Hammaslääkäri katsoo potilasta ja ojentaa lasit.

Hammaslääkärijännitys on normaalia ja siitä kannattaa mainita jo aikaa varatessa

Artikkelit Hammaslääkäripelko

Monia hammaslääkäriin meno alkaa jännittää jo edellispäivänä tai viimeistään saman päivän aikana. Odotushuoneessa mahassa möyrii ja kädet hikoavat, vaikka tiedossa olisi rutiinitarkastus. Toiselle pelkkä hammaslääkäristä puhuminen voi aiheuttaa pahaa oloa. Vaikka jännittäminen onkin luonnollinen reaktio, voi siitä olla myös harmia.

”Yli puolet aikuisväestöstä jännittää hammaslääkäriä. On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan jopa yli 80 % aikuisista jännittää jossain vaiheessa elämäänsä hammaslääkäriä”, sanoo Coronaria Hammasklinikoiden johtava hammaslääkäri Antti Peteri.

Jännitykselle on yhtä monta erilaista syytä kuin on jännittävää ihmistäkin:

”Toisia voi jännittää yksittäinen toimenpide tai kokonaisuutena koko vastaanottokäynti. Usein jännitys juontaa juurensa johonkin aiempaan kokemukseen. On myös ihmiselle luontaista jännittää itselle outoja tilanteita”, Peteri toteaa.

Ota jännitys puheeksi jo vastaanottoaikaa varatessa

Jännityksen tai pelon myöntäminen ja puheeksi ottaminen ovat Peterin mukaan parasta hoitoa jännittävälle.

Siinä vaiheessa, kun jännityksestä kertoo vastaanotolla tai jo aikaa varatessa, on jo astunut kynnyksen yli kohti helpompaa hammaslääkärikäyntiä.

Coronaria Hammasklinikoille on mahdollista varata jännittäjälle tai pelokkaalle tarkoitettu hammastarkastus, jolloin tieto jännityksestä tai pelosta menee jo etukäteen vastaanottavalle hammaslääkärille.

Hammaslääkärijännitys on normaalia ja inhimillistä

Hammaslääkäri Antti Peteri, Coronaria Hammasklinikka.

Peteri peräänkuuluttaa erityisesti hammaslääkärin osaamista. Hyvä hammaslääkäri hyväksyy sen, että potilasta voi jännittää, eikä väheksy hänen tuntemuksiaan. Viisi minuuttia kestävä hammaslääkärin mielestä helppo toimenpide voi olla jännittävälle potilaalle ylitsepääsemätön asia.

”Hammaslääkäri on kuljettaja, joka kertoo potilaalle, minne seuraavaksi ollaan menossa. Jännitystä lievittää se, että potilas tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Potilas ei aina uskalla keskeyttää hammaslääkärin työtä kysymällä. Puhuminenkin voi olla hankalaa, jos suussa on jo instrumentteja. Siksi hammaslääkärin rooli on kertoa aktiivisesti ennen hoitoa ja sen aikana, mitä potilaan suussa tapahtuu.”

Tiimityön merkitys vastaanotolla on suuri. Työparina hammaslääkäri ja -hoitaja voivat tsempata jännittävää. "Tiiminä on tärkeää tehdä potilaalle olo, että tästä selvitään. On normaalia ja inhimillistä jännittää."

Hammaslääkärijännitys on sukua pelolle ja häpeälle

Normaali jännittäminen ei estä Peterin mukaan hammaslääkärikäyntejä tai jännittävien toimenpiteiden tekemistä. Jännitys on kuitenkin sukua hammaslääkäripelolle ja hammashäpeälle. Kovasti jännittävä voi alkaa pelkäämään hammaslääkäriin menemistä niin, että jättää menemättä vastaanotolle ajoissa. Tällöin suu voi mennä huonompaan kuntoon, joka puolestaan alkaa hävettää potilasta, jolloin kierre on valmis.

”Minun hoitotuolissani aletaan puhua hammaslääkäripelosta siinä vaiheessa, kun hammaslääkäriin jätetään menemättä tai jokin toimenpide pelottaa niin paljon, että sitä ei anneta tehdä. Myös pelkoon auttaa usein puhuminen ja luottamussuhteen rakentaminen hammaslääkäriin”, Peteri sanoo.

Myös häpeä omista hampaista voi pitkittää hakeutumista hammaslääkärin vastaanotolle.

Potilasta voi hävettää esimerkiksi se, että tarkastuksissa ei ole tullut käytyä säännöllisesti. Silloin alkaa jännittää myös hammaslääkärin reaktio pitkään käyntiväliin ja moni voi pelätä, että hammaslääkäri moittii käymättömyydestä.

Kenenkään ei tarvitse hävetä omia hampaitaan

”Vastaanotolla ei tulisi keskittyä voivottelemaan mennyttä vaan keskittyä siihen, että potilas on nyt paikalla ja häntä voidaan auttaa. Aina ahkerinkaan hampaidenhoito ei pelasta hammaskiveltä tai reikiintymiseltä, joten suun terveyttä ei kannata laiminlyödä jättämällä hammaslääkärikäyntejä väliin.”

Osa häpeää myös hampaidensa ulkonäköä. Taustalla voi olla esimerkiksi koulukiusaamista tai ajatus siitä, että hymyn tulisi olla täydellisen tasainen ja valkoinen.

”Terve suu on eri asia kuin täydellisen valkoinen hammasrivistö. Terve suu ei aiheuta kipua ja toimii niin kuin pitääkin, mutta ei välttämättä näytä täydelliseltä”, Peteri toteaa 17 vuoden hammaslääkärin kokemuksellaan.

Hammastarkastus 59 €

Miksi reikiä yhä vain tulee ja miten kierteen voisi katkaista? Kysy hammaslääkäriltä! ​Jos sinua askarruttaa jokin suussasi, kannattaa asia ottaa puheeksi hammaslääkärin kanssa. Hän on sinun suusi asiantuntija ja voi auttaa sinua hoitamaan suutasi juuri sinulle sopivalla tavalla. ​

Hammastarkastus nyt 59 €.

Tule sellaisena kuin olet ja suusi on

Me ymmärrämme, että hammaslääkärikäynnit voivat jännittää tai jopa pelottaa. Hammaslääkärimme ja hoitajamme osaavat ottaa tilanteesi huomioon. Meille uskallat tulla juuri sellaisena kuin olet.

Ota ensiaskel hammaslääkärijännityksen tai -pelon selättämiseen mainitsemalla asiasta jo etukäteen. Meillä voit varata ajan jännittäjän tai pelokkaan hammastarkastukseen. Näin tieto pelostasi tai jännityksestä menee sinua hoitavalle henkilölle jo etukäteen.

Joko luit nämä?