Hammaslääkäri katsoo potilasta ja ojentaa lasit.

Oikomishoito

Oikomishoito voidaan tehdä niin lapsille kuin aikuisille. Oikomishoito on syytä tehdä hampaiden asento- ja purentavirheiden vuoksi, mutta usein oikomishoito tehdään myös esteettisistä syistä. Jos olet kiinnostunut hampaiden oikomisesta, varaa aika oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatioon. Meiltä saat sekä arvion oikomishoidon tarpeesta että ammattitaitoisen hoidon suunnittelun ja toteutuksen.

Milloin hampaiden oikomishoitoon?

Hampaiden asentovirheet

Jos hampaiden tai leukanivelten asento ei ole optimaalinen, voi siitä aiheutua erilaisia kipu- ja puremisvaikeuksia. Hammaslääkäri tarkistaa purennan aina hammastarkastuksen yhteydessä. Silloin tarkistetaan mm. miten takahampaat purevat yhteen, miten etuhampaat purevat yhteen ja miten leukanivelet liikkuvat.

Esteettiset syyt

Oikomishoitoja tehdään paljon myös esteettisistä syistä. Etualueen ristipurenta on purentavirhe ja se aiheuttaa myös esteettisesti haittaa. Liian syvä purenta tai avopurenta voivat aiheuttaa esteettistä haittaa, mutta myös aiheuttaa kipua. Hampaiden asentovirheitä voidaan korjata oikomishoidolla. Purentakiskolla voidaan hoitaa purennasta aiheutuvia rasituksia ja suojata hampaita.

Ikä ei ole este

Oikomishoito sopii kaikenikäisille. Tavallisimmin oikomishoito pyritään tekemään jo kasvuiässä noin 9–12-vuotiaana, kun hampaat vaihtuvat pysyväksi ja leuan kasvuun on helpompi vaikuttaa. Ikä ei kuitenkaan estä oikomishoitoa aikuisillakaan ja nykyisin on myös olemassa esteettiseesti huomaamattomia vaihtoehtoja.

Oikomismenetelmät

Oikomismenetelmä valitaan aina yksilöllisesti hammaslääkärin kanssa – sinun tai lapsesi tarpeet ja toiveet huomioiden. Käytössä on useita eri vaihtoehtoja: perinteiset hammasraudat, huomaamattomat kalvot tai irrotettavat kojeet.

Irrotettavat oikomiskojeet

Irrotettavat kojeet tehdään yleensä muovista ja asetetaan paikalleen metalliosien avulla. Ne otetaan pois esimerkiksi syödessä ja hampaiden puhdistuksen ajaksi. Kojeita käytetään joko päivisin tai öisin hoitosuunnitelmasta riippuen – tuttu esimerkki on lasten niskavetolaite, joka ohjaa leukojen kasvua.

Hammasraudat

Kiinteät oikomiskojeet eli hammasraudat liimataan hampaiden pintaan. Niiden avulla hampaita ohjataan vähitellen oikeille paikoille kaarilangan ja pienten kumilenkkien avulla. Kaarilankaa säädetään säännöllisesti hammaslääkärikäynneillä.

Kalvo-oikominen

Läpinäkyvät oikomiskalvot tarjoavat lähes näkymättömän tavan suoristaa hampaita. Kalvot sopivat erityisesti lievien ja keskivaikeiden asentovirheiden hoitoon – ne ovat suosittuja erityisesti aikuisilla ja nuorilla. Kalvot ovat irrotettavia ja mukavia käyttää, mutta ne vaativat sitoutumista hoitoon.

Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Lasten oikomishoito - oikomishoidon tarpeen arviointi

Olisiko aika oikoa? Moni vanhempi miettii, tarvitseeko lapsi oikomishoitoa ja milloin olisi oikea aika oikomiselle. Oikomishoidon tarpeen arvioinnissa saat vastauksen ja hoitosuunnitelman.

Katso Mikon ja Topin kokemukset hammasklinikaltamme. Videolla myös oikomishoidon erikoishammaslääkärimme Anni Saarnio-Syrjäläinen kertoo lasten oikomishoidon tarpeen arviosta ja mitä käynnillä tapahtuu.

Varaa aika


Lapsiasiakas hammaslääkärin tuolissa oikomishoidon konsuultaatiossa.

Huolestuttaako lapsen tai nuoren purenta?

Jos epäilet, että lapsen tai nuoren purennassa voi olla jotain poikkeavaa, voit varata ajan oikomishoidon tarpeen arvioon. Vastaanotolla oikomiseen erikoistunut hammaslääkäri tarkistaa kasvojen ja leukojen välisiä suhteita sekä arvioi purentaa.

Arvio ei sido vielä hoidon aloittamiseen, mutta saat mukaasi alustavan hoitosuunnitelman ja kustannusarvion. Näin tiedät, mitä seuraavat askeleet voisivat olla – jos hoito osoittautuu tarpeelliseksi.

Varaa aika

Kalvo-oikominen

Kalvo-oikominen on huomaamaton oikomishoitomenetelmä, joka mahdollistaa kauniin hymyn helposti ja vaivattomasti. Kalvo-oikomishoidossa teemme asiakkaalle hampaisiin huomaamattomat muoviset oikomiskalvot, joiden avulla hampaiden pienet asentovirheet oikenevat helposti.

Hoitoa voidaan käyttää hampaiden ahtauden korjaamiseen ja hampaiden asentovirheiden korjaamiseen. Kalvoilla voidaan esimerkiksi pienentää isoja hammasvälejä tai korjata avo- tai ristipurentaa. Oikomiskalvoilla voidaan korjata sekä ylä- että alahampaiden asentoa, ja tulokset voi huomata jopa kahden kuukauden kuluessa.

Lue lisää kalvo-oikomisesta

Hammaslääkäri suorittamassa hampaan paikkausta

Kirurginen oikomishoito

Aina pelkkä oikomishoito ei riitä – joskus tarvitaan useamman erikoishammaslääkärin yhteistyötä. Mukana voi olla esimerkiksi kirurgian tai protetiikan asiantuntijoita.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi leukojen välinen epäsuhta, synnynnäiset hampaiden poikkeavuudet tai vaikeat purentavirheet, kuten voimakas ahtaus tai virheasennossa puhkeavat hampaat.

Hoidon suunnittelussa otetaan huomioon monta asiaa, joista tärkeimpänä on purennan toimintakyvyn säilyttäminen.


Kuinka kauan oikomishoito kestää?

Oikomishoidon kesto riippuu muun muassa purentavirheen tyypistä, valitusta hoitomenetelmästä ja potilaan iästä. Konsultaatiokäynnillä saat arvion juuri sinun tai lapsesi tilanteeseen sopivasta hoidon kestosta.

Lapsilla

Lapsilla oikomishoito kestää yleensä noin kaksi vuotta. Hoidon pituuteen vaikuttavat muun muassa pysyvien hampaiden puhkeaminen ja leukojen kasvu. Jos kyseessä on luustoperäinen purentavirhe, hoitoa voidaan jatkaa pituuskasvun päättymiseen saakka.

Aikuisilla

Aikuisilla hoidon kesto vaihtelee paljon. Pienet korjaukset, kuten yksittäisen hampaan oikaisu, voivat onnistua muutamassa kuukaudessa. Laajemmat hoidot kestävät yleensä 2–3 vuotta.

Ylläpitovaihe eli retentio

Aktiivisen hoidon jälkeen seuraa ylläpitovaihe, jonka tavoitteena on estää hampaita palaamasta entiseen asentoonsa. Ylläpitoon käytetään joko irrotettavaa levyä tai hampaiden taakse kiinnitettävää retentiolankaa. Tämä vaihe kestää tyypillisesti 1–2 vuotta – ja joskus pidempäänkin.


Oikomishoidon hinta

Oikomishoidon hinta määräytyy yksilöllisesti – siihen vaikuttavat muun muassa purentavirheen laajuus, valittu hoitomenetelmä ja hoidon kesto. Yhtä kiinteää hintaa ei siis voida antaa etukäteen, vaan jokaiselle asiakkaalle laaditaan oma hoitosuunnitelma. Saat aina kustannusarvion ennen hoidon aloittamista. Näin tiedät, mitä hoito maksaa – ilman ikäviä yllätyksiä.

OikomishoitoHinnat alkaen
Oikomishoidon suunnittelukäynti120-179 €*
Oikomishoitojen hinta on yksilöllistä

*Suunnittelukäynnin hinta vaihtelee käynnin keston ja laajuuden mukaan. Laaja suunnittelukäynti sisältää kokonaishoidon suunnittelun ja laajan kokoleuan röntgenkuvan. Suunnittelukäynnillä hammaslääkärisi pystyy antamaan hinta-arvion oikomishoidosta.

Meillä Coronaria Hammasklinikalla on joustavia maksuvaihtoehtoja mm. Resurs Bankin Coronaria tilillä, jolla voit maksaa erissä. Tutustu maksuvaihtoehtoihimme>

Säännöllinen puhdistus ja ohjeiden noudattaminen ovat tärkeä osa hoitoa

Hammasrautojen kanssa suuhygieniasta on syytä pitää erityisen hyvää huolta – huolellinen puhdistus ehkäisee reikiintymistä ja ientulehdusta.

Kiinteän oikomiskojeen eli hammasrautojen väliin ja viereen saattaa helposti jäädä ruokajätettä, joka tulee puhdistaa huolellisesti. Harjaamiseen ja hammasrautojen puhdistamiseen tulee käyttää tavallista enemmän aikaa, jotta hampaat eivät reikiinny ja ikenet tulehdu. Irrotettava oikomiskoje otetaan puhdistuksen ajaksi pois suusta ja harjataan erikseen.

On olemassa myös erityisiä hammasharjoja ja sähköhammasharjan harjaosia, jotka on suunniteltu käytettäväksi erityisesti oikomishoidon aikana. Saat meiltä vinkit arkeen sopivaan puhdistukseen.

Tutustu myös näihin: