Eroon hammaslääkäripelosta – Mervin tarina

Artikkelit Asiakaskokemus Hammaslääkäripelko

”Tiesin koko ajan mitä seuraavaksi tapahtuu.” – Mervi pääsi eroon hammaslääkäripelosta Coronaria Hammasklinikan lempeiden ammattilaisten avulla.

Mervin, 49, hammaslääkäripelko juontaa juurensa lapsuudesta. Vasta pari vuotta sitten pelko helpottui, kun hän päätyi istumaan Coronarian hammaslääkärin hoitotuoliin. Mervin hampaat ovat tätä nykyä hyvässä kunnossa, ja hoitotasapainon myötä hammassärytkin ovat loppuneet.

Kouluikäisenä Mervi kävi kotipaikkakunnallaan säännöllisesti hammaslääkärillä, joka näytti lapsen silmissä pelottavalta isolta mieheltä. Muistot pelottavasta hammaslääkäristä jäivät elämään Mervin mieleen vielä aikuisiälläkin.

”Aloin välttelemään hammaslääkäriin menoa, koska se tuntui paikkanakin pelottavalta. Lykkäsin hammaslääkärikäyntejä, kunnes hammassäryn vuoksi oli aivan pakko mennä. Muuten en yksinkertaisesti uskaltanut vain mennä”, Mervi kertoo.

Mervi arvelee, että hänen hammaslääkäripelkonsa pohjimmainen syy oli se, että hänelle ei kerrottu, mitä hammaslääkärissä tehdään.

Ensin vain juteltiin rauhassa hammaslääkärin kanssa

Aiemmin vain pakon edessä hammaslääkäriin mennyt Mervi päätyi Coronaria Hammasklinikalle sen jälkeen, kun hänen hammashoitajana työskentelevä tyttärensä totesi tilanteen näyttävän siltä, että hoitoon on pakko mennä.

Sitten vain päätin, että nyt on ihan pakko mennä hoitamaan hampaat kuntoon.

Jo aikaa varatessaan Mervi ilmoitti kärsivänsä hammaslääkäripelosta. Aiemmin hän ei ollut maininnut pelostaan hammaslääkäriin mennessään. Kun asia oli vastaanotolla tiedossa etukäteen, oli ensimmäinen käyntikin Merville positiivinen kokemus.

Minulle luvattiin, että mikään ei käy kipeää, eikä mitään tehdä pakolla.

Ensimmäistä kohtaamista hammaslääkärin kanssa Mervi kuvailee lempeäksi: ”Istuin penkkiin ja ensin vain juteltiin rauhassa. Sen jälkeen katsottiin suuhun ja tarkastettiin hampaat.” Mervi arvosti erityisesti sitä, että häneltä kysyttiin, saako suuhun katsoa ja vieläkö hän jaksaa ja kestää toimenpiteet.

”Lapsuudessa en tiennyt hammaslääkärissä, mitä tapahtuu. Nyt minulle selitettiin koko vastaanoton ajan, mitä tehdään ja mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.”

Kun Mervi pysyi kärryillä siitä, mitä hammaslääkäri tekee, helpotti hammaslääkäripelkokin vähitellen.

”Jännitän vieläkin, mutta en enää pelkää”

Tällä hetkellä Mervin hampaat ovat hyvässä kunnossa. Coronaria Hammasklinikalla häneltä on paikattu yksi hammas, poistettu hammaskiveä ja yksi viisaudenhammas. Aiemmin hammastarkastuksia vältellyt Mervi käy nyt säännöllisesti tarkastuksissa.

”Hammassärkyjä ei ole ollut enää lainkaan. Viimeksi, kun kävin tarkastuksessa, niin kaikki oli suussa hyvin.”

Hammaslääkäripelosta Mervi kertoo päässeensä vähitellen yli: ”Olen sellainen joka paikan jännittäjä ja jännitän aina uusia tilanteita. En oikein ymmärrä, miten siitä hammaslääkäristä tulikin niin iso mörkö. Nyt minua ei kuitenkaan enää pelota.”

Muille hammaslääkäripelosta kärsivälle Mervi suosittelee Coronaria Hammasklinikkaa lämpimästi. ”Todellakin kannustan hakeutumaan hoitoon Coronarialle.”

Tule sellaisena kuin olet ja suusi on

Me ymmärrämme, että hammaslääkärikäynnit voivat jännittää tai jopa pelottaa. Jännitys ja pelko on normaalia ja inhimillistä. Hammaslääkärimme ja hoitajamme osaavat ottaa tilanteesi huomioon. Meille uskallat tulla juuri sellaisena kuin olet.

Ota ensiaskel hammaslääkäripelon tai -jännityksen selättämiseen mainitsemalla asiasta jo etukäteen. Meillä voit varata ajan jännittäjän tai pelokkaan hammastarkastukseen. Näin tieto pelostasi tai jännityksestä menee sinua hoitavalle henkilölle jo etukäteen.

Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Asiakaskokemuksia

"Minulla on ollut kova hammaslääkäripelko. Nyt kun olen tullut Coronarialle hammashoitoon, pelko on hälventynyt. Tänä päivänä en enää pelkää tulla hammaslääkäriin".

Katso videolta asiakkaidemme kertomana, millaista on hoidattaa suun ja hampaiden terveyttä hammasklinikoillamme.

Haluatko lukea lisää?