Kestävämpi ja kauniimpi hymy keraamisilla paikoilla ja kruunuilla

Artikkelit Keraamiset paikat Keramia

Keraamista paikkaa tai -kruunua on hyvä harkita silloin, kun korjattava hammas kaipaa erityistä kestävyyttä tai paikkaus tehdään näkyvälle paikalle. Luonnollisen näköistä täytettä tai kruunua ei juuri erota tavallisesta hampaasta. Coronaria Hammasklinikalla työskentelevä proteetikko ja purentafysiologi Timo Kallio tekee työssään paljon keramiaa ja kertoo, missä tilanteissa sen käyttö on perusteltua.

Proteetikko ja purentafysiologi Timo Kallio

”Keramiaa on käytetty pitkään hampaissa. Tänä päivänä eniten käytetty materiaali on lasikeramia, mutta muitakin materiaaleja on käytössä kuten esimerkiksi erittäin vahva zirkonia. Sitä käytetään muun muassa keraamisten siltojen runkomateriaalina. Keramia on materiaalina huomattavasti kestävämpi ja esteettisempi kuin esimerkiksi yhdistelmämuovi. Kova pinta on liukkaampi ja sileämpi, jolloin se on helpompi pitää puhtaana”, Kallio kertoo.

Keramia valitaan usein paikkamateriaaliksi laajasti paikattuihin takahampaisiin. Kallion mukaan keramia soveltuu myös etuhampaisiin, kun tehdään kruunuja ja omaa hammasta tarvitsee peittää enemmän. Juurihoidetuissa ja laajasti paikatuissa hampaissa keramia on varteenotettava paikkamateriaali, koska keraaminen paikka tai kruunu suojaa haurasta herkästi murtuvaa hammasta.

Keraaminen paikka voi kestää paikallaan jopa loppuelämän ajan

Keraamiset paikat valmistetaan suun ulkopuolella, mikä tekee niistä kestävämpiä kuin muovipaikat.

”Keraaminen paikka ei kutistu, koska paikka valmistetaan suun ulkopuolella. Muovipaikat kovetaan suussa, mikä aiheuttaa muovipaikkaan kovettumiskutistumista. Kovettumiskutistuminen lisää riskiä saumavuodolle, mikä voi johtaa puolestaan paikan irtoamiseen tai sekundaarikarieksen syntymiseen paikan viereen”, Kallio kertoo.

Myös oma hammas paikan ympärillä kestää hyvin keramian kanssa:

”Usein ongelmana on, että paikka kestää, mutta oman hampaan seinämät alkavat murentua sen ympäriltä. Keramialla tätä voidaan hallita ja oma hammas kestää paremmin.”

Kustannuksiltaan keraaminen paikka on hieman hintavampi kuin tavallinen muovipaikka. Se ei kuitenkaan irtoa ja lohkea niin helposti, kuten normaali hammaspaikka, vaan voi kestää paikallaan jopa vuosikymmenten ajan.

Keraamiset paikat ja kruunut valmistetaan vastaanotolla ja laboratoriossa

Hoitokertojen määrä vaihtelee keraamisissa paikoissa ja kruunuissa sen mukaan tehdäänkö paikka tai kruunu vastaanotolla vai hammaslaboratoriossa. Keraamisia paikkoja ja kruunuja tekevät niin yleishammaslääkärit kuin proteetikotkin.

”Jos vastaanotolla on Cerec-laitteisto, voidaan paikka tai kruunu tehdä yhdellä käyntikerralla. Hammaslääkäri valmistaa jyrsimen avulla valmiin paikan hammasklinikalla, minkä jälkeen täyte liimataan muovisementillä paikalleen”, Kallio kertoo.

Laboratoriossa valmistettavaa keraamista täytettä tai kruunua varten hammas preparoidaan rakennetta varten ja se skannataan tai jäljennetään perinteiseen tapaan. Laboratoriossa valmistettavassa paikassa menee noin viikko, joten väliajaksi hampaaseen tehdään väliaikainen paikka.

”Suurin ero vastaanotolla ja laboratoriossa tehtävillä paikoilla ja kruunuilla on kestävyys ja hinta. Laboratoriossa teetetty on hieman hinnakkaampi, mutta toisaalta kestävämpi, sillä materiaalia voidaan käsitellä enemmän. Vastaanotolla tehtynä keraamisen täytteen hinta lähtee 450 eurosta ylöspäin ja laboratoriossa valmistetut paikat maksavat noin 600 eurosta ylöspäin”, Kallio toteaa.

Voisiko keraaminen kruunu olla myös ratkaisu sinulle?

Jos haluat kysyä lisää keraamisista täytteistä, älä epäröi ottaa yhteyttä. Suun terveyden ammattilaisemme vastaavat mielellään kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Löydät toimipaikkojen yhteystiedot täältä.

Voit myös varata ajan konsultaatioon, jossa voit keskustella asiantuntijamme kanssa juuri sinulle sopivista ratkaisuista.

  • Valitse nettiajanvarauksesta erikoisalaksi: Konsultaatiot
  • Valitse palveluksi: Konsultaatio, proteettiset- ja purentafysiologiset hoidot.

Keraamisen täytteen hinnan näet hinnastostamme, täältä.

Lisää lukemista keramiasta