Nainen ja mies ovat ulkona vesistön äärellä ja hymyilevät kameraan.

Hampaiden valkaisu ja esteettinen hammashoito

Hampaiden valkaisu ja värjäytymien poisto kuuluvat esteettisen hammashoidon piiriin. Coronaria Hammasklinikoilla hampaiden estetiikkaa hoidetaan myös mm. keraamisilla laminaateilla, kruunuilla. Perushammaslääkärimme, erikoishammaslääkärimme ja suuhygienistimme ovat käytettävissä hampaiden esteettisten ongelmien ratkaisuissa.

Hampaiden valkaisu on helppo ja vaivaton tapa kirkastaa tummentuneet hampaat ja saada kaunis hymy. Valkaisu voidaan suorittaa sekä vastaanotolla että kotona niin sanottuna kotivalkaisuna.

Hampaiden valkaisu vastaanotolla

Hampaiden värjäytymiseen on useita syitä ja joskus hampaat värjäytyvät jo kehittyessään. Hampaat tummuvat iän myötä muun muassa värjäävien tuotteiden, kuten kahvin, teen, tupakan, voimakkaiden mausteiden ja punaviinin käytön vuoksi. Sisäisiä värjäämiä voi aiheuttaa esimerkiksi hampaan juurihoito, tapaturma tai tietyt lääkkeet.

Valkaisun aikana vetyperoksidi- tai karbamidiperoksidipohjainen valkaisuaine läpäisee kiilteen ja hammasluun hajottaen värjäytyneitä molekyylejä vahingoittamatta kuitenkaan hammasta. Vastaanottovalkaisuissa käytössämme on BlancOne-valkaisumenetelmät.

BlancOne hampaiden valkaisut vastaanotolla

BlancOne hampaiden valkaisusta on valittavissa kolme vaihtoehtoa: kevyt-/ylläpitovalkaisu Click, valkaisu Touch sekä tehovalkaisu Ultra.

BlancOne Click -kevyt-/ylläpitovalkaisu on erittäin hellävarainen ja nopea valkaisumenetelmä, jolla saadaan kirkastettua hymy vain kymmenessä minuutissa. Sopii hyvin herkille tai luonnostaan vaaleille hampaille sekä ylläpitohoidoksi. Toimenpide voidaan toistaa useita kertoja vuodessa ja tehdä esimerkiksi hammaskiven poiston yhteydessä. Valkaisua tehostetaan valolla.

BlancOne Touch -valkaisu on hellävarainen, kevytvalkaisua tehokkaampi valkaisumenetelmä, joka antaa syvemmän ja kestävämmän tuloksen. Valkaisuainetta annostellaan useamman kerran vastaanottokäynnin aikana ja valkaisua tehostetaan valolla. Valkaisuun varataan aikaa noin yksi tunti. Toimenpide voidaan toistaa 1-2 kertaa vuoden aikana. Valkaisu sopii myös herkille hampaille.

BlancOne Ultra -tehovalkaisu sopii voimakkaasti värjäytyneille tai luonnostaan tummille hampaille, joille halutaan pitkäkestoinen valkaisutulos. Valkaisuun varataan aikaa noin yksi tunti ja valkaisuainetta annostellaan useamman kerran vastaanottokäynnin aikana. Valkaisua tehostetaan valolla. Valkaisussa käytettävät aineet ovat muita BlancOne-valkaisuja sekä kotivalkaisua vahvempia, jonka vuoksi ikenet ja pehmytkudokset suojataan.

hampaiden kotivalkaisu

Hampaiden valkaisu voidaan suorittaa myös kotivalkaisuna. Tällöin asiakkaalle teetetään yksilölliset laboratoriovalmisteiset kotivalkaisumuotit, joihin valkaisuaine levitetään kotona tehtävän valkaisun ajaksi. Omien hampaiden mukaan teetetyt muotit varmistavat niiden hyvän istuvuuden ja pysyvyyden. Valkaisuaineen vahvuudesta riippuen muotteja käytetään joko öisin tai päivisin muutamasta tunnista useampaan tuntiin noin viikon ajan. Kontrollikäynnillä arvioidaan tarve lisävalkaisulle. Valkaisuhoidon päätyttyä muotit jäävät asiakkaalle ja hän voi jatkossa ostaa valkaisuainetta tarpeen mukaan vastaanotoilta.

Mitä hampaiden valkaisussa tulee huomioida?

Ennen hampaiden valkaisua tulee vastaanotolla varmistaa, että hampaat ja ikenet ovat terveet, ja että valkaisu on mahdollista tehdä. Hammaslääkärin tekemällä tarkastuksella varmistetaan, että hampaissa ei esiinny paikattavia karieksia, saumavuotoja täytteissä, hammaskiveä tai voimakasta kiilteen kulumista valkaisualueella. Suuhygienistin tai hammaslääkärin tekemä hammaskiven poisto varmistaa ikenien terveyden. Mahdollinen ientulehdus on hoidettava ennen valkaisua.

Huomioithan, että mikään valkaisumenetelmä ei vaalenna keraamisia tai posliinista valmistettuja kruunuja eikä tavallisia paikkoja. Mikäli sinulla on paikkoja etuhampaissa, varaathan ajan ensin hammaslääkärille tilanteen selvittämiseksi. Paikat on mahdollista vaihtaa valkaisun jälkeen oikean sävyisiksi. Valkaisua ei tehdä alle 18-vuotiaille, raskaana oleville tai imettäville.

Värjäävät aineet tarttuvat hampaaseen herkemmin heti valkaisun jälkeen. Tämän vuoksi värjääviä tuotteita tulee välttää muutamien päivien ajan; näin varmistetaan hyvä lopputulos. Valkaisu voi aiheuttaa vihlontaa sen aikana tai jälkeen. Vihlonta on ohimenevää ja vastaanotolla levitettävä fluorilakka auttaa ehkäisemään sitä.

Millaisia tuloksia voi odottaa?

Valkaisutuloksen pysyvyys on yksilöllistä riippuen muun muassa värjäävien tuotteiden käytöstä. Hampaiden hyvä kotihoito ja vastaanotolla tapahtuva säännöllinen puhdistus auttaa ylläpitämään hyvää lopputulosta. Tarpeen vaatiessa valkaisukäsittely voidaan uusia tietyin väliajoin. Vastaanotolla tehtävää valkaisua voidaan pitää yllä ja tehostaa tarpeen mukaan kotivalkaisumuoteilla. Valkaisussa tulee kuitenkin olla maltillinen ja uusintakäsittelyjä ei tule tehdä liian usein. Asiantuntijan kanssa on hyvä arvioida valkaisutarve ennen hoidon aloittamista. Hampaiden valkaisu on tehokas ja turvallinen tapa saada raikas hymy, kunhan se tehdään asianmukaisesti turvallisilla ja tutkituilla materiaaleilla.

Hammaskiven ja värjäymien poisto

Yksinkertaisimmillaan esteettinen hammashoito on suuhygienistin tekemää hammaskiven ja värjäymien poistoa. Hammaskiven poisto tehdään siihen tarkoitetuilla välineillä manuaalisesti tai ultraäänilaitteella ja mahdollisimman hellävaraisesti.

Värjäymiä hampaisiin voivat aiheuttaa esimerkiksi ruoka, tee ja tupakka. Värjäymien puhdistus nykyaikaisilla laitteillamme on täysin kivutonta ja turvallista. Värjäymien puhdistukseen voidaan käyttää joko ultraäänilaitetta ja pastapuhdistusta pyörivällä kumikupilla tai sooda- eli jauhepuhdistusta. Soodapuhdistus poistaa tehokkaasti pinnalliset värjäymät hampaista ja hammasväleistä.

Meillä voit varata ajan hampaiden tehopuhdistukseen, jossa samalla kertaa tehdään hammaskiven poisto ja soodapuhdistus. Lopputuloksena on puhdistettu suu ja kirkas hymy.

Esteettinen hammashoito

Laajojakin korjauksia keraamisilla täytteillä

Keraaminen kruunu tai laminaatti soveltuu hyvin väri- ja asentovirheiden korjaamiseen esimerkiksi etuhampaissa. Keraamisella sillalla voidaan korvata puuttuva hammas ja se toimii vaihtoehtona hammasimplantille. Käytössämme on erilaisia menetelmiä, kuten Cerec-laitteistot, joilla saamme tehtyä yhdellä käyntikerralla laajojakin korjauksia.

Protetiikka ja paikkaushoito esteettisenä hoitona

Hampaiden asentoa, muotoa ja väriä voidaan muuttaa myös protetiikan ja paikkaushoidon keinoin. Protetiikalla voidaan korvata menetettyjä tai puuttuvia hampaita. Jos suussasi ovat vielä esimerkiksi vanhat, tummat paikat, voidaan ne korvata huomaamattomilla, valkoisilla muovipaikoilla tai keraamisilla paikoilla.

White spot hoidolla korjataan vaaleat laikut

Hampaiden vaaleat laikut ovat vaarattomia, mutta koetaan usein esteettisesti häiritsevänä. Laikut on mahdollista hoitaa helposti, turvallisesti ja kivuttomasti white spot-hoidolla. Lue lisää hoidosta täältä.

Potilas katsoo peilistä hampaiden valkaisun lopputulosta yhdessä hammaslääkärin ja hammashoitajan kanssa.

Varaa aika maksuttomaan valkaisukonsultaatioon

Mietityttääkö hampaiden valkaisu? Voit varata ajan suuhygienistille maksuttomaan valkaisukonsultaatioon, jossa kartoitetaan suusi tilanne valkaisua varten sekä valitaan juuri sinulle sopivin valkaisumenetelmä.

Varaa aika