Hammaslääkäri ja hammashoitaja potilaan kanssa hoitohuoneessa

Hammaslääkäripelko

Hammaslääkäripelko tai hammashoitopelko on varsin yleistä. Suuri osa asiakkaista vähintäänkin jännittää hammaslääkärille tuloa. On tutkittu, että jopa puolet suomalaisista tulee pelokkaana hammaslääkärin vastaanotolle.

Hammaslääkäripelko on viime vuosina ollut paljon tutkimuksen kohteena. Ymmärrys pelon syistä ja sen hoitokeinoista on lisääntynyt merkittävästi. Hammaslääkäripelko on ikävä tunne, mutta sen takia hampaita ei kannata jättää hoitamatta. Hoitamattomista hampaista ja ikenistä voi kehittyä infektioita, jotka vaikuttavat koko kehon yleisterveyteen.

Kerro hammaslääkäripelosta heti – jo se auttaa

Ensin hoidetaan hammaslääkäripelko ja sitten vasta hampaat! On tärkeää kertoa hammaslääkärille pelostaan heti aluksi. Useimpia asiakkaita auttaa jo se, että saa sanottua asian ääneen. Pelostaan ääneen kertomalla pelko voi helpottaa jo sen verran, että tarvittava hoito saadaan tehtyä.

Jos hoito jännittää vieläkin, voidaan suun terveydenhoito aloittaa kevyemmällä toimenpiteellä. Ei siis tarvitse paikata hampaita ensimmäisellä käynnillä, vaan voidaan tehdä esimerkiksi tarkastus tai kevyt hampaiden puhdistus. Kevyempi hoito ja miellyttävä hoitokokemus auttavat vähentämään pelkoa. Sen jälkeen isommat toimenpiteet, kuten hampaan paikkaus, eivät jännitä enää niin paljon.

Voit kertoa jo ajanvarauksessa hammaslääkäripelostasi niin otamme asian mahdollisimman hyvin huomioon.

Esilääkitys ja puudutus vaihtoehtona

Jos hammashoito edelleen pelottaa, voidaan tarpeen mukaan hoidon tukena käyttää esimerkiksi rauhoittavaa esilääkitystä. Puudutukset toimivat nykyisin hyvin, joten kipua on turha pelätä. Jos varsinainen puudutus pelottaa, voidaan ien pintapuuduttaa esimerkiksi puudutusgeelillä ennen varsinaisen puudutuksen laittoa. Tällöin puudutuskaan ei satu.

Hammashoito nukutuksessa

Jos puudutuksenkin avulla tehtävä hoito tuntuu vielä ylivoimaiselta, on mahdollista tehdä hammashoito nukutuksessa. Teemme nukutusta vaativia hoitoja turvallisesti, kokemuksella ja ammattitaidolla.

Rentoutusohjeita hammashoitoon tulevalle

  • Kerro jo aikaa varatessasi, että totuttelet hammashoitoon, ja että haluat ensimmäisellä käyntikerralla vaikkapa vain tarkistuksen ja puhdistuksen.
  • Varaa käyntipäivänä riittävästi aikaa, jotta voit lueskella odotustilassa vaikka mukavaa lehteä tai kuunnella musiikkia omista kuulokkeista.
  • Painota mielessäsi, että hyvä suuterveys on koko kehosi parhaaksi ja terveydeksi.
  • Kerro hammaslääkäripelostasi heti vastaanoton aluksi suuhygienistille tai hammaslääkärille, niin se osataan ottaa huomioon.
  • Kysy suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä erilaisista esilääkitys- ja puudutusvaihtoehdoista, esimerkiksi pintapuudutuksesta.
  • Kerro jo ajanvarauksen yhteydessä, jos haluat hammashoidon nukutuksessa.
  • Muista hengittää syvään sekä odotustilassa että hammaslääkärin tuolissa.
  • Yritä rentouttaa kehoasi aktiivisesti, jos huomaat että jännität jotain kehon osaa.
  • Kuvittele itsesi hammaslääkärin tuolissa miellyttävään paikkaan. Aurinkolasit silmillä on helppo kuvitella itsensä vaikkapa aurinkorannalle, jossa aallot kohisevat ja aurinko paistaa lämpimästi.