nainen pitaa kiinni leuasta suun vieresta

Ientulehdus ja parodontiitti

Ientulehdus on yleinen vaiva, joka tulee hoitaa. Ientulehdus voi aiheutua monesta syystä. Pääasiallisin syy on hampaiden hoidon laiminlyönti tai muu puutteellinen suuterveydestä huolehtiminen. Myös jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa ienten terveydentilanteen heikkenemistä. Ientulehdus syntyy helposti, kun ienrajaan ja hammasväleihin kerääntyy bakteeriplakkia, joka jää puhdistamatta.

Ientulehduksen oireet

Ientulehduksesta kärsivä ien punoittaa ja voi olla turvonnut. Hampaita harjatessa tulehtuneesta ikenestä vuotaa herkästi verta. Ientulehdus voi aiheuttaa myös pahanhajuisen hengityksen tai pahan maun suuhun.

Ientulehduksen hoito

Ientulehdus ehkäistään yksinkertaisesti riittävällä, 2 kertaa päivässä tapahtuvalla hampaiden puhdistamisella, jossa tulee kiinnittää huomiota erityisesti ienrajoihin. Alkavan ientulehduksen voi hoitaa puhdistamalla hampaita useamminkin. Paranemisen huomaa verenvuodon ja punoituksen vähenemisestä.

Ientulehdus kehittyy helpommin, jos hampaisiin on kertynyt hammaskiveä tai esimerkiksi paikoissa on lohkeamia. Siksi hampaiden ja ienten tarkistuttaminen säännöllisesti suuhygienistillä on tärkeää.

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa parodontiittiin

Jos ientulehdus jätetään hoitamatta, voi seurauksena olla parodontiitti, joka aiheuttaa hampaiden kiinnityskudoksen tuhoutumista.

Laajempi ientulehdus on merkittävä riski myös yleisterveyden kannalta. Ientulehduksella on tutkittu olevan yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemissä tarkastuksissa tutkitaan siksi hampaiden kunnon lisäksi myös ienten ja hampaiden tukikudosten tilanne.

Parodontiitti, hampaiden kiinnityskudosta tuhoava sairaus

Parodontiitti voi syntyä, jos ientulehdusta ei hoideta ajoissa ja bakteeriplakki alkaa tunkeutua ikenen alle. Se muodostaa ikenen ja hampaan välille taskun, jonka seurauksena ikenet irtoavat hampaasta.

Taskussa bakteerit alkavat lisääntyä ja muodostavat usein tulehdusten ketjun. Tulehdusten jatkuessa ja lisääntyessä hammas liikkuu vähitellen entistä enemmän, ja voi lopulta irrota.

Parodontiitti voi olla riski sydänterveydelle

Parodontiitille altistaa huonon hammashygienian lisäksi myös tupakointi ja diabetes. Parodontiitti voi lisätä riskiä sydän- ja aivoinfarktille, joten se on tärkeää hoitaa. Syvälle edenneet tulehdukset tai hankalat ienvetäymät voivat vaatia leikkausta.

Näin ehkäistään ientulehdus ja parodontiitti

  • Pidä huolta hyvästä suuhygieniasta.
  • Harjaa hampaat 2 kertaa päivässä.
  • Puhdista hammasvälit päivittäin käyttäen hammaslankaa.
  • Viimeistele puhdistus halutessasi purskuttelemalla suuvettä.
  • Käy säännöllisesti suuhygienistin vastaanotolla poistattamassa hammaskivi ja tarkistuttamassa ienten kunto.
  • Kiinnitä huomiota ienten kuntoon erityisesti, jos tupakoit tai sairastat diabetesta.

Varaa aika hampaiden ja ienten tarkastukseen

Pidä huolta suuterveydestäsi ja ota tarvittaessa yhteyttä Coronaria Hammasklinikkaan, ennen kuin lievä ientulehdus etenee parodontiitiksi asti!

Perushammaslääkäreiden lisäksi vastaanotoillamme työskentelee iensairauksiin erikoistuneita hammaslääkäreitä sekä suuhygienistejä. Hoidamme iensairauksia ja iensairauksille altistavia tekijöitä hammaskiven puhdistuksesta leikkaushoitoihin.