huomattavasti vaikeuttaa hammashoidon tekemistä tai tehdä siitä jopa mahdotonta. Myös kaikkia hammaskirurgisia toimenpiteitä ei ole mahdollista tehdä hereillä ollessa. Tällöin ratkaisu voi olla anestesiahammashoito eli nukutushammashoito, joka toteutetaan hammaslääkärin, hammashoitajan, anestesialääkärin ja -hoitajan yhteistyönä.

”Usein nukutuksessa tehtävä hammashoito johtaa siihen, että jatkohoidot pystytään tekemään normaalisti hereillä”, sanoo Coronaria Hammasklinikoiden johtava hammaslääkäri ja suukirurgi Keijo Alaniska.

Suurinta osaa yhdistää voimakas hammashoitopelko

Vaikka anestesiahammashoitoon hakeutuu kaikenlaisia asiakkaita, suurinta osaa yhdistää voimakas hammashoitopelko. ”Usein hammashoitopelon helpottamiseksi on jo yritetty muita keinoja. Työmäärä suussa voi kuitenkin olla jo niin suuri, että pitkittynyt hoito tuntuu asiakkaasta kohtuuttoman ahdistavalta. Nukutushammashoidon etuna on se, että yhdellä kerralla saadaan tehtyä iso määrä toimenpiteitä. Pelon vuoksi suun terveystilanne voi olla niin heikko, että tarve on saada suu kerralla kuntoon”, Alaniska sanoo.

Nukutuksessa tehdyn hammashoidon jälkeen on helpompi lähteä ylläpitämään suun terveyttä ja helpottamaan hammashoitopelkoa hereillä ollessa, kun jatkossa toimenpiteitä on vähemmän. ”Anestesia ei poista hammashoitopelkoa, mutta nukutuksessa tehty hammashoito ikään kuin nollaa tilanteen ja hammashoidossa päästään uudelleen lähtötilanteeseen. Onnistumistarinoita näkee usein, ahdistava tilanne helpottuu, jonka seurauksena voidaan alkaa tavoitella tavanomaista hammashoitoa”, Alaniska kertoo.

Aina nukutukseen ei päädytä tai sille ei ole tarvetta. Akuuteissa tilanteissa hoito voi onnistua esilääkityksen avulla. ”Hoitotilanne voi helpottua jo rauhoittavan esilääkityksen avulla. Osalle pelkkä esilääkityskin voi riittää auttamaan hammashoitopelon kanssa.”

Hoitopäätökset tehdään asiakkaan kanssa ennen nukutusta

Tilanteen ei tarvitse olla välttämättä paha, jotta nukutushammashoitoon päädytään. ”Yleensä hampaiden tarkastus saadaan suoritettua ilman anestesiaa esilääkityksessä pelosta huolimatta. Nukutuksessa voidaan hoitaa pienikin määrä toimenpiteitä, jos tarve niin vaatii, sillä pienetkin ongelmat voivat ajan kanssa kasvaa suuriksi”, Alaniska sanoo.

Ennen nukutushammashoitoa hammaslääkäri keskustelee asiakkaan kanssa ja tekee hoitoarvion. Myös anestesialääkäri haastattelee asiakkaan ja selvittää soveltuvuuden nukutuksessa tehtävään hammashoitoon. Alaniska sanoo, että hammaslääkäri pyrkii ratkaisemaan asiat jo etukäteen ennen nukutusta: ”Kesken nukutuksen vaihtoehdoista ei pystytä luonnollisesti keskustelemaan, joten hoitopäätöksistä ja -linjauksista pyritään keskustelemaan asiakkaan kanssa etukäteen, jotta hammaslääkäri voi tehdä tarvittavia päätöksiä hoidon aikana.”

Anestesiahammashoidon jälkeen nukutuksesta toipuu nopeasti. Vastaanotolla on oltava kuitenkin saattaja mukana, eikä kotiin saa lähteä yksin. Myöskään autolla ajaminen ei onnistu hoidon jälkeen samana päivänä.

Nukutushammashoito Coronaria Hammasklinikoilla

Nukutushammashoitoa on saatavilla seuraavilla hammasklinikoillamme: Oulu Limingantulli, Kerava, Helsinki Kalevankatu, Nummela ja Hämeenlinna. Toimipaikkojen yhteystiedot näet täältä.

Jos olet kiinnostunut nukutushammashoidosta, varaa aika nukutushammashoidon konsultaatioon, jossa kartoitetaan nukutushammashoidon tarpeellisuus sekä annetaan kustannusarvio. Konsultaatiossa tehdään tarvittaessa myös hammastarkastus sekä otetaan röntgenkuvat.

Voit myös soittaa vastaanotollemme ja kysyä lisää palvelusta.

Coronaria Hammasklinikan hammaslääkäri Keijo Alaniska

Keijo Alaniska
johtava hammaslääkäri, suukirurgi