Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Usein kysyttyjä kysymyksiä Oma väylä -kuntoutuksesta

  1. Yleistä kuntoutuksesta
  2. Kuntoutuksen aloitus
  3. Hakeminen kuntoutukseen

Yleistä kuntoutuksesta

Miksi minun pitäisi valita juuri Coronarian Oma väylä -kuntoutus?

Moniammatillisissa tiimeissämme on monipuolista kokemusta omaavia työntekijöitä, joilla on kokemusta neuropsykiatrisista oirekuvista. Neuropsykiatrian lisäksi kuntouttajillamme on osaamista mm. kognitiivisista työskentelytavoista ja lyhytterapiasta.

Tapaamiset voidaan järjestää joustavasti niin, että ne sopivat nuoren arkeen ja tarvittaessa apu tulee kotiin asti. Isona kuntoutuksen toimijana laatukriteerimme yltävät hyvälle tasolle.

Paljonko kuntoutus maksaa? 

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Mitä tapaamisissa tehdään?

Kuntoutuksen sisältö muodostuu asiakkaan ja tiimin yhteistyöstä. Kuntoutusta kohdennetaan asiakkaan tavoitteiden mukaan. Kuntoutuksessa on sekä toiminnallisuutta että keskustelua. Keskiössä voi olla opiskeluun, työelämään, vapaa-aikaan tai esim. sosiaalisiin suhteisiin liittyviä teemoja ja menetelmiä. Tapaamisilla voidaan esimerkiksi harjoitella ajanhallintaa ja suunnitella yhdessä viikkokalenteria, keskustella omaan elämään liittyvistä haasteista ja vahvuuksista sekä opetella erilaisia rentoutumisharjoituksia.

Kauanko yksi käynti kestää?

Yksi kuntoutustapaaminen voi kestää 60 tai 90 minuuttia. Sovitte ajan työntekijän kanssa aina yhdessä. Jos tulee tarve yhdistää kaksi käyntiä, niin voitte tavata myös 2h kerrallaan. Ryhmäkäynnit vaihtelevat 1-2h välillä.

Ketä minä tapaan kuntoutuksessa?

Kuntoutuksesta vastaa moniammatillinen tiimi. Jokainen kuntoutuja saa omaohjaajan, joka on ensisijainen yhteistyötaho kuntoutuksen aikana. Omaohjaajan lisäksi tapaat psykologin sekä omaohjaajan työparin. Omaohjaajana voi toimia toimintaterapeutti, sairaanhoitaja, sosionomi tai kuntoutuksenohjaaja.

Onko työntekijöillä kokemusta neuropsykiatrisista asiakkaista?

Kyllä. Moniammatillisissa tiimeissämme on monipuolista kokemusta omaavia työntekijöitä, joilla on kokemusta neuropsykiatrisista oirekuvista.

Voinko vaikuttaa kenet saan omaohjaajaksi?

Ensimmäisessä yhteydenotossa kysymme toiveitasi ja voit myös esittää toiveita omaohjaajasi suhteen. Omaohjaajillamme on erilaista osaamista ja pyrimme valitsemaan omaohjaajasi tarpeidesi mukaisesti. Meillä voi myös käydä paikan päällä tutustumassa yksikköön, jossa tapaamisia järjestetään. 

Onko läheisen pakko osallistua?

Ei ole. Asiakas itse määrittelee, osallistuuko hänen läheisensä kuntoutukseen ja millä tavoin. Asiakkaan omille käynneille voi asiakkaan toiveesta osallistua myös läheinen (puoliso, vanhempi tms.) yhdessä asiakkaan kanssa. Ainoastaan alle 18-vuotiaan vanhempia tai huoltajia voidaan tavata ilman asiakasta.

Onko Oma väylässä jotkin tarkat aloitusajankohdat?

Ei ole. Voit hakea Oma väylä -kuntoutukseen milloin vain ympäri vuoden. Tapaamiset alkavat aina yksilöllisesti päätöksen saapumisen jälkeen.

Voiko Oma väylää tehdä etänä?

Voi osittain. 13 Oma väylä käyntiä voi tehdä etänä. Meille tärkeintä on kuitenkin, miten asiakas tapaamisia toivoo, emme tee etäkäyntejä, jos asiakas ei niitä toivo tai hänellä ei ole valmiutta niihin.

Onko ryhmiin pakko osallistua?

Oma väylä -kuntoutukseen kuuluu 10 ryhmäkertaa. Ryhmien koko on 3-8 asiakasta, tarvittaessa ryhmän koko voi olla kaksi asiakasta. Moniammatillinen tiimi on tukenasi ryhmiin osallistumisessa ja ne rakennetaan asiakkaille mahdollisimman sopiviksi. Voit käyttää aikaa myös yksilökäynneillä omaohjaajan kanssa aikaa siihen, mikä tekisi ryhmän juuri sinulle sopivaksi.

Olen harkinnut myös psykoterapiaa, miten Oma väylä -kuntoutus käytännössä eroaa psykoterapiasta?

Oma väylä -kuntoutus jalkautuu enemmän arkeesi, tuoden sinne käytännön keinoja ja työkaluja kun taas psykoterapia keskittyy mielenterveyden haasteisiin. Nämä palvelut eivät pois sulje toisiaan eli voit hakea ja käydä samaan aikaan kuntoutuspsykoterapiassa Oma väylän rinnalla.

Kuntoutuksen aloitus

Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin 4-8 viikkoa, joskus jopa pidempään ja joskus päätös saattaa tulla nopeammin. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut"). Myös Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta voi suoraan tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa, puh. 020 692 205.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä, kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen kuntoutuksesta?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta paperisen päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille. Olemme sinuun yhteydessä kahden viikon kuluessa siitä, kun päätös on saapunut meille Coronarialle. Moniammatillisen tiimisi työntekijä laittaa sinulle puhelinsoittoaikaa tekstiviestillä ja soittaa sitten sovittuna ajankohtana.

Lapseni on saanut päätöksen Oma väylään, milloin minuun vanhempana ollaan yhteydessä?

Olemme lähtökohtaisesti aina yhteydessä asiakkaaseen itseensä, jollei hakemuksessa ole erikseen muuta toivottu. Kun pääsemme asiakkaan kanssa alkuun, niin hänen luvallaan voimme olla yhteydessä myös hänen nimeämiinsä läheisiin. Mikäli emme saa asiakasta kiinni ja hänen läheistensä yhteystiedot löytyvät hakemuksesta, yritämme tavoittaa asiakasta läheisenkin kautta.

Hakeminen kuntoutukseen

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa esim. oma hoitava lääkärisi tai terveyskeskus-, työterveys-, opiskeluterveydenhuollon- tai yksityisen lääkäriaseman lääkäri.

Voinko hakea kuntoutukseen ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös Oma väylässä perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.

Mitkä ovat kuntoutuksen hakukriteerit?

Hakijalla on todettu asianmukaisen diagnostisen arvion perusteella jokin seuraavista neuropsykiatrisista diagnooseista:

• ADHD
• ADD
• Autisminkirjon häiriö

Lisäksi hakijalla tulee olla haasteita jollakin elämän osa-alueella esim. opiskelu, työelämä, arjenhallinta tai sosiaalinen vuorovaikutus.

Pitääkö minun asiakkaana olla yhteydessä Coronariaan ennen kuin haen teille kuntoutukseen? Hakemus kun tehdään Kelan kautta ja siihen täytyy itse valita palveluntarjoaja.

Ei tarvitse, Kela on tietoinen vapaista paikoista ja on asiakkaaseen yhteydessä mikäli meillä olisi täyttä.

Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisessä voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa. Puh. 010 525 8801.
Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi: puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16), Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta
Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää: https://www.kela.fi/varaa-aika

Maksaako Oma väylä -kuntoutus tai saanko siitä kuntoutusrahaa?

Oma väylä -kuntoutus on sinulle maksutonta harkinnanvaraista kuntoutusta. Mitään kuluja sinulle ei matkojen lisäksi Oma väylästä tule.

Voit saada Kelasta matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista. Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo kuten linja-auto tai juna. Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, voit saada korvausta esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä. Maksat jokaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta loppuvuoden matkoista.
Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Oma väylä -kuntoutuksessa voit saada kuntoutusrahaa yksittäiseltä käynniltä, jos se matkoineen ylittää 4 tuntia. Lisätietoja kuntoutusrahasta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha