Juurihoito ja hampaan paikkaus

Juurihoito tehdään, mikäli hampaan ytimen tulehtuminen tai protetiikka sitä vaatii. Juurihoidon tavoitteena on pelastaa hammas, poistaa hammassärky ja estää bakteerien leviäminen suussa. 

Hampaan ytimen tulehduksen aiheuttaa yleisimmin hampaan pitkälle päässyt reikiintyminen. Tulehduksen voi aiheuttaa myös voimakas purentarasitus, hampaan laaja lohkeaminen, parodontologiset infektiot tai hammasytimeen asti ehtinyt parodontiitti eli kiinnityskudoksen tulehdus. Hammasytimen tulehdus on yleisin hammassäryn aiheuttaja, mutta tulehdus voi olla myös oireeton. Tällöin tulehdus löytyy röntgenkuvauksen yhteydessä.

Lisäkiinnitys juuren alueelle

Joskus hyvä proteettinen työ, kuten esimerkiksi nastakruunu, vaatii lisäkiinnitystä juuren alueelta. Tuolloin hampaalle tehdään myös juurihoito poistamalla juuren sisällä oleva hermotus ja verisuonet. Sen jälkeen juuri täytetään ennen kiinnitysrakenteen laittoa.

Juurihoito tehdään puudutuksessa

Ennen juurihoitoa asiakkaalle tehdään aina ensin puudutus, jotta kipua ei tunnu. Juurihoidossa tulehtunut kudos poistetaan ja juurikanavat desinfioidaan. Juurikanavien ja hampaan sisälle laitetaan sen jälkeen bakteereja tuhoavaa lääkeainetta 1-3 viikon ajaksi. Hammas paikataan hoidon ajaksi väliaikaisella paikalla. Lopuksi juurikanavat täytetään ja tehdään kruunuosan korjaava rakenne.

Juurihoito voi vaatia muutamia käyntikertoja

Tulehduksen hoito saattaa vaatia useampia käyntejä hammaslääkärin vastaanotolla. Juurihoito vie luonnollisesti enemmän aikaa kolmijuurisissa takahampaissa kuin yksijuurisissa etuhampaissa.

Reikä hampaassa?

Hammas paikataan, jos hammas on reikiintynyt eli karies on edennyt hammaskiilteestä hammasluuhun asti. Hammas voidaan paikata myös, jos hammas tai vanha paikka lohkeaa tai vanha paikka kuluu.

Hampaita paikatessa käytetään asiakkaan halutessa aina puudutusta, jotta paikkaaminen ei satu. Ennen paikkausta karieksen vaurioittama hammasluu poistetaan poraamalla.

Hammaspaikka muovipaikalla tai keraamisella paikalla

Paikkaus voidaan tehdä useilla eri materiaaleilla. Materiaalin valinnassa kiinnitetään huomiota estetiikkaan, kestävyyteen ja hintaan. Suurin osa nykyisin käytettävistä täytteistä on hampaan värisiä yhdistelmämuovitäytteitä.

Keraamiset täytteet ovat estetiikaltaan ja kestävyydeltään nykyisin erinomaisia. Keraamisen täytteen hinta on perinteistä yhdistelmämuovitäytettä kalliimpi. Keraamisten täytteiden valmistaminen Cerec-menetelmällä onnistuu kuitenkin yleensä yhdellä käyntikerralla, jolloin asiakkaalle ei tule kustannuksia useista käyntikerroista.

Hampaiden paikkaamisessa käytetään myös kultaa, joka on kestävä paikkamateriaali, sekä amalgaamia, jonka käyttö on nykyisin harvinaisempaa.

Paikan sopivuus tarkistetaan käyttämällä apuna purentafoliota, johon asiakas tekee purentaliikkeitä. Paikka muotoillaan ja viimeistellään niin, että se sopii purentaan eikä ”tunnu”.

Hammas lohkesi? Toimi näin!

Jos hampaan kruunusta lohkeaa pieni pala ja hammasta ei vihlo, hammas ei vaadi välitöntä hoitoa. Jos hampaasta murtuva pala on isompi, hammasta alkaa vihloa tai särkeä, tai se alkaa heilua, kannattaa ottaa hammaslääkäriin yhteyttä pian. Voit kysyä lisäneuvoja klinikaltamme ja varata ajan hoitoon.