Hammaslääkäri katsoo potilasta ja näyttää röntgenkuvaa hampaasta.

Suun ja hampaiden röntgenkuvat

Hampaista ja suusta otettavilla röntgenkuvilla voidaan havaita piileviä tulehduksia tai sairauksia, joita ei näe paljaalla silmällä tai tavallisella suun tarkastuksella. Yleisimmät ja käytössämme olevat röntgenkuvausmenetelmät ovat Bitewing- ja ortopantomografiakuvaus (OPTG) sekä kartiokeilatietokonetomografia (KKTT).

Bitewing-röntgenkuva

Bitewing-kuvan avulla voidaan havaita erityisesti hampaiden välissä tai paikkojen alla piileviä tulehduksia ja kariesta, joita ei paljaalla silmällä näe. Kuvan avulla voidaan arvioida hampaiden kunto sekä purennan tasapaino. Bitewing-kuva otetaan usein hammastarkastuksen yhteydessä.

Ortopantomografia (OPTG) röntgenkuva

Ortopantomografia eli OPTG tuottaa panoraamakuvan koko suun alueesta, joten sen avulla saadaan röntgenkuva koko hampaistosta sekä leuka-alueesta yhdellä kertaa.

OPTG-kuvan avulla voidaan arvioida hampaiston kunto sekä hampaiden kehityksen, hampaiden puuttumisten, hampaiden juurten ja luuston tilan. Se antaa hammaslääkärille yleiskuvan suun tilasta ja auttaa tunnistamaan mahdollisia ongelmia, joita ei välttämättä havaita yksittäisistä hampaista otetuissa röntgenkuvissa. OPTG-kuva otetaan esimerkiksi hampaiden oikomishoidon ja hammasimplanttihoidon suunnittelun yhteydessä. OPTG-kuvien ottamista varten tarvitaan hammaslääkärin lähete.

Kartiokeilatietokonetomografia (KKTT)

Kartiokeilatietokonetomografia eli KKTT on OPTG-röntgenkuvausta tarkempi ja yksityiskohtaisempi kuvantamismenetelmä, jonka avulla hampaistosta ja leuka-alueesta saadaan kolmiulotteinen eli 3D-kuva.

Kartiokeilatietokonetomografiaa käytetään apuna erityisesti hammasimplanttihoitojen, vaativien juurihoitojen sekä leuka-alueen sairauksien, kuten hammasperäisten kystien ja kasvaimien diagnosoinnissa. Se on erityisen hyödyllinen tilanteissa, joissa tarvitaan OPTG-kuvausta tarkempaa kolmiulotteista kuvaa hammasrakenteista ja ympäröivistä kudoksista. KKTT-röntgenkuvia varten tarvitaan erikoishammaslääkärin lähete. KKTT-kuvat on saatavilla tällä hetkellä Hämeenlinnan ja Kuusamon hammasklinikoillamme.

Milloin suun ja hampaiden röntgenkuvat otetaan?

Suun terveyden ammattilainen arvioi röntgenkuvien tarpeen sekä valitsee tilanteeseen sopivimman menetelmän. Suun alueen röntgenkuvat otetaan aina harkiten sekä ottaen huomioon asiakkaan hoidontarpeen ja terveydentilan.

Suun ja hampaiden röntgenkuvan hinta

Näet ajantasaiset hinnat hinnastostamme täältä.