Kolme naista istuvat puiston penkillä ja hymyilevät.

Keraaminen paikka on pitkän tähtäimen sijoitus suun terveyteen

Artikkelit Esteettinen hammashoito Hammaslaminaatti Keraamiset paikat

Kun hammas vaivaa, sitä on vaikeaa olla ajattelematta. Värjäymät, asentovirheet tai puuttuvat hampaat saavat monet välttelemään tai piilottelemaan hymyään, millä on yllättävän suuri vaikutus yleisilmeeseen ja mielialaan. Useaan kertaan paikatut, aina vain huonompaan kuntoon menevät hampaat ovat työläitä hoitaa ja johtavat usein asento- ja purentavirheisiin. Ratkaisu näihin ja moneen muuhun ongelmaan voi löytyä hammaskeramiasta.

Keramiasta kestäviä ja esteettisiä lopputuloksia hampaisiin

Keraamisia materiaaleja on käytetty hampaiden korjauksessa jo satoja vuosia, ja viime vuosikymmeninä niiden ominaisuuksia on kehitetty huimasti. Nykyään keraamiset materiaalit ovat erittäin lähellä oman hampaan ominaisuuksia, kuten lujuutta ja väriä eikä sitä erota alkuperäisestä hampaasta. Keraamisia materiaaleja käytetään mm. paikoissa, kruunuissa ja laminaateissa.

Kestävyytensä vuoksi keramia sopii varsinkin pahoin vaurioituneiden, esim. juurihoidettujen ja kovassa kulutuksessa olevien poskihampaiden paikkaamiseen. Myös vanhoja, tummia paikkoja voi korvata keraamisilla materiaaleilla. Keraamiset rakenteet ovat jonkin verran muita materiaaleja kalliimpia, mutta voivat kestää kymmeniä vuosia ja säilyttävät värinsä toisin kuin muovista valmistetut täytteet. Kertasijoituksella voi myös välttää kalliita uudelleenkorjauksia ja mahdollisia kulumisista ja lohkeamista aiheutuvia purentaongelmia.

Kruunut ja laminaatit korjaavat laajoja alueita kerralla

Keraamisilla kruunuilla voidaan korjata erilaisia vaurioita kuten lohkeamia ja kulumia, mutta myös väri- ja asentovirheitä. Kruunuja käytetään myös pysyvissä puuttuvia hampaita korvaavissa rakenteissa, kuten silloissa ja implanteissa.

Keraaminen laminaatti on hampaan pinnalle asetettava rakenne, jota kutsutaan myös kuoreksi. Näillä voidaan korjata hampaan vaurioita sekä väri- ja asentovirheitä, ja tämä yleensä onkin tehokkain tapa saavuttaa esteettinen kokonaisvaikutelma hampaiden etualueelle. Laminaattihammas on mahdollista tehdä kelle tahansa, kunhan hammas on riittävän terve, purennassa ei ole ongelmia ja kotihoito on kunnossa. Oikein tehtynä ja hyvällä hoidolla laminaatit kestävät 25-30 vuotta, tällöinkin uusintatarve johtuu usein iän tuomista ienmuutoksista.

Yksilöidyt keraamiset täytteet hammasklinikoilta

Hampaiden alueen keraamiset rakenteet kannattaa teettää asiantuntevalla hammaslääkärillä. Me Coronaria Hammasklinikoilla suunnittelemme keraamiset täytteet aina yksilöllisesti potilasta kuunnellen. Henkilökuntamme on erityiskoulutettua ja meiltä löytyy laajasti kokemusta esteettisestä hammashoidosta. Kysy lisää lähimmältä Hammasklinikaltasi!

Otto Kormi,
Vastuuhammaslääkäri