Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Vaaleahiuksinen nainen nauttii luonnonrauhasta suolla silmät kiinni.

Psykofyysinen fysioterapia

Psykofyysisen fysioterapian tavoitteena on ihmisen kokonaisvaltaisen toimintakyvyn edistäminen. Lähtökohtana on kehon ja mielen muodostama kokonaisuus sekä näiden välinen vuorovaikutus.

Ihminen ilmentää kehonsa kautta erilaisia tunnetiloja ja psyykkisiä oireita. Tunteen ja ruumiintuntemuksen erottaminen voi olla vaikeaa, mikä voi näkyä lihasjännityksenä tai muuttuneena hengityksenä.

Psykofyysisen fysioterapian menetelmin voidaan edistää esimerkiksi kehon hahmottamista, lievittää kipua, oppia stressinhallintaa ja rentoutumista sekä lisätä yksilön tietoisuutta omista voimavaroistaan.

Kenelle psykofyysistä fysioterapiaa

Suosittelemme psykofyysistä fysioterapiaa erityisesti henkilöille, joilla on

  • ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä tai paniikkikohtausoireilua
  • stressiä, uupumusta ja masennusta
  • unihäiriöitä
  • pitkittynyttä kipua
  • syömishäiriö
  • vaikeuksia oman kehon hahmottamisessa ja perusliikkumisessa
  • traumaperäistä oireilua
  • kehonkuvan häiriöt
  • neuropsykiatriset oireet
  • säätelyhäiriöt

Mitä on psykofyysinen fysioterapia?

Psykofyysinen fysioterapia perustuu kokemukselliseen oppimiseen. Se mahdollistaa oman kehollisuuden kokemisen, tunnistamisen ja hyväksymisen. Kuntoutuksessa huomioidaan myös hengityksen, asentojen ja liikkumisen nostamien tunteiden, ajatusten ja kokemusten merkitys ihmiselle.

Olennaista on, että ihminen oppii ymmärtämään itseään kokemuksen kautta. Psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistuneet ammattilaisemme auttavat kehon viestien tulkinnassa ja omien tuntemuksien lähestymisessä.

tavoitteet omista voimavaroista ja kiinnostuksista

Fysioterapeutti tekee aina ensin laajan alkukartoituksen, jonka pohjalta määritellään yhdessä asiakkaan kanssa terapian tavoitteet asiakkaan voimavarat ja kiinnostuksen kohteet huomioiden.

Fysioterapiassa hyödynnetään mm. hengitysharjoituksia, liike- ja liikkuvuusharjoituksia, pehmytkudoskäsittelyä sekä kehonhahmottamista edistäviä harjoituksia.


Tutustu Roosan tarinaan

Roosa kävi persoonallisen liikkumistapansa vuoksi fysioterapiassa jo vauvana. Hänen epäiltiin sairastavan harvinaista sairautta, mutta oireille ei lopulta löydetty syytä. Aikuisena diagnosoidun vaikean sairauden takia Roosa ohjattiin psykofyysiseen fysioterapiaan. Vastaanotolla tehtävät harjoitukset tähtäävät arjen helpottamiseen, mutta fysioterapeutin kanssa jaetaan luottamuksellisesti myös elämään kuuluvat ilot ja surut.

Lue koko tarina


Videot edellyttävät evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia

Mielikuvaharjoitteilla kivuista kohti vahvuutta

Aikaisemmin kipu hallitsi Juha Julkun elämää, mutta nyt Juha hallitsee kipua. Videolla Juha kertoo, kuinka hänen elämänsä on muuttunut psykofyysisen fysioterapian avulla.

Miesterapeutti juttelee naisasiakkaan kanssa lähikuvassa.

Miten psykofyysiseen fysioterapiaan pääsee

Voit tulla psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeuttimme vastaanotolle itsemaksavana asiakkaana tai Kelan, kunnan, keskussairaalan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella/palvelusetelillä. Varaa aika asiantuntijallemme.

Olemme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja.

Varaa aika psykofyysiseen fysioterapiaan