Vaaleahiuksinen nainen seisoo vesistön äärellä ja hymyilee.

Hampaiden valkaisu: usein kysytyt kysymykset

Artikkelit Esteettinen hammashoito Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisu on helppo ja vaivaton tapa kirkastaa tummentuneet hampaat ja saada kaunis hymy. Hampaiden valkaisun turvallisuus sekä eri menetelmät herättää paljon kysymyksiä. Olemme koostaneet useimmin kysytyt kysymykset tälle sivustolle.

Millaiset hampaat pitää olla, että ne voidaan valkaista?

Pitää olla terveet hampaat. On hyvä käydä hammaslääkärin tarkastuksessa ja tarpeen mukaan paikata reiät ja poistaa hammaskivet. Hampaat tulee olla puhdistettu ennen valkaisua (1 viikko – 6kk sitten).

Sattuuko hampaiden valkaisu?

Hampaiden vihlominen on yksilöllistä ja siihen voi esimerkiksi vaikuttaa ienvetäymät ja kiilteen harjausvauriot. Valkaisu saattaa kuitenkin vihloa, jos hampaasi ovat herkät kylmälle, mutta kaikilla vihlontaa ei esiinny. Asiakas voi halutessaan ottaa särkylääkkeen ennen tai jälkeen valkaisun, mutta varsinaisesti kipua ei pitäisi syntyä

Onko hampaiden valkaisu vaarallista, käytetäänkö siinä jotain haitallisia aineita?

Ei ole vaarallista, mutta valkaisu on kuluttavaa hampaiden kiilteelle, jos sitä tekee usein. Valkaisuaine on joko vetyperoksidi- tai karbamidipohjainen. Oikein käytettynä nämä aineet eivät ole vaarallisia. Koska ne ovat limakalvoa ärsyttäviä aineita, ammattilaisen pitää tehdä valkaisu.

Kauanko hampaani pysyvät valkoisina valkaisun jälkeen?

Riippuu siitä, miten paljon käyttää värjääviä tuotteita kuten kahvia, teetä, tupakkaa, marjoja ja viiniä sekä siitä, kuinka hyvin pesee hampaat. Vaikutus on yksilöllistä ja voi säilyä jopa vuodesta kahteen vuoteen. Valkaisun jälkeen pitää olla pari päivää käyttämättä värjääviä aineita.

Miten pääsen hampaiden valkaisuun ja paljonko se maksaa?

Netistä tai puhelimitse voi varata ajan hammasklinikalle. Valkaisun tekee suuhygienisti ja halutessaan voi varata ajan suuhygienistille maksuttomaan valkaisukonsultaation ennen valkaisua. Konsultaatiossa kartoitetaan suun tilanne ja varmistetaan, soveltuuko valkaisu. Ajantasaiset hinnastot löydät täältä.

Mitä valkaisumenetelmiä Coronarialla on käytössä?

Kotivalkaisu sekä geelillä tehtävä hampaiden valkaisu ovat käytössä lähes kaikilla klinikoillamme. Tehovalkaisu löytyy myös monista toimipaikoistamme. Voit kysyä lisää saatavilla olevista valkaisumenetelmistä lähimmältä toimipisteeltämme tai lukea niistä lisää täältä.

Kuinka usein on turvallista tehdä hampaiden valkaisu?

Noin vuoden vuoden välein. Jos valkaisua tekisi esimerkiksi puolen vuoden välein, hampaiden kiille vaurioituu, sekä reikiä voi tulla herkemmin. Liian usein tehtynä valkaisu on kuluttavaa hampaan pinnalle.

Kauanko hampaiden valkaisun toimenpide kestää?

Hampaiden valkaisuun on hyvä varata noin 1,5 tuntia aikaa riippuen valkaisumenetelmästä. Hampaat pestään, ikenet suojataan ja laitetaan valkaisuaine. Valkaisuaine poistetaan hampaan pinnalta ja levitetään uusi kerros. Tämä käsittely toistetaan tarvittaessa useammin valitusta valkaisumenetelmästä ja saavutetusta lopputuloksesta riippuen.

Kenelle valkaisua ei suositella?

Ei raskaana oleville eikä alle 18-vuotiaille.

Kuinka hampaiden valkaisuun tulee valmistautua?

Ennen valkaisua ei ole hyvä käyttää valkaisevia aineita, ettei kuluteta liikaa hampaan kiillettä. Ennen toimenpidettä on hyvä käyttää fluoripitoista hammastahnaa, syödä normaalisti ja juoda kupposen kahvia.

Jos hampaassa on reikä, paikkoja tai kiillevaurio, voiko hampaiden valkaisun tehdä?

Hampaiden reiät tulee olla paikattuna ennen toimenpidettä, koska hampaiden valkaisu edellyttää tervettä suuta. Valkaisussa paikat eivät vaalene vaan hampaiden vaalentuminen voi korostaa vanhojen paikkojen keltaisuutta/tummentumia. Vanhat paikat voidaan kuitenkin uusia valkaisun jälkeen. Myös mahdolliset kiillehäiriöt (hypoplasia, hypomineralisaatio) voivat korostua, kun hampaat valkaistaan. Kiillevaurio katsotaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

Miten voin kotona ylläpitää valkaisun vaikutusta?

Hammasklinikalla voidaan tehdään yksilölliset valkaisumuotit ja klinikalta voi ostaa kotikäyttöistä valkaisuainetta, joilla tulosta voidaan ylläpitää. Myös hampaiden hyvä harjaus ja hammasvälien puhdistus ylläpitävät valkaisutulosta. Lisäksi värjäävien aineiden käyttöä tulee heti valkaisun jälkeen välttää.

Potilas katsoo peilistä hampaiden valkaisun lopputulosta yhdessä hammaslääkärin ja hammashoitajan kanssa.

Maksuton valkaisukonsultaatio

Mietityttääkö hampaiden valkaisu? Voit varata ajan suuhygienistille maksuttomaan valkaisukonsultaatioon, jossa kartoitetaan suusi tilanne valkaisua varten sekä valitaan juuri sinulle sopivin valkaisumenetelmä.

Varaa aika