Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Vauva jumppapallon päällä ja kaksi naista lähellä

Vauvojen fysioterapia

Vauvat kasvavat ja kehittyvät luonnostaan eri tahdissa. Kehityksessä saattaa vauvojen välillä olla huomattaviakin eroja, ja silti kehitys on normaalia. Vauvan vanhemmat ovat tärkeässä roolissa kokonaiskehitykseen vaikuttavien tekijöiden huomioinnissa.

Vauvan kokonaiskehitys ei kuitenkaan aina etene odotetusti. Kehitykseen voi liittyä viiveitä tai poikkeavuuksia, kuten esimerkiksi puolieroa, liian korkeaa jäntevyyttä tai matalaa jäntevyyttä. Osa tekijöistä voi vaikuttaa epäsuotuisasti kokonaiskehitykseen ja niihin on syytä puuttua varhain, sillä vauvan ensimmäinen vuosi on aivojen ja hermoston kehityksen vilkkainta aikaa. Tällöin kokonaiskehitykseen on suurin mahdollisuus vaikuttaa. Vauvan kokonaiskehityksessä sensomotorinen kehitys on pohjana useille muille taidoille kuten kielellisille ja kolmiulotteisen hahmottamisen taidoille. Sensomotorisen kehityksen kulkuun pyritään fysioterapian keinoin vaikuttamaan.

Vauvojen fysioterapiassa

  • ohjataan vanhempia vauvan kokonaiskehityksen tukemisessa ja yksilöllisen lihasjänteyden huomioimisessa vauvan käsittelyssä ja hoidossa
  • tutkitaan, käsitellään ja ohjataan vauvaa vauvan kehitys- ja taitotason mukaisesti
  • tuetaan vauvan syömistaitoja, varhaisia leikkitaitoja ja varhaista vuorovaikutusta
  • ohjataan muun muassa sopivien lelujen, välineiden ja kenkien hankinnassa
  • tehdään yhteistyötä hoitavan tahon ja esimerkiksi päiväkodin kanssa tarpeen mukaisesti, yhdessä perheen kanssa sovitusti
Pieni poika leikkimässä hiekkalaatikolla kesällä

Vastasyntyneistä taaperoihin

Voit varata ajan niin vastasyntyneelle vauvalle kuin pidemmällä kehityksessä olevalle vauvalle tai taaperolle. Lasten ja vauvojen fysioterapiaan erikoistuneet fysioterapeuttimme ovat perehtyneet vauvojen ja lasten normaaliin kehitykseen, sen poikkeavuuksiin ja viiveisiin, sekä vammojen ja sairauksien aiheuttamiin muutoksiin kehityskulussa.

Vauva jumppapallon päällä naisterapeutin tukemana

Miten vauvojen fysioterapiaan pääsee

Vauvojen fysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeuttimme vastaanotolle voi tulla itsemaksavana asiakkaana tai Kelan, kunnan, keskussairaalan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella/palvelusetelillä. Varaa aika asiantuntijallemme.

Olemme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja.

Varaa aika fysioterapeutille