Mitkä ovat turvallisia valkaisumenetelmiä?

Artikkelit Esteettinen hammashoito Hampaiden valkaisu

Whitening vs bleaching - miten valkaisu vaikuttaa hampaassa?

Hampaiden valkaisu on viimeinen vaihe kauniiseen hymyyn. Hampaiden valkaisu on todella suosittua tänä päivänä ja siksi onkin tärkeää että kuluttajat ovat tietoisia siitä, miten hampaiden valkaisu ja eri valkaisevat aineet sekä tuotteet vaikuttavat hampaisiimme. Vaalentavilla hammastahnoilla ja muilla kuluttajamarkkinoiden tuotteilla ei tosiasiassa ole pysyvää hampaita vaalentavaa vaikutusta.

Hampaiden valkaisusta on englannin kielessä käytössä kaksi sanaa, jotka kuvaavat mitä tuotteet hampaallesi tekevät: whitening ja bleaching. Sana whitening kertoo tuotteen palauttavan hammaskiilteen luonnollisen sävyn ja poistavan värjäymiä hampaan pinnasta. Whitening-tuotteet eivät siis valkaise pysyvästi hampaan sävyä vaan ainoastaan kirkastavat hymyä. Sana bleaching puolestaan tarkoittaa hampaan sävyn muuttamista koko hammaskiilteen läpi jopa hammasluuhun asti.

Whitening-tuotteita, kuten valkaisevia hammastahnoja, voi ostaa apteekista ja ne sisältävät usein kemiallisia entsyymejä, jotka poistavat värjäymiä ja likaa hampaiden pinnalta. Valkaisevana myytävien hammastahnojen vaikutus voi perustua myös hankaavuuteen tai siniteknologiaan. Markkinoilla olevien aktiivihiili-hammastahnojen ominaisuudet perustuvat lähinnä hiilen hankaavuuteen. Pitkällä käytöllä hankaavuus voi tuhota hammaskiillettä – ole siis varma tuotteiden käyttöturvallisuudesta. Mikään valkaiseva hammastahna ei siis varsinaisesti muuta hampaan sävyä vaaleammaksi. Whitening-ryhmän tuotteita ovat myös erilaiset kotona käytettävät valkaisulusikat, -kynät ja -puikot.

Bleaching-tuotteet sisältävät vähintään 6% vety– tai karbamidiperoksidia: yleensä kuitenkin vahvuus on jopa 20-35%. Vaalennus perustuu valkaisuaineen happiradikaalien ja hampaan pinnassa olevien värjäymien väliseen reaktioon, jossa vaalennusaine rikkoo värjäymien välisiä sidoksia ja hampaan pinta vaalenee. Bleaching-aineiden rinnalla vaalennusreaktiota voidaan voimistaa led-valolla, jota käytetään esim. BlancOne Touch -valkaisussa ja Ultra -tehovalkaisussa. Led-valo lämmittää bleaching-geeliä ja vaalennusreaktio voimistuu.

Bleaching-tuotteita saavat käyttää vain suunhoidon ammattilaiset eli hammaslääkärit ja suuhygienistit.  Niiden ostamista säätelee EU-direktiivit. Jos ostat voimakkaita bleaching -tuotteita internetistä ulkomaisilta sivustoilta, saattavat nämä vahvat aineet aiheuttaa korjaamattomia vaurioita hampaistoosi jatkuvalla käytöllä ja saatat jopa polttaa ikenesi.

Whitening-tuotteet sopivat hyvin bleaching-valkaisun ylläpitoon ja käytettäväksi kotona.  Hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla tehtävä hammaskiven poisto sisältää myös värjäymien poiston, joka toteutetaan erityisellä pyörivällä kumiharjalla ja karhealla puhdistuspastalla. Vastaanotolla voidaan tehdä vaihtoehtoisesti myös niin sanottu ”soodapuhdistus” eli painejauheilmapuhdistus soodalla, joka poistaa erittäin hyvin pinttyneempiäkin värjäymiä. Coronaria Hammasklinikalta saa myös Häikäisevä Hymy -hoitopaketteja, jotka sisältävät sekä soodapuhdistuksen, hammaskiven poiston että valkaisun.

Hampaiden valkaisu Hammasklinikalla

Vastaanotolla tehtävät valkaisut ovat bleaching-valkaisuja, jotka ovat kotimenetelmiä tehokkaampia. Hampaiden valkaisut tulee tehdä terveeseen suuhun, jossa hampaat ja ikenet on hoidettu hyvin. Hampaiden tarkastus on suositeltavaa ennen hampaiden valkaisua. Hammaskaries eli ”reiät” tulee paikata vähintään kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua ja hammaskivi tulee olla poistettuna. Juurihoidetut hampaat ovat usein sävyltään eläviä hampaita hieman tummempia ja harmaampia, ja näihin voidaan suorittaa bleaching-toimenpide hampaan sisäisesti.

Vastaanotolla tehtäviä valkaisuja ei suositella alle 18-vuotiaille, imettäville tai raskaana oleville. Valkaisutoimenpide on turvallinen ja kivuton. Hampaiden vihlontaa voi esiintyä, varsinkin jos hampaasi ovat herkästi vihlovat. Tulehduskipulääke ennen toimenpidettä voi auttaa vihlontaan.

Näin hampaiden valkaisu etenee

  1. Valkaisu alkaa hampaiden sävyn alkutilanteen määrityksellä.
  2. Hampaiden pinta puhdistetaan värjäymät poistavalla hohkakiviseoksella.
  3. Suuhun asetetaan suunaukipitäjä, minkä jälkeen posket ja huulet suojataan. Ikenille asetetaan iensuoja-aine.
  4. Valkaisuaine on aktiivisena hampaan pinnalla noin 30 minuuttia ja toimenpide kestää kokonaisuudessaan noin tunnin.
  5. Lopuksi hampaan pintaan asetetaan vihlontaa ehkäisevä mineraalitahna ja loppusävy määritetään.
  6. Valkaisun jälkeen tulee olla pari tuntia syömättä, jotta hampaan pinta pääsee palautumaan ja mineraalitahna imeytymään.

Valkaisukäsittelyn jälkeen hampaat voivat vihloa muutaman päivän ajan. Vihlontaan voi käyttää vihlontaa ehkäisevää hammastahnaa ja ottaa tulehduskipulääkettä. Bleaching-käsittelyn voi uusia vuoden kuluttua. Välittömästi vaalennuksen jälkeen hampaan pinnan sävy saattaa olla kirjava ja paikoitellen voi esiintyä vaaleampia läikkyjä, mutta muutamassa päivässä hampaan sävy tasoittuu. Loppusävyn pysyvyys riippuu siitä, kuinka paljon asiakas käyttää värjääviä tuotteita, kuten kahvia ja teetä.

Valkaisun jälkeen tulee välttää värjääviä tuotteita 48 tunnin ajan. Käytössämme on BlancOne Seal
-pikasuojakäsittely, joka sisältyy BlancOne Touch ja Ultra -valkaisumenetelmiin. Pikasuojakäsittelyn ansiosta hampaiden valkaisun jälkeen voi ruokailla normaalisti jo kahden tunnin kuluttua valkaisusta, eikä värjääviä ruokia ja juomia tarvitse välttää perinteisen 6-48 tunnin ajan. Käsittely sisältää 2-3 kierrosta suojalakkaa valkaistuille hampaille.

Ostaessasi hampaiden valkaisutuotteita tai palveluilta muilta kuin suunhoidon ammattilaisilta, vaikuttavana aineena on usein pintalikaa poistava sooda tai sitruunahappo. Älä vie suuhusi mitään, jos et ole varma, mitä aine on ja kuka sitä saa käyttää. Muut kuin suuhoidon ammattilaiset eivät voi tilata käyttöönsä voimakkaita valkaisuaineita. Vältä siis turhia ostoksia ja valitse käyttöösi turvallisia tuotteita ja palveluita. Coronaria Hammasklinikalla takaamme sinulle aina turvallisen palvelun ja hohtavan hymyn lopputuloksena!

Maksuton valkaisukonsultaatio

Mietityttääkö hampaiden valkaisu? Voit varata ajan suuhygienistille maksuttomaan valkaisukonsultaatioon, jossa kartoitetaan suusi tilanne valkaisua varten sekä valitaan juuri sinulle sopivin valkaisumenetelmä.

Kirjoittaja

Hammaslääkäri Elina Väyrynen, Coronaria Hammasklinikka.

Elina Väyrynen,
hammaslääkäri