Juurihoito ja hampaan paikkaus

Juurihoito voi pelastaa hampaan, joka on reikiintynyt pahasti. Juurihoidon tarpeeseen voi viitata sykkivä kipu tai särky, mutta tulehdus voi olla myös oireeton.

Mitä on hampaan juurihoito?

Juurihoito tarkoittaa sitä, että hammaslääkäri hoitaa tulehtuneen hammasytimen. Juurihoito tehdään, mikäli hampaan ytimen tulehtuminen tai protetiikka sitä vaatii. Juurihoidon tarkoitus on pelastaa hammas, poistaa hammassärky ja estää bakteerien leviäminen suussa.


Milloin juurihoito on tarpeen?

Useimmiten juurihoidon tarve paljastuu hammasta paikatessa, tarkastuskäynnillä röntgenkuvasta tai kivun vuoksi päivystyskäynnillä. Hammasytimen tulehdus on yleisin hammassäryn aiheuttaja, mutta tulehdus voi olla myös oireeton. Tällöin tulehdus löytyy röntgenkuvauksen yhteydessä.

Juurihoitoa vaativan hampaan ytimen tulehduksen aiheuttaa yleisimmin pitkälle edennyt reikä hampaassa. Tulehduksen voi aiheuttaa myös voimakas purentarasitus, hampaan lohkeaminen, parodontologiset infektiot tai hammasytimeen asti ehtinyt parodontiitti eli kiinnityskudoksen tulehdus. Tulehdus johtuu siitä, että hampaan juurikanaviin on päässyt bakteereita.

Joskus hyvä proteettinen työ, kuten esimerkiksi nastakruunu, vaatii lisäkiinnitystä juuren alueelta. Tuolloin hampaalle tehdään myös juurihoito poistamalla juuren sisällä oleva hermotus ja verisuonet. Sen jälkeen juuri täytetään ennen kiinnitysrakenteen laittoa.


Montako käyntiä juurihoito vaatii?

Tulehduksen hoito saattaa vaatia useampia käyntejä hammaslääkärin vastaanotolla. Juurihoito vie luonnollisesti enemmän aikaa kolmijuurisissa takahampaissa kuin yksijuurisissa etuhampaissa.

Juurihoidossa tulehtunut kudos poistetaan ja juurikanavat desinfioidaan. Juurikanavien ja hampaan sisälle laitetaan sen jälkeen bakteereja tuhoavaa lääkeainetta 1-3 viikon ajaksi. Hammas paikataan hoidon ajaksi väliaikaisella paikalla. Lopuksi juurikanavat täytetään ja tehdään kruunuosan korjaava rakenne.

Sattuuko juurihoito?

Hyvin moni jännittää juurihoitoa ja pelkää kipua – turhaan. Juurihoitoa ei tarvitse pelätä. Nykyään toimenpide tehdään kivuttomasti puudutuksessa.

Hammaslääkäri puuduttaa hampaan niin hyvin, ettei juurihoito satu. Saat halutessasi puudutuksen silloinkin, kun hoidettavana on jo tunnoton, kuollut hammas.

Jos juurihoito jännittää, kerro tunteista hammaslääkärillesi. Hammaslääkäripelon lievittämiseen on helpottavia keinoja esimerkiksi vastaanotolla annettava rauhoittava esilääke.

Hammaslääkäri katsoo potilasta hammaslääkärin huoneessa.

Onko hammas kipeä juurihoidon jälkeen?

Juurihoidettu hammas voi olla muutaman päivän arka tai hellä, mutta se on normaalia, eikä sitä pidä säikähtää. Hammaskipuun auttaa tulehduskipulääke ja parasetamoli yhdessä. Kipu menee itsestään ohi.

Juurihoidon jälkeen saa syödä ja juoda ihan normaalisti.

Paljonko juurihoito maksaa?

Juurihoidon kokonaishinta vaihtelee käyntikertojen mukaan. Myös hampaissa on eroja: Juurihoito vie luonnollisesti enemmän aikaa kolmijuurisissa takahampaissa kuin yksijuurisissa etuhampaissa, joten juurten lukumäärä vaikuttaa myös hintaan. Hammaslääkäri osaa antaa sinulle hinta-arvion jo ennen ensimmäistä hoitokäyntiä. Hinnasto -sivultamme voit tarkistaa myös juurihoidon ajankohtaisia hintoja.

Meillä Coronarialla on erilaisia maksutapoja, joilla saat joustoa maksuihin. Tutustu maksutapoihimme >

Reikä hampaassa?

Hammas paikataan, jos hammas on reikiintynyt eli karies on edennyt hammaskiilteestä hammasluuhun asti. Hammas voidaan paikata myös, jos hammas tai vanha paikka lohkeaa tai vanha paikka kuluu.

Hampaita paikatessa käytetään asiakkaan halutessa aina puudutusta, jotta paikkaaminen ei satu. Ennen paikkausta karieksen vaurioittama hammasluu poistetaan poraamalla.

Hammaspaikka muovipaikalla tai keraamisella paikalla

Paikkaus voidaan tehdä useilla eri materiaaleilla. Materiaalin valinnassa kiinnitetään huomiota estetiikkaan, kestävyyteen ja hintaan. Suurin osa nykyisin käytettävistä täytteistä on hampaan värisiä yhdistelmämuovitäytteitä.

Keraamiset täytteet ovat estetiikaltaan ja kestävyydeltään nykyisin erinomaisia. Keraamisen täytteen hinta on perinteistä yhdistelmämuovitäytettä kalliimpi. Keraamisten täytteiden valmistaminen Cerec-menetelmällä onnistuu kuitenkin yleensä yhdellä käyntikerralla, jolloin asiakkaalle ei tule kustannuksia useista käyntikerroista.

Hampaiden paikkaamisessa käytetään myös kultaa, joka on kestävä paikkamateriaali, sekä amalgaamia, jonka käyttö on nykyisin harvinaisempaa.

Paikan sopivuus tarkistetaan käyttämällä apuna purentafoliota, johon asiakas tekee purentaliikkeitä. Paikka muotoillaan ja viimeistellään niin, että se sopii purentaan eikä ”tunnu”.


Hammas lohkesi? Toimi näin!

Jos hampaan kruunusta lohkeaa pieni pala ja hammasta ei vihlo, hammas ei vaadi välitöntä hoitoa. Jos hampaasta murtuva pala on isompi, hammasta alkaa vihloa tai särkeä, tai se alkaa heilua, kannattaa ottaa hammaslääkäriin yhteyttä pian. Voit kysyä lisäneuvoja klinikaltamme ja varata ajan hoitoon.


Haluatko lukea lisää?