naisella kadessa invisalign hammasraudat

Oikomishoito ja Invisalign

Hampaiden oikomishoito voidaan tehdä lapsille ja aikuisille. Oikomishoito on paikallaan hampaiden asentovirheiden vuoksi. Jos hampaiden tai leukanivelten asento ei ole optimaalinen, voi siitä aiheutua erilaisia kipu- ja puremisvaikeuksia.

Pääosin oikomishoito pyritään tekemään jo kasvuiässä noin 9-12-vuotiaana, jolloin hoito on helpompaa. Lasten hampaat vaihtuvat ja leuan kasvuun on helpompi vaikuttaa. Aikuisilla hoidon kesto on pidempi, sillä leukojen kasvu on jo pysähtynyt.

Oikomishoito on paikallaan hampaiden asentovirheiden vuoksi. Jos hampaiden tai leukanivelten asento ei ole optimaalinen, voi siitä aiheutua erilaisia kipu- ja puremisvaikeuksia. Hammaslääkäri tarkistaa purennan aina hammastarkastuksen yhteydessä. Silloin tarkistetaan mm. miten takahampaat purevat yhteen, miten etuhampaat purevat yhteen ja miten leukanivelet liikkuvat.

Usein oikomishoito tehdään myös esteettisistä syistä. Etualueen ristipurenta on sekä purentavirhe että aiheuttaa esteettisesti haittaa. Myös liian syvä purenta tai avopurenta voivat aiheuttaa esteettistä haittaa, mutta myös aiheuttaa kipua. Myös purentakiskolla voidaan hoitaa purennasta aiheutuvia rasituksia ja suojata hampaita.

Meiltä saat sekä arvion oikomishoidon tarpeesta että ammattitaitoisen hoidon suunnittelun ja toteutuksen.

Erilaiset oikomishoitotavat

Oikomishoitoa voidaan suorittaa usealla eri tavalla. Hoito perustuu aina tarkkaan hoitosuunnitelmaan. Oikomishoidossa käytettävät kojeet ovat joko kiinteitä tai irrotettavia. Kiinteitä oikomiskojeita ovat ns. hammasraudat, joita ei voi poistaa suusta hoidon aikana. Lisäksi osa on irrotettavia kojeita, jotka voit itse poistaa suusta esimerkiksi ruokailun ajaksi.

Irrotettavia eli itse poisotettavia oikomiskojeita käytetään hoidosta riippuen jatkuvasti tai pelkästään iltaisin ja öisin. Näillä voidaan esimerkiksi ohjata potilaan leukojen kasvua oikeaan suuntaan.

Vaikeissa oikomistapauksissa voidaan joutua turvautumaan kirurgiseen oikomishoitoon eli leikkaukseen. Toteutamme myös esteettistä kalvoilla tapahtuvaa Invisalign-oikomishoitoa osassa yksiköissämme.

Invisalign-oikomishoito

Invisalign on nopea ja huomaamaton oikomishoitomenetelmä, joka mahdollistaa kauniin hymyn helposti ja vaivattomasti. Invisalign-oikomishoidossa asiakkaalle tehdään hampaisiin huomaamattomat muoviset oikomiskalvot, joiden avulla hampaiden pienet asentovirheet oikenevat helposti. Hoitoa voidaan käyttää hampaiden ahtauden korjaamiseen ja hampaiden asentovirheiden korjaamiseen. Kalvoilla voidaan esimerkiksi pienentää isoja hammasvälejä tai korjata avo- tai ristipurentaa. Invisalign-oikomiskalvoilla voidaan korjata sekä ylä- että alahampaiden asentoa, ja tulokset voi huomata jopa kahden kuukauden kuluessa.

Invisalign-oikomishoito voidaan aloittaa terveeseen suuhun. Ennen hoidon aloitusta hoidetaan tarvittaessa hampaiden paikkaukset sekä muu mahdollinen perushoito. Hoidon aikana saat yksilölliset, läpinäkyvät oikomiskalvot, joita pidetään hampaiden päällä yötä päivää. Kalvot ovat irrotettavat, joten saat ne helposti pois suusta, ja voit syödä ja juoda normaalisti koko hoidon ajan.

Oikomiskalvot tehdään juuri sinun hampaillesi sopiviksi, joten ne istuvat hampaidesi päälle kuin läpinäkyvä suoja. Kiskojen vaihtoväli ja hoidon pituus määräytyvät yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan. Saat kerralla useamman kiskoparin mukaasi, joten voit vaihtaa kalvoja helposti, olitpa missä päin maailmaa. Hammaslääkärin tekemissä kontrolleissa käydään noin 6-8 viikon välein.

Voit varata ajan oikomiskonsultaatioon soittamalla ajanvarausnumeroomme tai varaamalla ajan sivuiltamme.

Hoidon hinta ja kesto

Oikomishoidon hinta ja kesto vaihtelee paljon lähtötilanteesta riippuen. Lapsilla oikomishoito kestää yleensä pari vuotta. Aikuisilla laajempi oikomishoito kestää noin 2-3 vuotta. Yksittäisen hampaan oikomishoito aikuisena voi onnistua muutamassa kuukaudessa.

Oikomishoidon hinta on luonnollisesti suurempi, jos pelkkä oikomishoito ei riitä, vaan joudutaan turvautumaan leuan kirurgisiin toimenpiteisiin. Lisätietoja ja alustavan arvion kustannuksista voit saada hammaslääkäreiltämme, kun tilanteesi on kartoitettu.

Kirurginen oikomishoito

Joskus pelkkä oikomishoito ei riitä, vaan hampaiden oikomiseen tarvitaan useamman eri erikoisalan yhteistyötä. Hoidossa voi olla mukana kirurgian ja protetiikan erikoishammaslääkäreitä. Tyypillinen esimerkki tällaisesta tilanteesta on leukojen välinen epäsuhta, synnynnäiset muutokset kuten puuttuvat hampaat tai ylilukuiset hampaat ja vaikeat purentavirheet kuten vaikea ahtaus tai virheellisessä asennossa puhkeavat hampaat. Hoidon suunnittelussa joudutaan ottamaan huomioon monta asiaa, joista tärkeimpänä on purennan toimintakyvyn säilyttäminen.

Hoida hampaita ja suuta hyvin oikomishoidon aikana

Oikomishoidon aikana on erittäin tärkeää puhdistaa hampaat hyvin. Kiinteän oikomiskojeen eli hammasrautojen väliin ja viereen saattaa helposti jäädä ruokajätettä, joka tulee puhdistaa huolellisesti. Harjaamiseen ja hammasrautojen puhdistamiseen tulee käyttää tavallista enemmän aikaa, jotta hampaat eivät reikiinny ja ikenet tulehdu. Irrotettava oikomiskoje otetaan puhdistuksen ajaksi pois suusta ja harjataan erikseen.

On olemassa myös erityisiä hammasharjoja ja sähköhammasharjan harjaosia, jotka on suunniteltu käytettäväksi erityisesti oikomishoidon aikana.