Lähikuva punahiuksisesta naisesta.

Afta ja muut limakalvosairaudet

Afta on suun limakalvoille ilmestyvä, valkoiselta laikulta näyttävä haavauma. Afta voi olla hyvinkin kipeä, mutta se on kuitenkin vaaraton.

Afta eli limakalvohaavauma on kipeä mutta vaaraton

Aftojen syntymisen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta esimerkiksi joidenkin vitamiinien puutosten, keliakian, ruoansulatuselimistön sairauksien, stressin ja hammastahnojen on arveltu edistävän aftojen syntymistä. Usein pieni afta häviää itsekseen noin viikossa, mutta suuremman aftan parantuminen voi kestää useamman viikon.

Aftan hoito

Apteekeista on saatavilla ilman reseptiä erityisiä aftan hoitotuotteita, jotka suuhun aftan päälle laitettuna lievittävät kivun tunnetta. Hammaslääkäriltäsi voit kysyä tarvittaessa muita lääkkeitä aftan hoitoon.

Vaivaako afta? Varaa aika Hammasklinikalle

Punajäkälä voi kirvellä

Punajäkälä on sairaus, joka aiheuttaa kielen, ienten ja poskien limakalvojen pinnalle valkoisia, verkkomaiselta näyttäviä laikkuja ja juovia. Punajäkälä voi aiheuttaa suun kirvelyä etenkin syötäessä mausteisia tai kuumia ruokia tai esimerkiksi sitrushedelmiä. Punajäkälä on krooninen sairaus, eli se on pysyvästi elimistössä aiheuttaen oireita aina aika ajoin.

Joskus punajäkälään saattaa liittyä pinnallinen sienitulehdus, joka on hoidettavissa hammaslääkärin määräämällä lääkkeellä. Kotikonstein oireita voi lievittää esimerkiksi kamomillateellä. Tarvittaessa hammaslääkäri voi määrätä oireisiin paikallista kortisonihoitoa.

Mahdollisesti punajäkälä? Varaa aika tutkimukseen

Kuiva suu

Suun kuivuminen on normaali vaiva, jota aiheuttaa syljenerityksen vähentyminen. Kuiva suu voi aiheuttaa suussa pistävää tunnetta ja kielen kirvelyä. Suun limakalvot voivat olla arat ja huulet rohtuneet. Ruoka tai juoma saattaa maistua metalliselta, ja puhuminen tai nieleminen voi olla vaikeaa. Myös hengitys voi haista pahalle.

Jotkut lääkkeet aiheuttavat suun kuivumista – tarkista käyttämäsi lääkkeen tuoteselosteesta, voiko suun kuivuminen olla lääkkeen sivuvaikutus, ja keskustele lääkärisi kanssa vaihtoehdoista lääkkeelle.

Suun kuivumisen ensiapu on runsaampi veden juominen. Kannattaa pureskella ruoka hyvin – pureskelu edistää syleneritystä – ja käyttää ksylitolituotteita ruokailun jälkeen. Vältä alkoholipitoisia suuvesiä, sokeria, happamia tuotteita, tupakkaa ja alkoholia. Apteekeista on saatavilla myös reseptivapaita suusuihkeita, jotka kostuttavat suun limakalvoja.

Karttakieli on yleinen ja vaaraton vaiva

Niin sanottu karttakieli on melko yleinen mutta vaaraton vaiva. Kielen pinta näyttää uurteiselta, jaottuneelta ja karttamaiselta ja se voi olla arka. Karttakieli johtuu kielen pinnan solujen uusiutumisesta ja siksi karttakielen kuviot voivat myös vaihdella.

Jotkut ruoat, kuten sitrushedelmät ja tomaatti voivat kipeyttää kielen, jolloin kipua aiheuttavia ruokia on hyvä vältellä. Karttakieli ei muutu pahanlaatuiseksi eikä se tartu.

Sieni-infektio suussa

Sieni-infektio suussa voi kehittyä erityisesti jos suuhygienia on huono tai jos henkilö käyttää hammasproteeseja. Sieni-infektio aiheuttaa polttelua, kipua ja arkuutta suun limakalvoilla. Limakalvo sekä suupielet voivat olla hyvin arat ja punaiset. Sieni-infektio hoidetaan sienilääkkeellä. Hammaslääkäri seuraa hoidon onnistumista.

Sieni-infektio ehkäistään parhaiten hyvällä hammashygienialla – hyvällä hampaiden, ienrajojen, kielen pinnan ja hammasvälien puhdistuksella. Proteesien käyttäjän tulee myös puhdistaa sekä proteesi että suun pinnat hyvin.

Varaa aika tutkimukseen ja hoitoon Coronaria Hammasklinikalle

Jos ongelmana on afta, kuiva suu tai jos sinulla on muita häiritseviä oireita suun limakalvoilla, ota asia esille suuhygienistin tai hammaslääkärin kanssa. Löydämme Coronaria Hammasklinikalla vaivaasi sopivan hoidon!