Hammaslääkäri ja asiakas keskustelevat hoitohuoneessa

Hammaslääkäripelko

Hammaslääkäripelko tai hammashoitopelko on varsin yleistä. Tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista tulee pelokkaana tai jännittyneenä hammaslääkärin vastaanotolle. Ymmärrys pelon syistä ja sen hoitokeinoista on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi.

Vaikka hammaslääkärillä käynti pelottaa tai jännittää, hampaita ei sen vuoksi kannata jättää hoitamatta. Hoitamattomista hampaista ja ikenistä voi kehittyä infektioita, jotka vaikuttavat koko kehon yleisterveyteen.

Kerro hammaslääkäripelosta heti – jo se auttaa

Ensin hoidetaan hammaslääkäripelko ja sitten vasta hampaat. On tärkeää kertoa hammaslääkärille pelostaan heti aluksi, jotta hän tietää ottaa pelkosi huomioon hoitoa suunnitellessa ja toteuttaessa. Useimpia asiakkaita auttaa jo se, että saa sanottua asian ääneen. Pelostaan ääneen kertomalla pelko voi helpottaa jo sen verran, että tarvittava hoito saadaan tehtyä.

Meillä voit myös varata ajan jännittäjän tai pelkäävän hammastarkastukseen, jolloin tieto asiasta menee sinua hoitavalle henkilölle jo etukäteen.

Jos hoito jännittää vieläkin, voidaan suun terveydenhoito aloittaa kevyemmällä toimenpiteellä. Ei siis tarvitse paikata hampaita ensimmäisellä käynnillä, vaan voidaan tehdä esimerkiksi tarkastus tai kevyt hampaiden puhdistus. Kevyempi hoito ja miellyttävä hoitokokemus auttavat vähentämään pelkoa. Sen jälkeen isommat toimenpiteet, kuten hampaan paikkaus, eivät jännitä enää niin paljon.

Esilääkitys ja puudutus vaihtoehtona

Jos hammashoito edelleen pelottaa, voidaan tarpeen mukaan hoidon tukena käyttää esimerkiksi rauhoittavaa esilääkitystä. Puudutukset toimivat nykyisin hyvin, joten kipua ei tarvitse pelätä. Jos varsinainen puudutus pelottaa, voidaan ien pintapuuduttaa esimerkiksi puudutusgeelillä ennen varsinaisen puudutuksen laittoa. Tällöin puudutuskaan ei satu.

Hammashoito nukutuksessa

Jos puudutuksenkin avulla tehtävä hoito tuntuu vielä ylivoimaiselta, on mahdollista tehdä hammashoito nukutuksessa. Teemme nukutusta vaativia hoitoja turvallisesti, kokemuksella ja ammattitaidolla. Jos haluat tietää lisää nukutushammashoidosta, soita klinikallemme ja kysy lisää. Toimipaikkojen yhteystiedot löydät täältä >

Tule sellaisena kuin olet ja suusi on

Me ymmärrämme, että hammaslääkärikäynnit voivat jännittää tai jopa pelottaa. Hammaslääkärimme ja hoitajamme osaavat ottaa tilanteesi huomioon. Meille uskallat tulla juuri sellaisena kuin olet.

Ota ensiaskel hammaslääkäripelon tai -jännityksen selättämiseen mainitsemalla asiasta jo etukäteen. Meillä voit varata ajan jännittäjän tai pelokkaan hammastarkastukseen. Näin tieto pelostasi tai jännityksestä menee sinua hoitavalle henkilölle jo etukäteen.

Rentoutusohjeita hammashoitoon tulevalle

  • Kerro jo aikaa varatessasi, että hammaslääkärissä käynti pelottaa ja totuttelet hammashoitoon. Voit myös kertoa haluavasi ensimmäisellä käyntikerralla vaikkapa vain tarkistuksen tai puhdistuksen.
  • Varaa käyntipäivänä riittävästi aikaa, jotta voit tehdä olosi mukavaksi odotushuoneessa esimerkiksi musiikkia kuunnellen omista kuulokkeista.
  • Kerro hammaslääkäripelostasi heti vastaanoton aluksi suuhygienistille tai hammaslääkärille, niin se osataan ottaa huomioon.
  • Kysy suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä erilaisista esilääkitys- ja puudutusvaihtoehdoista, esimerkiksi pintapuudutuksesta.
  • Kerro jo ajanvarauksen yhteydessä, jos olet kiinnostunut nukutushammashoidosta.
  • Muista hengittää syvään sekä odotustilassa että hammaslääkärin tuolissa.
  • Yritä rentouttaa kehoasi aktiivisesti, jos huomaat että jännität jotain kehon osaa.
Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Asiakaskokemuksia

"Minulla on ollut kova hammaslääkäripelko. Nyt kun olen tullut Coronarialle hammashoitoon, pelko on hälventynyt. Tänä päivänä en enää pelkää tulla hammaslääkäriin".

Katso videolta asiakkaidemme kertomana, millaista on hoidattaa suun ja hampaiden terveyttä hammasklinikoillamme.

Lue lisää hammaslääkäripelosta ja -jännityksestä